הכנסת אישרה את חוק המלצות המשטרה בקריאה ראשונה

הכנסת אישרה את חוק המלצות המשטרה בקריאה ראשונה

46 ח"כים תמכו בחוק, 37 התנגדו. לפי החוק, המשטרה תוכל להמליץ אם יש ראיות להגשת כתב אישום, כולל בחקירות רה"מ - אך לא תוכל לפרסם זאת
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
ביטן, נתניהו ורגב בישיבת סיעת הליכוד, היום
צילום: צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

מליאת הכנסת אישרה הערב (שני) בתום דיון סוער את חוק המלצות המשטרה המתוקן בקריאה ראשונה, ברוב של 46 מול 37 מתנגדים בלבד - ועל אף התנגדותו של היועץ המשפטי לממשלה. החוק המתוקן קובע כי המשטרה תוכל להמליץ בסיום חקירה אם יש תשתית ראייתית להגשת כתב אישום, כולל בחקירות ראש הממשלה - לא תוכל לפרסם את המלצתה ברבים בתום החקירה.

ח"כ בני בגין מהליכוד, שהוצא מוועדת הפנים בשבוע שעבר בגלל התנגדותו לחוק, יצא הערב מהמליאה בזמן ההצבעה, בעקבות הפשרה שהושגה היום בין סיעתו וכולנו. ח"כ רחל עזריה (כולנו), שהתכוונה להצביע נגד החוק, יצאה גם היא לבסוף מהמליאה לאחר שהאופוזיציה הפכה את ההצבעה להצבעת אי אמון בממשלה.

עזריה אמרה אחרי ההצבעה: "אני מתנגדת לחוק ההמלצות כי זהו חוק שנותן עוד כוח לאנשים חזקים שנמצאים תחת חקירה, ופוגע בחושפי שחיתות. באותו רגע שהחוק הפך להצבעת אי אמון החלטתי לצאת מאולם המליאה יחד עם ח"כ בני בגין". היא הוסיפה כי "חופש ההצבעה שניתן בסיעה איפשר לרכך את החוק, מנדלבליט יוכל לבקש את המלצות המשטרה לגבי ראש הממשלה, וזהו הישג משמעותי".

ח"כ נחמן שי מהמחנה הציוני תקף בחריפות את החוק. ״תעשייה שלמה עובדת כמכונה משומנת כדי להגן על כלום - כי לא היה כלום. אבל אם אין כלום למה צריך לקחת חוק אחרי חוק במדינת ישראל, לעוות אותו, לנפץ אותו והכל למטרה אחת ויחידה - הגנה על ראש הממשלה?".

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, תוקף את חוק ההמלצות - אך צפוי להגן עליו בבג"ץ. זאת, אחרי שלדרישת היועץ הוסר מההצעה הסעיף שמחייב אותו לחקור הדלפות, ועליו לא היה מוכן להגן. סעיף נוסף שהושג בפשרה היה הסעיף שאמנם מחיל את החוק על חקירות נתניהו אך מקנה ליועץ שיקול דעת אם לבקש את המלצת המשטרה. גם הערב נמשכו השיחות בצמרת משרד המשפטים, כולל בין היועץ לשרת המשפטים, בניסיונות להביא לניסוח מרוכך של חוק ההמלצות שזוכה לביקורת קשה של צמרת מערכת אכיפת החוק.

הערב פורסם בחדשות הערב בכאן 11 כי גורם בכיר במשטרה סבור שהנוסח החדש של חוק ההמלצות יפגע בחקירות ארגוני פשיעה. זאת, מאחר שבדומה לחקירות אנשי ציבור, גם הן מלוות על ידי פרקליט מלווה.

"מדובר בחקירות עם חומרים רבים ועשרות חשודים – בלי יכולת לסכם את התיק, ראיות ילכו לאיבוד", אמר הגורם הבכיר לכאן חדשות. המקור אף הביע חשש כי הסעיף הקובע עונש מאסר של שנה על הדלפת המלצה יהווה תמריץ לעבריינים להגיש תלונות נגד שוטרים במחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש), לאחר פרסומים על המלצות. "גם אם הפרסומים יהיו לא נכונים, הסעיף יחייב את מח"ש לפתוח בחקירה", אמר.

מוקדם יותר היום אושר החוק בוועדת הפנים של הכנסת הודות לפשרה שהושגה קודם לכן בין הליכוד לבין כולנו, ושפרטיה פורסמו לראשונה בכאן רשת ב'. במפלגתו של משה כחלון דרשו תחילה כי החוק לא יחול על חקירות ראש הממשלה בתיקים 1000 ו-2000, שכבר נפתחו, אך לבסוף התרצו.

כחלון עצמו דחה את הביקורת על תמיכת מפלגתו באישור החוק, ואמר כי היא "חסרת שחר ומגוחכת". כחלון, שדיבר בישיבת סיעת כולנו, ציין: "אמרתי מהרגע הראשון שנתמוך בחוק ושהוא לא יחול על חקירות ראש הממשלה. לגבי חקירות ראש הממשלה – יחליט היועץ המשפטי לממשלה שהוא אדם נקי כפיים".

הפופולריים