ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע היום (ראשון) כי ביקש מח"כ דוד אמסלם (הליכוד), יוזם חוק ההמלצות, כי החוק לא יחול עליו על אף שמדובר ב"חוק טוב". עם זאת, הוא אמר כי הוא מצפה מחברי הקואליציה לתמוך בו. הוא אף תקף את המשטרה ואמר כי המלצותיה נקבעו כבר בראשית החקירה. החלטה זו מגיעה לאחר שאמש הפגינו בתל אביב עשרות אלפים נגד החוק, שנועד למנוע מהמשטרה לפרסם את המלצותיה בחקירות, וברקע ההסתייגויות בקואליציה מתמיכה בחוק - הן הליכוד והן במפלגת כולנו - שאמור לעלות לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת מחר.
בפוסט שפרסם בעמוד הפייסבוק שלו התייחס ראש הממשלה לביקורת על החוק. "לצערי העיסוק בחוק ההמלצות הפך לכלי ניגוח פוליטי נגד ממשלה נבחרת שמביאה הישגים חסרי תקדים. על מנת שהדיון בחוק יהיה ענייני ולא ינוצל לתעמולה פוליטית, ביקשתי מח״כ אמסלם לוודא שהחוק ינוסח כך שלא יחול על החקירה שמתנהלת בענייני", כתב.
נתניהו הוסיף ומתח ביקורת על פעולות החקירה של המשטרה. "ברור לכל שלהמלצות המשטרה בענייני אין שום משמעות. נראה שהן נקבעו כבר בתחילת החקירה, הודלפו לכל אורכה, ולא השתנו למרות העובדות הברורות שמוצגות פעם אחר פעם - שמוכיחות שלא היה כלום".
לדבריו, "בדמוקרטיה שומרת חוק צריך לאפשר לדרג המשפטי לקבל החלטות באופן ענייני ונקי מלחצים. לכן צריך להעביר את חוק ההמלצות. משהובהר שאין לו שום נגיעה לענייני האישי, אני מצפה מכל חברי הקואליציה לתמוך בו".
ח"כ אמסלם התייחס לדברים ואמר: "אני מכבד את בקשתו של ראש הממשלה, למרות שהחרגתו מהחוק תהפוך את החוק הזה כעת לפרסונלי. אתייעץ עם יו"ר הקואליציה ועם ראשי הסיעות על מנת לבצע את ההתאמות הנדרשות, בהתאם להודעה".
יו"ר ועדת הפנים ח"כ דוד אמסלם בדיון בחוק
במקביל, תקף אמסלם את גורמי האכיפה, בטענה כי הם מנסים לטרפד את החוק. "בשבועות האחרונים מתרחשים כאן דברים חמורים ומדאיגים", אמר אמסלם. "אנשים המצויים בצמרת שלטון החוק והמשטרה פועלים בכל המישורים, כדי לסכל את החוק באופן פסול, תוך רמיסת נורמות ציבוריות ברגל גסה. אין לי ספק כי יהיו לכך השלכות חמורות בהמשך, זו פגיעה ישירה בעבודת הכנסת ובהתנהלותה".
ראש האופוזיציה, ח"כ יצחק הרצוג, הגיב להודעת ראש הממשלה ואמר: "היום הוכח כוחם של אזרחי ישראל, כשחוש הצדק המפותח שלהם מניע אותם לפעולה. כעת מי שלא הצליח להשתיק עובר להכפיש. זה לא יעזור לו. החקירות יסתיימו, ההמלצות יוגשו, הפרקליטות והיועמ״ש יבחנו ויחליטו ומערכת המשפט תכריע. ככה זה במדינה מתוקנת".
יו"ר "יש עתיד", יאיר לפיד, התייחס להודעת נתניהו ואמר כי היא מהווה הודאה באשמה. "החוק היה פרסונלי מהרגע הראשון", כתב לפיד בחשבון הטוויטר שלו.
הודעת נתניהו היא הודאה באשמה. החוק היה פרסונלי מהרגע הראשון ונולד בחטא אצלו. גם מי שאומר ״על סיגרים לא מדיחים״ יודע שעל סיאוב ושחיתות של שליט שנמצא על הכסא יותר מדי זמן מדיחים ועוד איך.
— יאיר לפיד (@yairlapid) December 3, 2017
מוקדם יותר ביקש השר להגנת הסביבה זאב אלקין בישיבת שרי הליכוד לדחות את ההצבעה על חוק ההמלצות בשבוע. זאת, בעקבות ההסתייגויות מצד חברי כנסת שהיו אמורים להצביע בעד החוק, שנועד למנוע מהמשטרה לפרסם סיכומי חקירה והמלצות להעמיד לדין - כולל בחקירות הנוגעות לראש הממשלה בנימין נתניהו.
בדיון שהתקיים בוועדת הפנים של הכנסת לקראת הגשת החוק לקריאה שנייה ושלישית, הציגה מפלגת כולנו דרישה ולפיה הוא יחול רק שלושה חודשים מרגע אישורו. חברת הכנסת מירב בן ארי מכולנו הציגה את הדרישה במסגרת הסתייגויות שהגישה מפלגתה להצעת החוק. להסתייגות הצטרף גם יו"ר הסיעה ח"כ רועי פולקמן.
בעקבות הודעת נתניהו הגישה הסיעה הסתייגות מתוקנת, לפיה חוק ההמלצות לא יחול על חקירות שהחלו לפני תחילת החוק. במילים אחרות, החוק יחול רק על חקירות חדשות שייפתחו לאחר אישור החוק בכנסת.
ההפגנה בתל אביב נגד חוק ההמלצות (צילום: פלאש 90)
במחנה הציוני הודיעו כי יצטרפו להסתייגויות בהצבעה בוועדה על החוק ובמליאה. "אנו מברכים על התפכחות כולנו", נמסר מהמפלגה. "לא ניתן יד לחוק הפרסונלי שנתפר במיוחד למידותיו של אדם אחד - לבנימין נתניהו״.
גם בבית היהודי מתחו ביקורת על החוק שמקדמים בליכוד. שרת המשפטים איילת שקד אמרה כי "העם לא בחר ממשלת ימין כדי להעביר את חוק ההמלצות". בדברים שנשאה בפורום סבן בוושינגטון הדגישה השרה כי "אם שמים בצד את העניין הפרסונלי, במהות החוק הוא הגיוני - הגנה על זכויות חשודים על חשבון זכות הציבור לדעת. אבל העם לא בחר ממשלת ימין בשביל, אלא כדי להעביר רפורמות יסוד אידאולוגיות כמו חוק יסוד החקיקה. האנרגיה של הקואליציה מושקעת בכיוון הלא נכון".
אמש הפגינו כ-20 אלף בני אדם בתל אביב במחאה על יוזמות החקיקה שמקדמת הממשלה, תחת הכותרת "צעדת הבושה". הצעדה החלה למרגלות הבניין שבו הוכרזה המדינה בשדרות רוטשילד, ויצאה לכיכר הבימה. בהפגנה נאם פרופ' עוזי ארד, ששימש יועץ המדיני לראש הממשלה, שאמר כי "המדינה נמצאת במשבר עמוק, שבו עצם המבנה של המדינה נתון לערעור חמור". גם אלוף (במיל') עמירם לוין נאם בהפגנה. הפגנות נוספות התקיימו בחיפה ובראש פינה.