סגן נשיא ארצות הברית מייק פנס אמר הלילה (שישי) כי ההכרה בירושלים כבירת ישראל נועדה להוריד את הנושא מסדר היום, וכעת ניתן "להמשיך קדימה לנושאים אחרים". הוא הוסיף כי ארצות הברית מחויבת להשגת שלום במזרח התיכון, והבהיר שיעביר את המסר הזה בביקורו בחודש הבא באזור. הוא ציין שבמסגרת הביקור הוא יגיע לישראל, למצרים ואולי לשתי מדינות ערביות נוספות. ביקורו של פנס בישראל היה אמור להיערך השבוע, אולם נדחה ברגע האחרון בשל ההצבעה על רפורמת המס בבית הנבחרים בוושינגטון.
סגן הנשיא פנס עם חיילים אמריקאים באפגניסטן (צילום: אי-פי)
סגן הנשיא הוסיף כי הוא לא הופתע מתוצאות ההצבעה באו"ם, שבו עברה ברוב גדול ההתנגדות להכרה האמריקאית בירושלים. "יש לי רקע בתחום משנותיי בוועדת החוץ של הסנאט, אז אני לא יכול להגיד שהופתעתי מהתגובות השליליות, לא רק באזור, אלא בכל העולם".
"אבל ב-1948 ארצות הברית הייתה המדינה הראשונה להכיר במדינת ישראל, ובשנת 2017 ארצות הברית היא המדינה הראשונה בעולם להכיר בירושלים כבירת ישראל", אמר פנס, שנשא דברים במהלך ביקור פתע באפגניסטן, בו פגש את הכוחות האמריקאים המוצבים במדינה.
גורם מדיני ישראלי אמר אמש לכאן חדשות כי ההצבעה באו"ם נגד הכרת טראמפ בירושלים כבירת ישראל, ברוב של 128 תומכות, היא למעשה הישג דיפלומטי. "למרות ההפסד, אנחנו רואים בזה הישג. יכל להיות הרבה יותר גרוע", ניתח הגורם את ההצבעה. לדבריו, בישראל קיימת שביעות רצון מכך שמדינות רבות בחרו להתנגד להחלטה או להימנע מהצבעה.
נתניהו על ההצבעה באו"ם:
מיד לאחר ההכרזה על התוצאות, פרסם ראש הממשלה בנימין נתניהו וידאו בדף הפייסבוק שלו, שבו הגיב להצבעה וכינה את האו"ם "תיאטרון של אבסורד". "ישראל דוחה לחלוטין את ההחלטה המגוחכת הזו", אמר נתניהו, "ירושלים היא בירתנו – תמיד הייתה, ותמיד תהיה".
נתניהו הביע הערכה כלפי "מספר הולך וגודל של מדינות שסירבו להשתתף בתיאטרון האבסורד הזה", והוסיף: "אני רוצה להביע שוב את תודתנו לנשיא טראמפ ולשגרירה היילי, על כך שהגנו בנחרצות על ישראל ועל האמת".
השגרירה של ארצות הברית באו"ם, ניקי היילי, צייצה בחשבון בטוויטר שלה את רשימת המדינות שהצביעו נגד ההחלטה המגנה את ממשל טראמפ, ואלה שנמנעו מההצבעה – 65 בסך הכל. "אנחנו מודים למדינות שלא נפלו בדרכים הלא אחראיות של האו"ם", כתבה היילי.
לוח ההצבעה אמש באו"ם
בהצבעה שנערכה אמש בעצרת הכללית של האו"ם לביטול הכרת טראמפ בירושלים, שאותה יזמו טורקיה, תימן ומדינות נוספות - תמכו 128 מדינות, לעומת תשע מתנגדות ו-35 מדינות שנמנעו.
רשימת המדינות המתנגדות נמצאות: ארצות הברית, טוגו, פלאו, איי מרשל, מיקרונזיה, נאורו, גואטמלה, הונדורס וישראל. בין המדיונת הנמנעות: ארגנטינה, אוסטרליה, קנדה, קרואטיה, צ'כיה, הונגריה, לטביה, מקסיקו, פולין, רומניה, רואנדה ואוגאנדה. ברשימת המדינות שהצביעו בעד ניתן למצוא בין היתר את הודו, סין, יפן, רוסיה, בריטניה, צרפת וגרמניה.