ישראל הודיעה אמש בכינוס המדינות התורמות לפלסטינים, שנערך בבריסל, כי היא תאפשר להכניס גנרטורים ברצועת עזה על מנת להקל על המשבר ההומניטרי ברצועה – כך דווח היום (חמישי) ב"הבוקר הזה" בכאן רשת ב'. ההצעה שהציגה ישראל בכנס כוללת מיזמים נוספים, והיא כפופה לעמידה בתנאים ביטחוניים שהמדינה מציבה.
בכנס השתתפו מטעם ישראל השר לשיתוף פעולה אזורי צחי הנגבי וגם מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף יואב (פולי) מרדכי. מרדכי הבהיר כי הכנסת הגנרטורים דורשת תיאום ואישור מיוחד של ישראל, כמו גם עמידה באותו התנאי שנקבע על ידי גורמי הביטחון.
כבר בחודש שעבר פורסם בכאן חדשות על שורת המיזמים הישראליים שהוצגו בכנס התורמות, הדורשים מימון בינלאומי. ברשימה נכללים בין השאר הוספה של קווי חשמל, חיבור לגז, הקמת חוות סולריות ועוד. יחד עם זאת, בשל הזמן הרב שיידרש כדי להוציאם לפועל, הוצע להכניס בינתיים גנרטורים כדי לאפשר הקלה מידית במצוקת החשמל הגוברת ברצועה.
בשנים האחרונות ישראל הגבילה מאוד את הכנסת הגנרטורים לעזה. בעקבות כך, ברצועה דיווחו על מצוקת חשמל קשה ועל מחסור בחלקי חילוף. על פי נתונים של ארגון זכויות האדם "גישה", במהלך שנת 2017 הועברו מישראל לרצועת עזה תשעה גנרטורים בלבד.
גורם ישראלי בכיר שהשתתף בפגישות בבריסל במהלך הכינוס, אמר לכאן חדשות כי עזה נמצאת במשבר תשתיות חמור, וכי ברצועה נאבקים על כל שעת חשמל ומים. הכינוס הבא של המדינות התורמות לפלסטינים צפוי להיערך ב-20 במרץ, גם כן בבירת בלגיה.
היום דיווח משרד הבריאות בעזה על החמרה במשבר הבריאות ברצועה, בשל המחסור בסולר. במשרד טענו כי פתרון המשבר לא נראה פתרון באופק והאשימו כי אף גורם לא הביע נכונות להתמודד עמו. על פי הדיווחים מעזה, השירותים הרפואיים לחולים ברצועה לא ניתנים באופן מלא וסדיר בימים האחרונים בשבעה בתי חולים ומרכזים רפואיים בשל המחסור בסולר, הנחוץ להפעלת הגנרטורים המספקים להם חשמל.
בתוכנית "בחצי היום" בכאן רשת ב' פורסם בצהריים כי דוח חדש של ארגון "רופאים לזכויות אדם" מצביע על מחסור מתמשך של 45% במלאי התרופות החיוניות ברצועה. הדוח עוסק במצב הבריאות בעזה ארבעה חודשים לאחר הפיוס בין חמאס לפתח, ועולה ממנו עוד כי 30% מהתרופות המוגדרות חיוניות לטיפול נמרץ חסרות.
מלבד התרופות, בדוח נטען כי קיים מחסור גם במכשירים רפואיים כמו מכשיר רנטגן ומכונות MRI. שירותי המעבדה, שאמורים לספק בדיקות תרבית או בדיקות המטולוגיות, מושבתים בחלק מבתי החולים וזמינים רק עבור חולים שמצבם מוגדר קריטי.עוד עולה מהדוח כי 500 העובדים שהוחזרו לעבודה במערכת הבריאות בחודשים האחרונים הם עובדים זוטרים, דוגמת פקידים וטכנאים, ולא רופאים בכירים.