גורם מדיני אמר הבוקר (חמישי) לכאן חדשות כי בישראל מעלים שוב על הפרק את האפשרות להחזיר את השגרירה בפולין להתייעצויות בארץ, זאת בתגובה לאישור החוק המסיר מפולין אחריות לפשעי השואה שאושר בסנאט בוורשה. לדבריו, האישור עלול להחריף את המשבר בין ישראל לפולין, והוא "אצבע בעין לחששות שישראל הביעה בנושא".
האזינו לראיון עם השגריר בפולין לשעבר, צבי רב נר, בכאן רשת ב':
עוד מסר הגורם כי בישראל סבורים שקידום החוק בשלב נוסף נוגד את ההבנות שהושגו בשיחה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו למקבילו הפולני, או לפחות את האופן שבו הן הצטיירו בצד הישראלי. בהודעה שפורסמה לאחר השיחה נטען כי המדינות יקיימו ביניהן דיאלוג מיידי בנוגע לחקיקה.
משרד החוץ הגיב בתקיפות לאישור החוק. "מדינת ישראל מתנגדת בתוקף להחלטת הסנאט הפולני. ישראל רואה בחומרה רבה כל ניסיון לפגוע באמת ההיסטורית. שום חוק לא ישנה את העובדות".
השר ישראל כץ קרא הבוקר לראש הממשלה להורות באופן מיידי על החזרת השגרירה הפולין לארץ לצורך התייעצויות בעקבות האישור בסנאט. ״החוק שחוקקו הפולנים הוא חמור ומהווה הסרת אחריות והתכחשות לחלקה של פולין בשואת ביהודים", האשים כץ. לטענתו, "במאזן בין השיקול המדיני לשיקול המוסרי חייבת להיות הכרעה ברורה- הנצחת זכרם של קורבנות השואה על פני כל שיקול אחר״.
שום חוק פולני לא ישנה את ההיסטוריה. נזכור ולא נשכח.
— יאיר לפיד (@yairlapid) 1 בפברואר 2018
No Polish law can make history change. We'll never forget
ההיסטוריה תשפוט את פולין פעמיים- גם על חלקה בפשע הנתעב וגם על ניסיון ההכחשה הבזוי.
— איציק שמולי (@ishmuli) 1 בפברואר 2018
גם ביד ושם הגיבו לאישור החוק בסנאט הפולני ומסרו: "מצער מאוד שבפולין בחרו, למרות הכשלים בניסוחו הנוכחי ולמרות המחאות החריפות, לאשר את החוק הבעייתי שעלול לגרום לעיוות האמת ההיסטורית בשל ההגבלות שהוא מציב על התבטאויות שונות בנוגע לשותפות של חלקים מהאוכלוסייה הפולנית - במישרין ובעקיפין - לפשעים שבוצעו על אדמתם בתקופת השואה".
לפנות בוקר אושר החוק בסנאט הפולני, הבית העליון של הפרלמנט, ברוב של 57 סנאטורים שתמכו מול 23 מתנגדים. שני סנאטורים נעדרו מההצבעה. ההצבעה שנערכה בסנאט בוורשה התקבלה בהפתעה בישראל, שכן אחרי שיחתם השבוע של ראש הממשלה בנימין נתניהו ועמיתו מתאוש מורביצקי, הייתה הערכה כי זו תידחה.
לפי הצעת החוק, כל רמיזה לכך שמדינת פולין או העם הפולני אחראים לפשעים שבוצעו במלחמת העולם השנייה, או בכך שהיו מחנות השמדה פולנים, היא עבירה שדינה שלוש שנות מאסר. תוכן החוק אינו סותר את העובדות ההיסטוריות, אך הוא הוגש כחלק מהמאמץ מצד מפלגת השלטון במדינה לטשטש את חלקה של פולין במה שהתרחש על אדמתה בזמן מלחמת העולם השנייה.
דוברת משרד החוץ של ארצות הברית הת׳ר ניוארט התייחסה הלילה לחוק והביעה דאגה מההשלכות של אישורו בסנאט על היחסים בין ישראל לפולין. היא קראה לפולנים לשקול מחדש את מהלך החקיקה.