דוד מידן, לשעבר בכיר במוסד ומתאם השבויים והנעדרים מטעם ראש הממשלה, אמר הבוקר (שני) כי ישראל וחמאס יוכלו להגיע לעסקת שבויים, רק אם מצרים תתערב בסוגיה כמתווכחת. את הדברים אמר מידן בראיון לתכנית "קלמן-ליברמן" בכאן רשת ב'.
"הפתרון לסוגיית השבויים והנעדרים יהיה רק אם יימצא מתווך עם מוטיבציה. אני רואה את המצרים כאופציה היחידה. אם הם יראו שהם האופציה היחידה, הם ימצאו את הדרך לדבר עם חמאס", אמר בכיר המוסד לשעבר. הוא הוסיף כי "הניסיון שלנו מלמד שהמחירים עולים ויורדים ויש מניפולציות, ולפעמים זה לא המספר אלא האיכות. מה שעושה את ההבדל, זה האם יש צד שלישי שיכול לדבר עם המשתנה המשוגע במשוואה, שזה החמאס, ולהשפיע עליו ככה שיהיה לו מוטיבציה. כך היה בעסקת שליט ואני לא רואה את זה אחרת".
מידן דיבר על ההבדלים בין המציאות הנוכחית לבין תקופת השבי של שליט בעזה: "הנוסחה שהתאימה לעסקת שליט, לא מתאימה למה שמתאים עכשיו. שם היה שבוי חי, חייל, היו עדויות לכך שהוא חי, ישב שם חמש שנים וארבעה חודשים. כשאנחנו אומרים עסקה, אנחנו מדברים על עסקה משולבת, שבה יכללו שני אזרחים חולי נפש, גם הם אזרחים ישראלים, ובשתי גופות של לוחמים שנפלו בקרב". המתאם לשעבר הביע תקווה כי המצרים יובילו את העסקה העתידית, מכיוון שאינו חושב שיש עוד גורם שיכול לדבר על חמאס ולהשפיע עליו.
על מחיר עסקת שבויים ושחרור מחבלים אמר מידן כי "הטרור נמשך ללא קשר לשחרור המחבלים. כל פגוע וכל הרוג מהצד שלנו זה עולם ומלואו. אם אפשר להימנע מעסקה, זה הדבר הנכון לעשות. אנחנו מבינים את המשמעות הפסיכולוגית". מתאם השבויים והנעדרים לשעבר הוסיף כי הוא לא רוצה להיכנס לשאלה מה צריך לשחרר תמורתם: "היום אני אדם פרטי ולא מצוי בפרטים. בסוף צריך לשחרר משהו. לא כמו שהיה בעבר. ההסדר צריך להיות מחובר לנושאים הומניטריים".
על עסקת שליט אמר מידן כי "מי שהחליט על העסקה זו ממשלת ישראל. כל מי שהחליט ואישר והיה בסוד העניינים, ידע שאנחנו לוקחים פה סיכון. מי שאמר שהסיכון היה נסבל, היה השב"כ. לכולנו זה היה ידוע, השב"כ אמר שיוכל להכיל את זה ועשינו זאת והחזרנו את גלעד שליט הביתה".
"טוב שהלכנו לעסקת שליט"
בכיר המוסד לשעבר המשיך: "בדיעבד, האם ניתן היה לעשות אחרת? למיטב שיפוטי לא היה ניתן, וטוב שעשינו את זה. כמי שעסק גם בנושא רון ארד שנים לא מעטות - הלוואי והיינו מגיעים לשיחה כזו אחרי רון ארד ועושים את החשבון שלו אם השחרור היה ראוי או לא". לדבריו, "בדיעבד יש לנו נווט שנפל בשבי, לפני למעלה משלושים שנה ולא יודעים דבר עליו. וזה לא לכבודה של המדינה שעדיין מאמינה שערבות הדדית וסולידריות חברתית".
על השאלה האם יש הבדל בין חייל שנפל בשבי לבין אזרח, אמר מתאם השבויים והנעדרים לשעבר כי "אי אפשר להתעלם מניואנסים. הסולידריות צריכה להיות מקיר לקיר. חייל בקרב הוא הכי משמעותי. הוא נשלח על ידינו ואנחנו מחויבים לו ולמשפחתו להחזיר אותו הביתה. האם בשביל גופה צריך לכבוש את עזה ולסכן את עזה? הייתי אומר לא".
מידן בפגישה עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו (צילום: עמוס בן גרשום, לשכת העיתונות הממשלתית)
מידן המשיך ואמר כי "לגבי אזרחים, יש פה סוגיה הומניטרית. אנחנו לא יכולים להשאיר את חסרי הישע האלה ולהתעלם מהם כאילו לא היו. זה מחירים אחרים, זה התנהלות אחרת, זה ערוצים אחרים. אנחנו חברה שמאופיינת בערבות ההדדית שלה ואנחנו צריכים להישאר כאלה ובגלל שהם כאלה".
בכיר המוסד לשעבר התייחס גם ללחץ המשפחות ולשאלה אם הוא מעלה את המחיר שישראל משלמת בעסקאות שבויים: "קשה למדוד. זה תמיד היה באוויר, תמיד זה קיים, אתה לא יכול לבוא ולומר כמה הלחץ גרם להחלטה. אני פגשתי את ההורים של גלעד ואמרתי להם שאני לא אומר מילה וחצי מילה על הפעולות האזרחיות. זו זכותם לעשות את זה ואני צריך לעשות יותר. אני כגורם שלטוני זכותי לחשוב באופן רציונלי, בהקשר רחב".
לדביר מידן, "החמאס עקב אחרי ההפגנות האלה בשמחה לא מוסתרת. הם הבינו שזה מעלה את המחירים. החמאס שמח מאוד שהציבור הישראלי מפגין ולוחץ ורוצה וזה כואב לו, וככל שזה כואב לחברה הישראלית המחיר יעלה".