הנשיא ראובן ריבלין התייחס היום (חמישי) לסוגיית גירוש השוהים הבלתי חוקיים המתוכנן ואמר כי ישראל לא השכילה בעבר לבוא ולקבוע מיהו פליט ומיהו לא פליט. הנשיא נשאל על הנושא במפגש עם ראשי הנציגויות הישראליות מאסיה, אפריקה ואמריקה הלטינית, במסגרת הכינוס השנתי של משרד החוץ.
לדברי ריבלין, "במשך שנים אנחנו צריכים להתמודד עם הבעיה, לאחוז את השור בקרניו ולהבין - עניי עמינו קודמים לעניי עם אחר, ויחד עם זה יש לנו את חובת המוסר היהודי לדאוג לכל פליט. יש צורך קודם כל לדאוג לבני עמינו, לאזרחינו. אנחנו צריכים להקל עליהם".
ריבלין ציין כי החלטות הממשלה בעניין גירוש השוהים הבלתי חוקיים הגיוניות. "אני חושב שההחלטות שמקבלת הממשלה הן בעלות משמעות רבה וגם בעלות הגיון גם כשלפעמים הוא נוגד להרגשה. עברו השנים והיום אנחנו צריכים לייצב את המצב. הצלחנו לסגור את הגדר, בואו נראה איך נמצא פתרונות".
ריבלין סיפר כי מנכ"ל בית הנשיא הראל טובי כבר קיים כמה ישיבות בנושא, כמה מהן בהשתתפות ריבלין עצמו וכמה מהן עם גורמים שונים בממשלה. הוא התייחס גם לסוגיית בני השוהים הבלתי חוקיים שכבר נולדו בארץ: "אני מוכרח לומר שיש תשומת לב רבה לכל הביקורת. אנחנו צריכים לחשוב מה אנחנו עושים עם כאלה שנולדו כאן בארץ, שלא יודעים שפה אחרת חוץ מעברית, שהחברים שלהם הם מבתי הספר. שחלקם מוכן ורוצה ומשתוקק להתגייס לצבא".
אני מוכרח לומר שלמדתי שאנחנו ערניים לכל אותן שאלות ושהאנשים שצריכים לקבל את ההחלטות, יוכלו לקבל החלטות שתוכלו להסביר בעולם", הסביר ריבלין. "עד היום בכל פעם שפגשתי את המערכת הבין לאומית, מערכות האו"ם והמוסדות של האו"ם, בכל מה שקשור לפליטים הם הביעו התפעלותם מהסבלנות והסובלנות של מדינת ישראל. אנחנו צריכים לא רק להיות צודקים אלא גם חכמים וגם אנושיים".
אתמול הפגינו אלפי מבקשי מקלט מסודן ומאריתריאה מול שגרירות רואנדה בהרצליה נגד כוונת הממשלה לגרשם למדינה האפריקנית. המפגינים הגיעו כשפניהם צבועים בלבן והחזיקו שלטים שעליהם היה כתוב בין השאר: "אם הייתי לבן עדיין הייתי מגורש אל מותי?". אל מבקשי המקלט הצטרפו גם לא מעט ישראלים.
שר התיירות של אוגנדה, אפרים קמונטו, אתמול התראיין אתמול למשדר "הבוקר הזה" בכאן רשת ב', ואמר כי הוא אינו מבין מדוע ישראל מעוניינת לגרש מסתננים. "מדובר באנשים שברחו ממלחמות מחוסר ברירה".
למה לאוגנדה יש יכולת טובה יותר לקלוט אותם?" תהה השר שהגיע לישראל לרגל תערוכת התיירות הבינלאומית 2018 IMTM. "אני לא מבין למה ישראל לא רוצה לאפשר להם להישאר. אין לי תשובה לכך".
עוד אמר קמונטו כי מי שטוען שאוגנדה אינה בטוחה "מפיץ פייק ניוז". לדבריו, אם אוגנדה לא הייתה בטוחה, האו"ם לא היה מביא אליה פליטים ממדינות אפריקה שנמצאות במצב של מלחמה. "אוגנדה היא אחת המדינות היציבות ביותר. אני לא מבין מאיפה לקחו את זה שאנחנו לא בטוחים", אמר השר.