בוועדת חוץ וביטחון יוזמים קריאה רשמית להחזרת השגרירה בפולין ארצה

ועדת החוץ והביטחון יוזמת החזרת השגרירה בפולין
המהלך, ביוזמת ח"כ איילת נחמיס ורבין המשותפת לח"כים מהאופוזיציה ומהקואליציה, נועד להחריף את הטון כלפי ורשה בעקבות אישור "חוק השואה". הצעת חוק חדשה בפולין מגבילה שחיטה כשרה
מחבר זאב קם ואנטוניה ימין מחבר זאב קם ואנטוניה ימין
Getting your Trinity Audio player ready...
אנדרטה לזכר נרצחי גטו ורשה, בשבוע שעבר
צילום: צילום: אי-פי

בוועדת החוץ והביטחון יוזמים מהלך רשמי בקריאה להחזיר ארצה את שגרירת ישראל בפולין אנה אזרי, בעקבות סערת "חוק השואה". כך פורסם הבוקר (שני) לראשונה בתכנית "הבוקר הזה" עם אריה גולן בכאן רשת ב'.

היוזמה גובשה על ידי הח"כית איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני). היא כוללת כמה ח"כים מהאופוזיציה ומהקואליציה, ובכלל זה מכולנו, הבית היהודי וישראל ביתנו.

היו זמנים: כשנשיא פולין נאם בכנסת וביקש סליחה מהעם היהודי

על פי היוזמה, ועדת החוץ והביטחון תקיים דיון פנימי בעקבות החוק השנוי במחלוקת, ולפיו אסור לייחס לפולין אשמה בביצוע פשעים נגד היהודים בתקופת השואה. בסיומו, תצא קריאה רשמית מטעם הוועדה לממשלת ישראל עם דרישה להחזיר לארץ את השגרירה, במטרה להחריף את המשבר עם פולין ולהעביר מסר כי מדובר בחציית קו אדום. לא ידועה עמדתו של יו"ר הוועדה, ח"כ אבי דיכטר (הליכוד), ליוזמה.

ח"כ עפר שלח מיש עתיד הסתייג מהיוזמה בטענה כי אינה מקדמת פתרון המתיחות בין המדינות. "אני לא שותף ליוזמה הזו, ישראל הבעיה את מחאתה וצריכה להמשיך לעשות את זה", אמר בראיון לכאן רשת ב'. "החוק הזה הוא חוק מביש ואין דרך להסביר אותו לאוזניים ישראליות, אבל אנחנו צריכים להיות צופי פני עתיד. זה לא נורא להחזיר את השגרירה, אבל אני לא תומך בזה".

כמו כן, יו"ר איגוד הגג של הארגונים היהודיים באירופה, הרב מנחם מרגולין, מתריע על חוק שפולין מנסה לאשר בימים אלו, המסדיר שורה של סוגיות בתחום איכות הסביבה ונכלל בו סעיף הקובע הגבלות חדשות על השחיטה הכשרה.

לדבריו, אף שהממשלה בוורשה לא הכריזה על הגבלות חדשות על השחיטה הכשרה עיון בהצעת החוק מלמד כי במסגרת הסדרת זכויות בעלי חיים מסתתרות ההגבלות על השחיטה הכשרה. בין היתר ייאסר גם הייצוא של בשר כשר מפולין. הרב מרגולין מדגיש כי ייאבק ביוזמת החקיקה הזו וקרא לממשלה להתערב בעניין. אפשר שהחוק יידון עוד השבוע בפרלמנט.

"חוק השואה" קובע כי כל רמיזה לכך שפולין או העם הפולני אחראים לפשעים שבוצעו במלחמת העולם השנייה, או בכך שהיו מחנות השמדה פולניים, היא עבירה שדינה שלוש שנות מאסר. הדבר עורר משבר ביחסים עם ישראל, ובעקבות אישור החוק אמר גורם מדיני: "מדובר באצבע בעין לישראל". 

למרות אישור החוק, הנשיא הפולני, אנג'ה דודה, העביר את החוק לבית המשפט החוקתי כדי לוודא כי הוא אינו פוגע בחופש הביטוי וחופש המחקר. סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי אמרה בעקבות אישור החוק: "ישראל הבהירה לממשלת פולין שלא תקבל כל חוק שעוסק בהשתקת ההסטוריה והשתקת המעורבות של אזרחים פולנים ברצח יהודים בתקופה השואה". עוד לפני כן, הדגישו במשרד כי התנגדותם לחוק עדיין בתוקף. 

הפופולריים