חוק הגיוס צפוי לעלות הערב להצבעה; בכירים בקואליציה: דנים במועדי בחירות

בכירים בקואליציה: "דנים במועדי בחירות"
בניסיון למצוא פשרה למשבר נדחה הדיון לשעה 20:00. קודם לכן יעלו להצבעה חוקים לפיזור הכנסת שהגישה האופוזיציה. בכירים בקואליציה: ייתכנו בחירות בסוף יוני או תחילת יולי. בנט: "עומד מאחורי נתניהו"
מחבר יואב קרקובסקי מחבר יואב קרקובסקי
Getting your Trinity Audio player ready...
נתניהו וליברמן במליאת הכנסת
צילום: צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בעיצומו של ניסיון נוסף להשיג פשרה בתוך הקואליציה, חוק הגיוס צפוי לעלות הערב (שלישי) להצבעה בקריאה טרומית במליאת הכנסת. בקואליציה דחו את שעת הדיון, שתוכנן לאחר הצהריים, לסביבות השעה 20:00. לפני כן, בשעה 18:00, צפויה ועדת השרים לחקיקה להתכנס כדי לדון בערר שהגישה אתמול השרה סופה לנדבר מישראל ביתנו על הצעת החוק ולאשר את החוק כך שיוכל לעלות הערב להצבעה במליאה. 

בשעות האחרונות מקיימים ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון אביגדור ליברמן מגעים לפתור את המשבר הפוליטי. השאלה שנותרה פתוחה עדיין היא אם תפוטר השרה לנדבר מהממשלה אם ימומש איום ישראל ביתנו להצביע נגד הצעת החוק הפרטית של יואב בן צור בנושא הגיוס.

גורמים בקואליציה אומרים שדחיית ההצבעה בחוק הזה לתחילת מושב הקיץ של הכנסת תהווה פתרון למשבר. שכן אז, יוכל ליברמן לצרף אל ההצעה הפרטית את הצעת החוק הממשלתית, וביחד יהוו פתרון.

בישראל ביתנו שבו ואמרו היום כי יתנגדו לחוק הגיוס. עם זאת, כתב שר הביטחון ליברמן בחשבון הפייסבוק שלו את פתרונו למשבר: אם השרה לנדבר לא תפוטר מהממשלה, אחרי שתתנגד לחוק הערב, ואם למערכת הביטחון תינתן אפשרות לגבש חוק חדש שיובא לאישור הכנסת במושב הקיץ - ניתן יהיה למנוע בחירות.

גורמים בכירים בקואליציה ציינו כי כל מרכיבותיה ישלימו עם העלמת עין של ראש הממשלה מהצבעה נגד החוק של השרה לנדבר אי מדובר במקרה חריג. "רק אם נתניהו רוצה בחירות - הוא יביא לפיטוריה", אמרו.

בסביבת ראש הממשלה ציינו בתגובה כי דחיית הדיון בוועדת השרים נועדה לאפשר מאמץ אחרון בהחלט ואמרו הודעת ליברמן בפייסבוק הבוקר מעידה על שינוי מסוים בטון.

נתניהו שוחח הלילה פעמיים עם ליברמן, אך לפי שעה אומרים גורמים בקואליציה כי המצב נותר תקוע וכי האווירה היא אווירת בחירות. בד בבד אומר גורם בכיר בליכוד כי אם יוחלט לבסוף על פיזור הכנסת והליכה לבחירות, המועדים האפשריים יהיו חודש יוני או יולי.

גם שר החינוך נפתלי בנט התייחס לאפשרות של פירוק הממשלה ואמר בראיון לערוץ 7: "אמרתי את זה פעמים רבות ואני אגיד שוב - אני בהחלט יעמוד מאחורי ראש הממשלה. לא המלצות ולא שימוע הם רגעי החלטות. צומת החלטה ראשון הוא רק אם יש כתב אישום סופי ואז נתלבט לפי הסיטואציה".


יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ שלי יחימוביץ' מהמחנה הציוני, אמרה לאסתי פרז בתכנית בחצי היום בכאן רשת ב' כי ראש הממשלה רוצה לקחת אתו את הקואליציה והאופוזיציה למערכת בחירות כדי להשתמש בה כקרנות מזבח של עבריין נמלט. לדבריה, נתניהו מעוניין בבחירות כדי שיוכל להמשיך להית ראש הממשלה גם מדוכן הנאשמים לנצח. "נתניהו מדמיין בעיני רוחו ששותפיו הקואליציוניים יהיה כל כך להוטים להצטרף אליו לקואליציה עד שיסכימו ללא תנאי. אני חייבת לומר בצער שהוא לא טועה".

סגנית שר החוץ, ציפי חוטובלי מהליכוד, אמרה בתכנית כי הליכוד לא מפחד מבחירות ומוכן לקבל מחדש את אמון העם. לשאלה מדוע ללכת לבחירות ענתה חוטובלי: "הממשלה מקרטעת ונתקלת בשיתוק כי השותפות הקואליציוניות מטפסות על עצים ולא מוכנות לשתף פעולה. זה המצב שהוביל גם את הממשלה הקודמת לבחירות. ראש הממשלה עשה מאמצים כבירים כדי להוריד את ליברמן מהעץ שעליו טיפס. אם הייתי ליברמן הייתי מסתכלת טוב טוב לציבור בוחריי ושואלת האם כדאי לסכן את הממשלה המצויינת הזו במצב שבו המפלגה יכולה להיעלם בכלל ממפת הבוחר הישראלי".

שרת המשפטים איילת שקד קראה הבוקר לראש הממשלה שלא להוביל לבחירות מוקדמות. "להפיל ממשלת ימין על כלום ושום דבר זו טעות היסטורית, שתהיה דומה בממדיה להפלת ממשלת שמיר ב-92", כתבה שקד בחשבון הטוויטר שלה. 

הפופולריים