לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיעה היום (שני) כי ישראל מבטלת את הגירוש בכפייה של מבקשי מקלט לרואנדה ואוגנדה בשל הסכמים שהמדינה הגיעה אליהם עם נציבות האו"ם לפליטים. לפי ההודעה, 16,250 מהגרים יצאו מישראל למדינות מערביות, ויוסדר מעמדם של אלפי מבקשי מקלט הנמצאים בארץ.
עוד נכתב בהודעה כי ההסכם אושר על ידי היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, ועולה בקנה אחד עם הדין הבינלאומי והפרקטיקה המקובלת. מדובר במתווה שמחולק לשלושה שלבים ומתפרש על פני חמש שנים, אשר בסיומן תשתפר באופן משמעותי מציאות החיים בדרום תל אביב ובשכונות, כך לפי הודעת הלשכה.
כמו כן, תוקם מינהלת מיוחדת שתעסוק בתכנית לשיקום דרום תל אביב. התקציב והמשאבים, שנועדו ליישום ואכיפת המתווה הקודם של גירוש מבקשי המקלט בכפייה, יושקעו בפיתוח ושיקום דרום תל אביב. במסגרת במסגרת ההבנות גם סוכם על ריכוז מאמץ לעודד פריסה גיאוגרפית מאוזנת יותר של האוכלוסיות שיישארו בישראל, תוך הכוונה תעסוקתית והכשרה מקצועית. נתניהו ושר הפנים אריה דרעי צפויים למסור היום הצהרות בנושא המתווה החדש, במשרד ראש הממשלה בירושלים.
החלטת הממשלה מגיעה לאחר הפגנות רבות שהתקיימו בחודשים האחרונים נגד מתווה הגירוש בכפייה. לפני כשבועים התקיימה הפגנה בכיכר רבין בתל אביב תחת הכותרת "ישראל עוצרת את הגירוש – בעד דרום תל אביב", ובה השתתפו אלפי בני אדם.
תיעוד מההפגנה בתל אביב נגד מתווה הגירוש:
"לא עוד גירוש": המפגינים בכיכר רבין הערב @sharonidan pic.twitter.com/2Tgq9JOIqZ
— כאן חדשות (@kann_news) 24 במרץ 2018
בתנועת "עוצרים את הגירוש" אמרו היום בתגובה למתווה החדש כי "זהו הישג חסר תקדים שעומדים מאחוריו מאות אלפי ישראלים, שיצאו בחודשים האחרונים בקריאה שלא להשלים עם גירוש מבקשי המקלט לעתיד לא נודע. ההסכם שנחתם לא היה קורה ללא עשרות הארגונים והתרומה של אזרחים רבים".
שולה קשת, פעילה ותושבת נווה שאנן ומיוזמות מטה המאבק "דרום תל אביב נגד הגירוש", אמרה: "שמחתי לשמוע שהממשלה, יחד עם נציבות האו"ם לפליטים, הגיעו להסכם משמעותי והיסטורי שמשמעותו שהמדינה לא תגרש את השכנים שלנו, בדרום תל אביב, אל גורל לא ידוע".
גם במרצ בירכו על המתווה החדש, ומטעם המפלגה נמסר כי "סוף סוף ממשלת ישראל הפנימה את הצורך לקלוט פליטים. מרצ תניח הצעת חוק שתבטל מיד את חוקי ההתעללות במבקשי המקלט, שהפכו למיותרים".
לפני כחודשיים נחשפו בכאן חדשות הקלטות מישיבת הליכוד, ובהן נשמעת סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי פונה לראש הממשלה ומסבירה לו כי מתווה הגירוש אינו עונה על הדרישות של בית המשפט העליון.
חוטובלי ציטטה בישיבה דברים של מנכ"ל משרד החוץ, ואמרה כי כל עוד נושא המעקב אחר קליטת המסתננים במדינות שאליהן יישלחו, רואנדה ואוגנדה, לא יוסדר – תהיה לישראל בעיה לעמוד בדרישות שהציב בג"ץ להוצאת המסתננים. "כרגע יש נקודה שאנחנו חייבים לעמוד עליה לפני בג"ץ", אמרה. "בעצם אין לנו שום דרך היום ואין לנו שום אמצעי לעקוב אחרי האנשים שמגיעים לשם. אם הם מגיעים לרואנדה או אוגנדה, זה לא משנה, אין לנו דרך לעקוב אחריהם. יש כל מיני הצעות שיכולות לתת מענה לזה".
סגנית שר החוץ הוסיפה: "אפשר לבדוק, כמו שעשינו בעבר, חודש אחרי שהם מגיעים למדינת היעד שהם באמת מתאקלמים שם ושהמדינות עומדות בהסכם. הבנתי שזאת אחת הדרישות של בג"ץ מאיתנו במהלך התהליך הזה כדי שהתהליך יהיה תקין".
לקראת סוף דבריה, ביקש נתניהו להבין כיצד אמורה ישראל לעקוב אחר מצבם של המסתננים באפריקה וחוטובלי השיבה: "בכל מקרה, בוודאי שלמשרד החוץ אין כוח אדם ואין לנו אפילו שגריר...". נתניהו טען כי "צריך לבדוק מה הציפייה של בג"ץ", וסגנית השר הדגישה בתגובה: "אני מסכימה איתך, אבל צריך לעמוד בדרישה הזאת, כי זאת אחת הדרישות שהוצגה בוועדה היום".