פניית פרסה במהירות האור: כשנתניהו הבין שיש יותר מדי מה להפסיד

פניית פרסה: כשנתניהו הבין שיש יותר מדי להפסיד
המתקפה שספג ראש הממשלה בעקבות ביטול גירוש מבקשי המקלט, דווקא מביתו הפוליטי, גרמה לו להבין שההודעה הייתה נמהרת מדי. מאחורי הקלעים של הזיגזג הדרמטי
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
בנימין נתניהו
צילום: צילום: הדס פרוש, פלאש 90

לא ברור הבוקר (שלישי) מה הבהיל את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יותר – המתקפה שהוא חטף ברשתות החברתיות, או ההבנה שלו שההסכם שאותו הציג בשעות אחר הצהריים לצדו של שר הפנים, אריה דרעי, על ביטול גירוש מבקשי המקלט מישראל, פועל למעשה לטובת יריביו הפוליטים ונגד הבייס הפוליטי שלו בימין.

עיתונאים וצייצנים מימין שמוכנים לגבות את ראש הממשלה על כל החשדות שנחקרים נגדו בשנה החולפת, ביקרו בחריפות את ההודעה על ביטול הגירוש. נתניהו נכנע לשמאל, נתניהו לא עמד בהבטחות, נתניהו לא עמד בלחצים – זו הייתה רוח המסרים שהציפו את הרשתות החברתיות. לכך התווספו מחאה לא פשוטה ומסרים תקיפים של פעילים חברתיים בדרום תל אביב, וגם הודעות של שרים בקואליציה ובליכוד נגד ההסכם. מנגד, נתניהו חובק משמאל. שלי יחימוביץ', אבי גבאי ותמר זנדברג בירכו את ראש הממשלה ואת שר הפנים. תחושת אי הנוחות בלשכת ראש הממשלה ובמעון ברחוב בלפור בירושלים רק החריפה. ראש הממשלה הבין שההודעה הייתה נמהרת מדי, ושבקרב הפוליטי הזה יש יותר מדי מה להפסיד.


כרגיל, גם הקרב הזה הופך לחלק מהמלחמה הבלתי פוסקת בין ימין לשמאל. ראש הממשלה קיבל רגליים קרות בשעות הלילה, ועשה פניית פרסה דרמטית. את ההצהרה לתקשורת שקיים במהלך ימי חול המועד הוא החליט להקפיא. בהודעה מתנצלת בפני תושבי דרום תל אביב, כתב נתניהו: "אני קשוב אליכם, לכן החלטתי להיפגש איתכם, ורק לאחר המפגש עם התושבים אביא את ההסכם לבחינה מחודשת". ההודעה הזו הגיעה לאחר מתקפה חריפה שחטף מימין. פוליטיקאים, פעילים חברתיים בדרום תל אביב, צייצני הימין ועיתונאים שמזוהים איתו – כולם תקפו, ובעוצמה. לא ברור מי מהם הבהיל אותו יותר.

הפוסט שבו הוא מודיע על הקפאת המתווה היה הפוסט השני שפורסם אמש בעמוד הפייסבוק של נתניהו. הראשון היה  מלווה בסרטון שבו הבהיר כי לא רק שהמתווה החדש מביא להוצאתם של 16,250 מבקשי מקלט מישראל, אלא שמדובר גם ב-2,000 יותר משתוכנן במתווה הקודם, זה שקרס. עוד הוא הבטיח פיזור גדול יותר ברחבי הארץ של מי שיישארו. לאן הוא מבטיח שהם יועברו מדרום תל אביב? לקיבוצים ולמושבים.

נתניהו חזר להשתמש בפוסטים שלו בביטוי "מסתננים". זה ביטוי שנעדר לחלוטין מההודעה שלו לעיתונות שפורסמה אתמול בצהריים, ונעדר גם מדבריו בהצהרה התקשורתית במשרד ראש הממשלה. אז, בחר נתניהו להתשמש בביטוי דיפלומטי יותר: "המהגרים". ראש הממשלה שינה את הטון, בעיקר נוכח המקלחת הצוננת שקיבל מימין, ובעיקר מיו"ר הבית היהודי, נפתלי בנט.

בנט, כמו רוב שרי הממשלה, כלל לא ידע על קריסת מתווה המדינה השלישית, ובוודאי שלא ידע על בניית המתווה הנוכחי עם סוכנות האו"ם לטיפול בפליטים. חברתו למפלגה, שרת המשפטים איילת שקד, לא הייתה מעורבת אף היא במתווה, אף על פי שהיועץ המשפטי לממשלה דווקא כן. בסביבתו של נתניהו ניסו לצייר מצב כאילו שקד כן הייתה בסוד העניינים, אך אמש היא הבהירה כי לא הייתה מעורה בפרטים, ובטח שלא עודכנה בפרטי ההסכם. היא הייתה מודעת לעמדתו של ראש המועצה לביטחון לאומי, מאיר בן שבת, כי הסכם עם האום עדיף מבחינת המועצה. אחרי שנתניהו הקפיא את ההסכם עם האו"ם, בנט כבר מיהר לברך.


גם שר האוצר, משה כחלון, מתח ביקורת על ההסכם שעליו גילה דרך הדיווחים בתקשורת. לדבריו, המתווה אינו מספק ועל הממשלה להתכנס כדי לחשב מסלול מחדש. נתניהו "זכה" למקלחת צוננת אפילו מהשרה כמעט הכי נאמנה לו פוליטית, מירי רגב. כשעמדה בראש ועדת הפנים בכנסת, ניהלה רגב מאבק חריף נגד מבקשי המקלט, ובזמנו היא הגדירה אותם "סרטן בתוכנו". אמש, שרת התרבות והספורט ביקרה את נתניהו ואמרה כי אין מקום להתדיינות עם האו"ם על מתווה פתרון.

שרי הממשלה ששיגרו הודעות נגד המתווה שהושג עם האו"ם, הצליחו בקרב הזה להביא את נתניהו להקפיא את ההסכם. הוא, מצדו, לא ייתן להם את התענוג לחשוב שהם אלה ששינו את החלטתו, ואת הקרדיט זקף דווקא לתושבי דרום תל אביב. אחרי שעות בודדות שבהן השמאל חיבק אותו והימין תקף אותו, הקפאת המתווה החזירה עניינים לתקנם .תמר זנדברג מיהרה לגנות את ההחלטה לבחון מחדש את המתווה, ואילו ונפתלי בנט בירך את נתניהו על פניית הפרסה. כעת, אפשר להמשיך בפגרת האביב ובאירועי חול המועד. נראה שפתרון לבעיה כבר לא נמצא במהלך ימי הפסח.

סערת מבקשי המקלט - סיקור מיוחד: לחצו לכל הכתבות

הפופולריים