שגרירת ישראל בפולין: "עדיף לישראל שהחוק הפולני לא יבוטל"

השגרירה בוורשה: "עדיף שהחוק הפולני לא יבוטל"

ברקע המתיחות עם הממשלה בוורשה ולקראת מצעד החיים, השגרירה אנה אזרי אמרה בראיון לכאן רשת ב': "פולנים שאני לא מכירה ניגשים ומביעים צער על כל מה שקרה. אף אחד לא רוצה לזרוק לפח את היחסים בין המדינות"
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
מצעד החיים באושוויץ
צילום: צילום: יוסי זליגר, פלאש 90

שגרירת ישראל בפולין, אנה אזרי, אמרה היום (חמישי) בראיון מיוחד לכאן רשת ב' לרגל יום הזיכרון לשואה ולגבורה, כי עדיף לישראל שחוק השואה הפולני לא יבוטל. לדבריה, האופציה שתאומץ פרשנות מצומצמת של החוק תהיה טובה יותר. "ביטול החוק, או הכרזה עליו כלא חוקתי, עלולה להביא לדיונים נוספים והעלאת הנושא בפרלמנט כהגנה על הכבוד הפולני. נדמה לי שעבורנו היה עדיף לו בית הדין היה נותן פרשנות מדויקת ומצמצמת", הסבירה השגרירה בתוכנית "הבוקר הזה".

האזינו לראיון עם שגרירת ישראל בפולין בכאן רשת ב':

לקראת מצעד החיים באושוויץ, אזרי סיפרה על תפקידה ברקע המחלוקות בין ממשלות ישראל ופולין, והגדירה אותו "מעניין ומסובך - לא רק בגלל החוק, אלא בגלל כל מה שקרה סביבו - הקושי בין המדינות והגל האנטישמי שליווה את הפרשה". היא ציינה כי לפי הסקרים, היה ברור שכ-20% מהפולנים הם בעלי רגשות אנטישמיים, אלא שאלה נותרו עד כה "מתחת לשטיח", לדבריה. "ניתן לתקן את הנזק שנגרם", אמרה השגרירה. "השאלה היא מה עושים כדי להחזיר את האנטישמיות למשהו שהוא מבייש ולא ייאמר בפומבי".

אזרי התייחסה למצעד החיים מאושוויץ לבירקנאו, בהשתתפות נשיא המדינה ראובן ריבלין לצד נשיא פולין, אנדז'יי דודה: "שני הצדדים רוצים לפתור את המשבר וצריך לבנות גשרים. צעידה משותפת במצעד, ודאי לנוכח הגל האנטישמי שעבר כאן, זה דבר נכון לעשות. אנשים פולנים שאני לא מכירה ניגשים אלי מדי פעם ומביעים את צערם על כל מה שקרה. אף אחד לא רוצה לזרוק את היחסים בין שתי המדינות לפח".

לפי החוק הפולני, כל רמיזה לכך שמדינת פולין או העם הפולני אחראים לפשעים שבוצעו במלחמת העולם השנייה, או בכך שהיו מחנות השמדה פולנים, היא עבירה שדינה שלוש שנות מאסר. תוכן החוק אינו סותר את העובדות ההיסטוריות, אך הוא הוגש כחלק מהמאמץ מצד מפלגת השלטון במדינה לטשטש את חלקה של פולין במה שהתרחש על אדמתה בזמן מלחמת העולם השנייה.

יותר מ-40 תביעות הוגשו בשבועיים לאחר שאושר החוק, בהן גם תביעה נגד תאגיד השידור הבריטי (BBC). חלק מהתביעות מתייחסות לאמירות בסרטים וביניהן גם התביעה נגד ה-BBC. התביעה מתייחסת לקטע בסדרה התיעודית "Auschwitz - death factory" שבו נאמר הביטוי "גטו פולני ליהודים".

הפופולריים