ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הציע לקנצלר אוסטריה סבסטיאן קורץ להסיר את החרם על מפלגת החירות, הנמנית על הימין הקיצוני במדינתו, בתמורה להעברת השגרירות האוסטרית לירושלים. את דבר ההצעה חשף היום (שני) ח"כ יהודה גליק מהליכוד, במהלך דיון שיזם בוועדת החוץ והביטחון ביחד עם ח"כ קסניה סבטלובה (המחנה הציוני) שעסק בחרם של מדינת ישראל על המפלגה בשל תמיכה באנטישמיות.
גליק, שכבר הביע בכמה הזדמנויות בעבר את התנגדותו למדיניות של ישראל כלפי המפלגה, אמר בדיון כי נתניהו הציב תנאי אחד בפני הקנצלר להסרת החרם – והוא שהשגרירות תעבור לירושלים. אנשי משרד החוץ, שנכחו גם כן בדיון, לא הגיבו לטענה, אך בדיקת כאן חדשות מעלה כי אכן ראש הממשלה העלה טענה כזו בפני קורץ.
"מדינת ישראל נאבקת בכל העולם נגד תופעת החרמות נגד ישראל, והנה היא מחליטה להחרים את המפלגה השנייה בגודלה במדינה הידידותית לנו", האשים ח"כ גליק. "מחרימים את שרת החוץ של אוסטריה, שהיא לא חברת מפלגה, אלא מונתה כמינוי מקצועי מטעם מפלגת החירות, רק כי מי שמינה אותה הוא חבר מפלגת החירות". גליק טען כי "מפלגת החירות פעלה ותמכה במדינת ישראל לאורך כל השנים במוסדות האירופיים. חבל שזאת הדרך שמדינת ישראל בוחרת - להחרים ולגרום למדינה נזק".
שגריר אוסטריה: "הגענו לקונצנזוס סביב ההכרה באחריותנו לשואה"
נציג משרד החוץ, צבי טל, הבהיר בדיון כי "ראש הממשלה ושר החוץ הנחה את עובדי המשרד שלא לקיים קשר כלשהו עם אנשי מפלגת החירות האוסטרית. אנחנו מתרשמים שהקנצלר האוסטרי מבין היטב את עמדתנו. הטענה שכביכול נגרם נזק ליחסים עם אוסטריה בעקבות הוראת ראש הממשלה אינה נכונה". לדברי טל, "אין שום מניעה לקיים קשרי עבודה עם הפקידות הבכירה באותם משרדי ממשלה שבראשם עומדים שרי מפלגת החירות האוסטרית, ובנוסף מתקיימים קשרים קרובים בין ראש הממשלה ובין הקנצלר האוסטרי".
מלבד טל, דיבר בדיון נציג נוסף מטעם משרד החוץ ואמר: "להערכתנו יש לקהילה היהודית באוסטריה סיבות טובות לא לקיים קשרים עם אותה מפלגה. יש למפלגה חיבור אמיץ עם עיתון אנטישמי מובהק. המפלגה מקדמת היום חוק נגד השחיטה הכשרה באוסטריה. גם באתר של יו"ר המפלגה יש קריקטורה אנטישמית שלא הוסרה ממנו".
שגריר אוסטריה בישראל, מרטין וייס, ציין בדיון כי המדינות מקיימות קשרים חזקים, במיוחד בתחום הכלכלי: "לקח לאוסטריה זמן לקבל אחריות על השואה, אבל הגענו לנקודה שבה יש קונצנזוס בין כל המפלגות בנושא. בתכנית העבודה של הממשלה האוסטרית, ישראל מוכרת על ידינו כמדינה יהודית - מונח שלא השתמשו בו בעבר. יש הכרה בחשיבות ביטחונה של ישראל ובמאבק באנטישמיות. זו התכנית הכי פרו-ישראלית שאני מכיר. מפלגת החירות יודעת שיש לה עבודת שכנוע לעשות, גם כלפי פנים וגם כלפי חוץ". לאחר שהשגריר סיים את דבריו, גליק צעק לעבר אנשי משרד החוץ: "את הבוסית של השגריר הזה (שרת החוץ האוסטרית, ז"ק) אתם מחרימים".
מוקדם יותר הסביר חבר הכנסת עמיר פרץ בראיון לתכנית קלמן-ליברמן בכאן רשת ב' כי "אוסטריה תצטרך לעשות פעולות משמעותיות כדי שנוכל להיות בקשר עם הממשלה". פרץ המשמש כיו"ר אגודת הידידות ישראל-אוסטריה, הוסיף כי "אין לי ספק שצריך להבהיר לכל המפלגות האנטישמיות באירופה שאנחנו לא יכולים להתעלם מהעובדה הזאת. טוב שהשגריר ידע שמדובר בנושא רגיש ויעביר את המסר".
האזינו לראיון המלא עם עמיר פרץ: