"נתניהו וטראמפ באובססיה, הפתרון היחיד מול איראן הוא ההסכם הקיים"

"הפתרון היחיד מול איראן הוא להשאיר את ההסכם"

"אין שום דבר מפתיע במצגת של נתניהו, אנחנו יודעים כבר 15 שנה שאיראן שיקרה" ■ "לא שמעתי מה רה"מ והבית הלבן יעשו אחרי שיקרעו לגזרים את ההסכם" ■ תומאס קאנטרימן, מהדמויות המשפיעות בארה"ב על הסכם הגרעין, בראיון ל"שעה הבינלאומית"
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
נתניהו מציג את ארכיון הגרעין האיראני, השבוע
צילום: צילום: אי-פי

"לא היה שום דבר מפתיע במצגת של נתניהו, אנחנו יודעים שאיראן משקרת כבר 15 שנה. הדרך היחידה להתמודד עם הבעיות שנתניהו מוטרד מהן היא להשאיר את הסכם הגרעין על כנו" – כך אמר תומאס קאנטרימן, לשעבר תת שר החוץ לביטחון לאומי ולאי הפצת נשק בארצות הברית. בראיון בלעדי היום (רביעי) לערן סיקורל בתכנית "השעה הבינלאומית" בכאן רשת ב' אמר קאנטרימן, אחת הדמויות המרכזיות בניסוח דוקטרינת הגרעין של ממשל אובמה: "אין שום טיעון שיכול לשכנע אותי שיש דרך אחרת להיפטר מהנשק הגרעיני האיראני מלבד הסכם הגרעין".

קאנטרימן שימש במשך שמונה שנים בתפקידו האחרון, והיה לאחת הדמויות המשפיעות על הסכם הגרעין שהושג ב-2015. הוא פוטר מתפקידו 11 ימים אחרי כניסתו לתפקיד של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. הוא טעון מאוד כלפי הנשיא המכהן וגם כלפי ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, גם ברמה האישית וגם במישור המקצועי. אך כמי ששהה שמונה שנים בצמרת הגרעינית של משרד החוץ האמריקני, נקודת המבט שלו שופכת אור נוסף על ההסכם ששני המנהיגים רוצים לקרוע לגזרים.

האזינו לראיון עם קאנטרימן בכאן רשת ב':

גם אתה ראית את המצגת של ראש הממשלה שלשום, האם משהו מהדברים שנחשפו שם הפתיע אותך?

"לא היה שום דבר מפתיע במצגת של ראש הממשלה ולא היה שום דבר חדש. כל דבר שהוא אמר על תכניית הגרעין האיראנית פורסם כבר על ידי קהילת המודיעין בארצות הברית והסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. לא היה שום מידע שהוא פרסם שהוכיח שאיראן היום מפרה את הסכם הגרעין. הנקודה המרכזית שלו שאינה מפתיעה ואינה חדשה היא שאיראן שיקרה. אנחנו יודעים זאת כבר 15 שנה. הסכם הגרעין לא נוסח על בסיס של שקרים כמו שראש הממשלה נתניהו ושר החוץ פומפאו אומרים, הוא נבנה כמבצר נגד ההיסטוריה המתועדת של המרמה האיראנית. והוא הצליח לעצור את תכנית הגרעין האיראנית".

ובכל זאת נחשפו כאן עובדות שאנחנו בציבור לא הכרנו

 "זאת לא היתה מצגת עובדתית אלא מצגת פוליטית שמכוונת לקהל אחד. היא נועדה לחזק את התאווה של הנשיא טראמפ לפרוש מהסכם הגרעין".

תאווה שגויה מבחינתך

"זאת תהיה טעות. כל הנושאים שהדאיגו את ראש הממשלה הם בדיוק אלה שהדאיגו את ארצות הברית וחמש המדינות שקיימו משא ומתן עם איראן. הדרך היחידה להתמודד עם הבעיות שהוא מוטרד מהן היא להשאיר את הסכם הגרעין על כנו. אין שום דרך אחרת שהנשיא או ראש הממשלה או מישהו אחר מציע שיעניק לעולם את אותה שקיפות, נראות יכולת פיקוח וערובות להתנהגות האיראנית. אני יודע שהוא עשה עניין מזה שאיראן שיקרה. אני מוטרד יותר מעצירת איראן בעתיד. לא שמעתי מראש הממשלה והבית הלבן איך עושים את זה לאחר שקורעים לגזרים את הסכם הגרעין".

ובכל זאת רבים בישראל, חושבים שראש הממשלה צודק. שאין טעם בהסכם מול משטר שכל כך הרבה שנים הפר הסכמים

"כאן בארצות הברית יש 30% מהאוכלוסייה שמאמינים לכל שטות שהנשיא אומר. אני לא יודע אם המספרים בישראל גבוהים יותר או פחות, אבל העובדה היא שביטחונה של ישראל מובטח יותר אם איראן לא תוכל להשיג נשק גרעיני. אם ראש הממשלה יקבל את מבוקשו והנשיא יקבל את מבוקשו, הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית תעזוב את איראן. איראן תחזור להעשיר אורניום והמשמעות היא שנהיה קרובים יותר לנשק גרעיני בידיים של איראן. לכן 200 בכירים ישראלים מקהילת המודיעין, הצבא והדיפלומטיה חתמו על מכתב שהבהיר באופן עובדתי וברור מדוע על ישראל לתמוך בהסכם הגרעין".

אם זה כל כך מובן מאליו, איך אתה מסביר את ההתנגדות של הנשיא טראמפ, של ראש הממשלה נתניהו?

 "זוהי אובססיה. אין דבר עקבי יותר בממשל טראמפ מלבטל כל דבר שהנשיא אובמה השיג. זה לא רציונאלי. את החישובים הפוליטיים של ראש הממשלה, לא משנה כמה לא מועילים לביטחונה של ישראל, אני משאיר לפרשנים ישראלים. אבל זה בהחלט מזכיר לי כיצד ראש הממשלה נתניהו עודד את ארצות הברית לפלוש לעיראק. הוא חזר על בדיות. שלעיראק היה נשק להשמדה המונית. הרי לא היה דבר שחיזק את השפעתה של איראן במזרח התיכון מהפלישה ההרסנית ההיא לעיראק שראש הממשלה עדיין חושב שהיה רעיון מצוין".

אתה טוען שראש הממשלה נתניהו אשם בפלישה האמריקנית לעיראק?

"לא. אמרתי שזה מזכיר לי את אותו מצב שחיינו בו ב-2002 ו-2003 ושאלוהים יעזור לנו שלא נגיע לאותו מצב של מלחמה כפי שעמדו בפניו אז".

בוא נדבר על איראן עצמה. נניח שארצות הברית פורשת מהסכם הגרעין. מה קורה ביום שאחרי?

"זאת השאלה הגדולה ביותר שקשה מאוד להשיב עליה. האם איראן תגיב באותה דרך רגשית ולא הגיונית שהנשיא טראמפ קיבל בה את החלטתו? לאיראן יש הרבה מה להרוויח מהשארות בהסכם הגרעין. אבל אני חושב שיש אייתולות בכל בירה, כולל בוושינגטון, ויהיה לחץ על הכוחות המתונים יותר באיראן לפרוש מן ההסכם. אם איראן תעשה זאת, נחזור לאותו מצב שבו העולם יעמוד מול איראן בלי שום תכנית לעתיד. זאת תהיה דילמה גדולה לאירופים שאני לא יודע איך הם יפתרו. הקשרים בין ארצות הברית לאירופים חיוניים לשני הצדדים ואני חושב שיהיה להם קשה מאוד לעמוד מול הנשיא טראמפ. ויש גם עניין נוסף: אם ארצות הברית תפרוש אמינותה תיפגם. איך אפשר להגיע להסכם ששבע מדינות חתומות עליו שאדם אחד יכול לקרוע לגזרים בהתבסס על האובססיה הפוליטית שלו. אני מודאג מזה. הסיכוי שאפשר יהיה לשמור על הסכם הגרעין בלי ארצות הברית קלוש". 

תהלוכה צבאית מחוץ לטהראן, בחודש שעבר (צילום: אי-פי)

מה אתה אומר לישראלים שחשים שההסכם הזה הפקיר אותם במידה רבה?

"יש בי רגשות הזדהות עם חבריי הישראלים. אני מצר על כך שישראל חיה באחת השכונות הקשות ביותר בעולם. ארצות הברית הוכיחה שוב ושוב, כולל במהלך שלטון אובמה, שהיא מחויבת לביטחון ישראל. אין שום טיעון שיכול לשכנע אותי שיש דרך אחרת להיפטר מהנשק הגרעיני האיראני מלבד הסכם הגרעין. הייתי רוצה לשמוע איך אפשר לעשות זאת, אבל העובדה היא ש-90% מהאורניום המועשר שבידי איראן אינם עוד. ש-80% מהצנטריפוגות אינן שם. שהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מפקחת ומנטרת. אם ארצות הברית תפרוש הכל יבוטל. איראן תחזור מיד למצב שנתניהו הציג מול עצרת האו"ם עם אותו ציור של פצצה. איך זה טוב לביטחונה של ישראל, לא שמעתי. כן שמעתי תמיכה בעמדה שלי מצד מאות אנשי מקצוע בישראל".

אני שומע הרבה ביקורת, אבל המציאות היא שלחץ כן יכול לעבוד. ראה את קוריאה הצפונית, הצלחה משמעותית של הנשיא טראמפ

"ייתכן, אין ספק שקוריאה הצפונית מרגישה לחץ. מצד אחד הוא מביא אותה לשולחן הדיונים. מן הצד האחר, הסיבה שהם באים לשולחן היא שהם השיגו את המטרה שלהם. יצירת נשק גרעיני שמיש. שיבחתי את הנשיא טראמפ על מה שהושג. אני אופטימי אבל אין בי אופוריה. זה לא זמן לחגוג את העסקה. אנחנו בדרך לפסגה שבה מר קים יהיה מוכן יותר מהנשיא טראמפ. אני מוטרד לא רק מהנושא הגרעיני אלא גם מהברית בינינו לבין יפן וקוריאה הדרומית. ועדיין אשאר אופטימי ואקווה שהגענו לנקודת מפנה עם קוריאה הצפונית".

לסיום, אני רוצה לשאול אותך אם אתה מתגעגע לתפקיד תת שר החוץ בממשלת ארצות הברית

"אני בטח לא מתגעגע לעבודה תחת הנשיא הזה".

הפופולריים