נציגת ישראל במועצת זכויות האדם באו"ם: "לא אכפת לכם מישראל ולא מהעזתים"

נציגת ישראל בדיון באו"ם: לא אכפת לכם מהעזתים

החל הדיון במועצה לזכויות אדם של האו"ם על הקמת ועדת חקירה. המועצה ככל הנראה תאשר הקמת הוועדה שתבחן האם ישראל ביצעה פשעי מלחמה בגבול הרצועה. ארצות הברית צפויה להיות המדינה היחידה שתתנגד. ראש המועצה: "הכיבוש חייב להסתיים, ישראל הרגה מפגינים לא חמושים"
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
מועצת זכויות האדם של האו"ם
צילום: צילום: אי-פי

המועצה לזכויות אדם של האו"ם תתכנס הבוקר (שישי) בז'נבה להצבעה על החלטה להקמת ועדת חקירה לאירועים בגבול עזה. ההחלטה צפויה להתקבל עקב הרוב האוטומטי שיש לגוש הערבי במועצה. ארצות הברית צפויה להיות המדינה היחידה שתתנגד למהלך, ומדינות אירופה טרם החליטו על הצבעתן.

מדובר בוועדה שתבדוק האם ישראל ביצעה פשעי מלחמה באירועי השבועות האחרונים ברצועת עזה. המשמעות המעשית של המהלך, היא אפשרות של מסקנות אישיות נגד קצינים בצה"ל ומקבלי החלטות ישראלים, שניתן יהיה להוציא נגדם צווי מעצר, אם יימצאו אחראים לכאורה לפשעי מלחמה.

נציגת ישראל בדיון, אביבה רז שכטר, אמרה כי "תושבי עזה אינם אויביה של ישראל, וכי ישראל אינה כובשת את רצועת עזה אחרי שיצאה משם לפני למעלה מעשור". היא הוסיפה כי "אין שום דבר שליו בשימוש בבקבוקי מולוטוב. אנו יודעים שזכויות האדם של הישראלים לא מעניינים את מועצת זכויות האדם - כעת אנו יודעים שגם לא זכויות האדם של העזתים".

רז שכטר אמרה עוד כי "כאשר חמאס חופר מנהרות תת קרקעיות כדי לפגוע באזרחים חפים מפשע, ישראל מגינה על עצמה כפי שהייתה עושה כל מדינה אחרת. ישראל עושה מאמצים עילאיים כדי לא לפגוע בחפים מפשע" וכי "חקירת המוסד את האלימות בעזה לא תשנה את המצב בשטח במאום".

בפתח הדיון קרא הנסיך זייד, ראש מועצת זכויות האדם של האו"ם, "לפתוח בחקירה בלתי תלויה". הוא אמר כי "האחראים להפרות האלה, חייבים לתת על כך את הדין. למה אתה נהפך כשאתה יורה כלפי אדם לא חמוש? הכיבוש חייב להתסיים, כדי שאזרחי הפלסטינים יוכלו לחיות בחירות, וכך גם הישראלים. אני קורא לישראל שיבטיחו את זכויותיהם של הפלסטינים".

זייד הוסיף כי "במרבית ההרוגים באירועים האחרונים נהרגו אנשים שאינם חמושים ועל ידי תחמושת חיה". הוא הוסיף כי "לפלסטינים יש את אותם זכויות אדם כמו לישראלים, לחיות את חייהם בביטחון, אך ישראל הפעילה כוח בלתי מידתי מול המפגינים ברצועת עזה". לפי זייד, "ישראל, ככוח כובש, מחויבת להגן על תושבי עזה ולדאוג לרווחתם. מצב זכויות האדם בשטחים הפלסטינים ממשיך להידרדר".

מוקדם יותר העבירה כווית טיוטת הצעה למועצת הביטחון של האו"ם, לפיה יישלח כוח בינלאומי לרצועת עזה, כדי להגן על הפלסטינים. ההצבעה בנושא צפויה להתקיים בדיון במהלך השבוע הבא. 

המועצה מתכנסת לאחר האירועים האלימים השבוע בגבול רצועת עזה, בהם נהרגו יותר מ-50 מפגינים. בתגובה החזירה טורקיה את שגרירה מישראל. בנוסף קרא שר החוץ הטורקי לשפוט את ישראל בבית הדין הבינלאומי שבהאג בשל הרג המפגינים השבוע בגבול עם רצועת עזה. הוא גם הודיע שמדינתו מעוניינת להעביר באו"ם הצעה "הנוגעת לירושלים".

הפופולריים