ועדת הגיור הממשלתית, האמורה להגיש את מסקנותיה ביום ראשון, תמליץ להקים רשות לגיור ממלכתי כיחידת סמך במשרד ראש הממשלה - כך נודע היום (חמישי) לכאן חדשות. בראש הוועדה עומד שר המשפטים והאוצר לשעבר משה נסים. מן הדוח הסופי של הוועדה עולה כי היא תמליץ שגיור בישראל ייעשה בידי רשות הגיור לפי דין תורה. גיור שיעשה בבתי דין פרטיים לא יוכר לכל דבר ועניין אלא רק אם נעשה בידי הרשות הממלכתית. גיורים שנעשו בחוץ לארץ בידי קהילה מוכרת מכל הזרמים יהיו מוכרים לצורך חוק השבות.
באוגוסט האחרון מינה ראש הממשלה, בנימין נתניהו, את השר לשעבר נסים לגבש המלצות בסוגיית הגיור בישראל. זאת, על רקע משבר חוק הגיור והתחייבות המדינה לבג"ץ לקדם את חוק הגיור. נתניהו סבר כי ניסיונו של ניסים יסייע לגבש המלצות בסוגיית הגיור, תוך הסכמה רחבה, וכך יוביל לחיזוק האחדות בקרב העם היהודי, תוך כיבוד מורשת ישראל.
משבר הגיור פרץ ביוני האחרון, אז החליטה הממשלה לקדם את חוק הגיור ועוררה תרעומת בקרב יהודים רפורמיים וקונסרבטיביים בארצות הברית. במסגרת הפשרה שהושגה, הוקפאה החקיקה למשך חצי שנה, ובמקביל משכו המתנגדים את עתירתם מבג"ץ.
הגיע לידיעתי כעת (באיחור) שקורס הגיור ״נתיב״ הצה״לי עומד בפני סגירה בשל היעדר תקציב.
— Naftali Bennett בנט (@naftalibennett) 31 במאי 2018
זו תהיה איוולת לאפשר לכך לקרות מכיון שדרך מסלול זה מתגיירים בכל שנה אלפי חיילי צה״ל.
ביקרתי בקורס והתרשמתי מאד מהפעולה שלהם.
אעשה כל מאמץ בימים הקרובים למנוע מחדל זה.
במסגרת עבודת וועדת הגיור, ביקש נסים הסכמות של אישי ציבור מכלל האוכלוסייה וביניהם הרב הראשי של רמת גן לשעבר ומבכירי רבני הציונות הדתית הרב יעקב אריאל. הרב אריאל התנה את הסכמתו בכך שהרבנות הראשית תוביל את הדרך של הגיור הממלכתי, אלא שגורם משפטי אשר פגש את הרב הראה לו שלא כך הדברים ואין לרבנות שום סמכות בדבר ולכן החליט הרב למשוך את הסכמתו ולבטל את חתימתו ואמר "הטעו אותי ואני מבטל את הסכמתי". גם הרב שמואל בלמס הנציג החרדי שתמך במסקנות הסיר את תמיכתו בגלל שהוטעה בכך שהרבנות תוביל את תפיסת הגיור הממלכתית, אך בפועל זה לא קרה.
גורמים המעורבים בסוגיית הגיור אומרים כי "הטעו את הרב כאשר אמרו לו שהרבנות הראשית היא זאת שתוביל את הנושא החשוב הזה, בפועל גופים חילוניים ישלטו בועדה והרבנות הראשית מנותקת לגמרי, מתוך 11 נציגים רק שניים מתוכם מהרבנות הראשית והשאר מורכבים מנציגים של התנועות הלא אורתודוקסיות ומעוד גופים לא דתיים בהכרח שתפיסת עולמם לא מחוייבת לתפיסת הגיור המקובלת מדורי דורות".
חשוב ומקום להסכמה גם בינינו. השקענו הרבה שעות משותפות להקל על הגיור בכלל בחוק הגיור שבוטל. קורס נתיב זה המינימום. פניתי לועדת כספים, תדאג שיגיע תקציב ויבוא לציון גואל, לפחות בעניין הזה. https://t.co/KUGcWvqBzW
— ציפי לבני (@Tzipi_Livni) 31 במאי 2018
על פי הדוח הסופי, בראש הרשות הממלכתית שתקום יעמוד תלמיד חכם מובהק הבקי בדיני הגיור, שאותו ימנה ראש הממשלה בהתייעצות נשיא בית הדין הרבני הגדול. ברשות יהיו 11 חברים, ובהם נציג לתנועה המסורתית ונציג לתנועה ליהדות מתקדמת. בין חברי הוועדה יהיו גם שני הרבנים הראשיים, יו"ר הסוכנות היהודית, יו"ר ועדת חוקה, ושר המשפטים או נציגו.
כמו כן, יוקמו חמישה בתי דין לגיור בחמישה מחוזות. ניתן יהיה להגיש ערעור לבית הדין הגדול לערעורי גיור. דייני הגיור הממלכתי יתמנו על ידי ועדת מינויים בהנחה שהדיינים שיתמנו יהיו בקיאים בדיני הגיור ובדרכם של בית הלל והרמב"ם.
עוד בהמלצות: גיור שיעשה בבתי דין פרטיים לא יוכר לכל דבר ועניין - אלא רק אם נעשה בידי רשות הגיור הממלכתי. גיורים שנעשו בחוץ לארץ בידי קהילה מוכרת יהיו מוכרים לצורך חוק השבות.
פניתי הערב למזכיר הממשלה ולסגן האוצר בבקשה להתערב. אסור לסגור את נתיב. אסור להרוס את המעט שנשאר. אסור לפגוע בחיילים והתלמידים הנמצאים בעיצומו של התהליך. באמת אין לנו 20 מליון שח?? מתוך מליארדים שעפים כאן לכל עבר. https://t.co/3w2Y06QzUg
— עליזה לביא (@aliza_lavie) 30 במאי 2018
על פי הדו"ח, הממשלה תכריז על הגיור הממלכתי כמשימה לאומית, ותגדיל את התקציב השנתי ב-50 מיליון שקל לפחות, לכל המטרות הקשורות להליך הגיור, ובין השאר גם לעידוד מתגיירים.
בין השאר כותב נסים בדוח כי "אם לא די בהתבוללות הנוראה בגולה - שהיא שואה רוחנית לאומית - עתה גם במדינת ישראל אורבת ההתבוללות". הוא כותב כי "לפי הערכות, עד 2035 יהיה בישראל חצי מיליון לא יהודים, ולפי הערכות בין חמישה עד 10 אחוזים מהזוגות הנישאים בישראל מידי שנה נישאים בנישואי תערובת, וההנהגה במדינת ישראל ורבני ישראל לא יוכלו לרחוץ בניקיון כפיהם אם לא יתגייסו להתמודד עם הבעיה הזו".