העצרת הכללית של האו"ם תקיים דיון על המצב ברצועת עזה

עצרת האו"ם תתכנס לדיון מיוחד על האירועים בעזה
בהמשך להצעה הכוויתית שנדחתה במועצת הביטחון, יזמו הפלסטינים וכמה מדינות ערביות הצעה דומה. בעצרת אין לאף מדינה זכות וטו וסביר שההחלטה תאושר. השגריר הפלסטיני: פעולות ישראל בעזה אתמול מוכיחות את הצורך בהתערבות האו״ם. דנון: משמיצים את ישראל במקום לגנות את חמאס
מחבר נתן גוטמן מחבר נתן גוטמן
Getting your Trinity Audio player ready...
העצרת הכללית של האו"ם
צילום: צילום: אי-פי

העצרת הכללית של האו״ם תתכנס ביום רביעי לדיון מיוחד שיעסוק במצב ברצועת עזה - זאת בעקבות בקשה של הפלסטינים וכמה מדינות ערביות. יוזמי הדיון מבקשים להעביר הצעת החלטה אשר תגנה את פעולות ישראל נגד המפגינים בעזה.

מדובר בהצעה דומה לזו שהועלתה במועצת הביטחון בשבוע שעבר, אבל נדחתה בהצבעת וטו אמריקנית. בעצרת הכללית, לעומת זאת, אין לאף מדינה זכות וטו ולכן סביר שההחלטה תאושר.

השגריר הפלסטיני באו״ם, ריאד מנסור, אמר כי פעולות ישראל בעזה אתמול (שישי) מוכיחות את הצורך בהתערבות האו״ם כדי להגן על התושבים. שגריר ישראל באו״ם, דני דנון הביע צער על כך שבמקום לגנות את הטרוריסטים של חמאס, יש מדינות שרוצות להשתמש באו״ם כדי להשמיץ את ישראל.

כ-10,000 פלסטינים התקהלו אתמול בחמישה מוקדים לאורך הגדר ברצועה. חלק מהפלסטינים התפרעו, הבעירו צמיגים והשליכו לעבר כוחות צה"ל רימון, מטען צינור ואבנים. כמו כן שוגר עפיפון תבערה שככל הנראה נשא חומר נפץ והתפוצץ באוויר. הפלסטינים דיווחו על ארבעה הרוגים, בהם נער בן 15, ועל כ-600 פצועים.


בשבוע שעבר הטילה ארצות הברית וטו על ההצעה שהעלתה כווית במועצת הביטחון של האו"ם, בה היא דורשת להפסיק את "השימוש בכוח המופרז, הבלתי פרופורציונלי וחסר ההבחנה" של צה"ל בהפגנות האלימות בגבול עם עזה. שגרירת ארצות הברית באו"ם ניקי היילי עמדה לצדה של ישראל: "תוכלו לבחור בין גינוי של אירוע טרור לבין גינוי מדינה שמגנה על עצמה כפי שכל מדינה הייתה עושה".

עוד הציעה כווית לשלוח כוח בינלאומי לעזה "על מנת להגן על הפלסטינים". לפי ההצעה, יש "להבטיח הפסקת אש מידית, יציבה ומכובדת".המדינה מהמפרץ הפרסי ביקשה ממזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש לדווח בתוך 60 ימים על הדרכים בהן ניתן להבטיח את "הבטיחות, ההגנה והרווחה של האוכלוסייה האזרחית הפלסטינית תחת הכיבוש הישראלי, כולל המלצה על מנגנון הגנה בינלאומי". הטיוטה דרשה גם גישה לסיוע הומניטרי וקיום צעדים מעשיים לפיוס בין הפלגים הפלסטינים השונים.

היילי האשימה את האו"ם כי הוא מקטין את הסיכוי לפתרון של המצב "כאשר האו"ם מצדד בטרוריסטים ולא בישראל, כפי שעושה הצעת כווית". היילי הוסיפה כי ההצעה של כווית מציעה מבט חד-צדדי על האירועים בעזה. "כל מי שדואג לתהליך השלום, צריך להצביע נגד ההצעה", אמרה היילי. שגרירת ארצות הברית ציינה כי ההחלטה של כווית לא מזכירה את חמאס אפילו פעם אחת. "ההחלטה מטילה את כל האשמה על ישראל. כווית מאשימה את ישראל בירי של חמאס על גן ילדים בישראל", אמרה. 

מאז שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ נכנס לתפקידו, זו הייתה הפעם השנייה שהאמריקנים הטילו וטו על הצעה נגד ישראל במועצת הביטחון. המדינות שנמנעו בהצבעה הן: בריטניה, פולין, הולנד ואתיופיה. המדינות שהצביעו בעד הן: צרפת, רוסיה, סין, כווית, חוף השנהב, גינאה המשוונית, קזחסטן, פרו, בוליביה ושוודיה. וכאמור ארצות הברית הצביעה נגד.

טיוטת ההחלטה הופצה לפני שבועיים, ועלתה כשברקע ירי הרקטות והתקיפות בעזה השבוע. שגריר ישראל באו"ם, דני דנון אמר לפני הדיון: "נראה אילו מדינות יצביעו כדי לגנות את חמאס ואילו מדינות ימנעו ולא יצטרפו לרף המוסרי של ארצות הברית. המילה חמאס לא מופיעה בהחלטה עליה אנחנו מצביעים היום. מדוע כל השגרירים לא יכולים להגיד את המילה חמאס?", תהה דנון.

הפופולריים