גורם מקורב לקרמלין, שעומד בראש אחד ממכוני המחקר והייעוץ הגדולים ברוסיה שבו חברים גם חברי ממשל רוסי, העריך הלילה (שלישי) בשיחה עם כאן חדשות כי נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, מעוניין בהסדר שבו איראן לא תהיה נוכחת באיזורים שיאיימו על ישראל. עם זאת, הדגיש הגורם כי לא מדובר על נסיגה מלאה של הכוחות האיראנים.
הגורם הסביר כי כשפוטין התייחס אמש למודל הסכמי הפרדת הכוחות של 1974 ברמת הגולן, כוונתו הייתה שיחזור המצב הנורמלי באזור הסורי טרום האביב הערבי. כלומר - שלא יהיו באזור כוחות שיסכנו את ישראל.
עוד אמר כי ברוסיה מנסים למצוא איזון, שיסייע להסדר באיזור. והם רואים באיראן בעלת ברית, אבל הנשיא פוטין מעוניינים לא לשבש את היחסים עם ישראל – "זה ברור ממש", והם מנסים לאזן "בעדינות" בין שני הצדדים, על אף הבעיתיות.
כשנשאל כיצד הוא מסביר את העובדה שהנשיא פוטין נותן יד חופשית לכאורה לישראל לתקוף בסוריה על פי מקורות זרים, אמר כי כשפוטין רואה היגיון בטענה של הצד הנגדי, ולראייתו בטענה הישראלית על האיום האיראני הוא רואה היגיון, אז הוא "מבין ומאפשר דברים מסוימים". אך זה לא אומר שלישראל יש "אור ירוק" לפגוע בכל דבר איראני בסוריה.
בתוך כך, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר בריאיון לרשת הטלוויזיה האמריקנית "פוקס", כי בפגישתו עם נשיא רוסיה, הגיעו שני המנהיגים ל״מסקנה מאד טובה לגבי ישראל״, כדבריו. טראמפ לא פרט מה היא אותה מסקנה, אבל אמר שמדובר ב״משהו מאד חזק״. הנשיא האמריקני ציין כי עמיתו הרוסי מאמין בישראל, והוסיף כי פוטין הוא "מעריץ של ביבי והוא יעזור לו הרבה, שזה דבר טוב עבור כולנו״.
טראמפ ופוטין, נפגשו אתמול בהלסינקי, פינלנד, למפגש מדיני רשמי - לראשונה מאז נבחר טראמפ לתפקידו. בפתח פגישתם אמר טראמפ למקבילו הרוסי כי הוא מעוניין להסתדר עם מוסקבה. פוטין אמר לנשיא האמריקני כי "זה הזמן לדבר על יחסי מוסקבה-וושינגטון". הוא הוסיף כי על שני המנהיגים לדבר על נושאים בינלאומיים השנויים במחלוקת: "יש מספיק כאלה בשביל שנתחיל לשים לב אליהם", אמר.
במסיבת עיתונאים בתום הפגישה אמר טראמפ: "דיברנו על המטרה שלי לעצור את התפשטותה של איראן. הבהרתי שארצות הברית לא תאפשר לאיראן להמשיך להתבסס בסוריה". הוא הוסיף"יצירת ביטחון עבור ישראל זה משהו שגם אני וגם פוטין רוצים". הנשיא הרוסי אמר מצידו כי הם "מחויבים להסכם הפרדת הכוחות בין ישראל לסוריה".
השניים התייחסו ליחסים בין שתי המדינות, בפרט בצל חקירת המעורבות הרוסית בבחירות בארצות הברית. "היחסים בין שתי המדינות לא היו גרועים כמו עכשיו, אבל זה משתנה", אמר טראמפ, והוסיף: "ארצות הברית התנהגה בטיפשות, היינו צריכים לטפל ביחסים בין המדינות עוד לפני כניסתי לתפקיד. אני מרגיש ששתי המדינות עשו טעויות". פוטין אמר בהקשר זה: "העימות בין שתי המדינות שייך לעבר. אנחנו שתי מעצמות גרעיניות, אנחנו יכולים להתמודד עם האתגרים העולמיים רק אם נעבוד ביחד".
ראש הממשלה בנימין נתניהו מסר אחרי הפסגה כי הוא "מברך על המחויבות העמוקה של ארה"ב והנשיא טראמפ לביטחון ישראל, כפי שבאו לידי ביטוי בפגישתם של הנשיא טראמפ והנשיא פוטין. הידידות בין ישראל לארה"ב מעולם לא הייתה איתנה יותר. כמו כן, ראש הממשלה נתניהו מעריך מאוד את התיאום הביטחוני בין ישראל לרוסיה ואת העמדה הברורה שהביע הנשיא פוטין על הצורך בקיום הסכמי ההפרדה בין ישראל לסוריה מ-1974", נמסר.
בוושינגטון תדהמה על שטראמפ סרב לעמוד לצד שירותי הביטחון האמריקניים והעדיף את גרסת פוטין על פני שירותי המודיעין שלו @nathanguttman #חדשותהערב pic.twitter.com/ALgMQFetAN
— כאן חדשות (@kann_news) 16 ביולי 2018
ביקורת חריפה נמתחה אמש בוושינגטון על סירובו של טראמפ לגנות את פוטין במסיבת העיתונאים המשותפת שלהם בעקבות ההתערבות הרוסית בבחירות לנשיאות ארצות הברית ב-2016.
הסנאטור הרפובליקני ג'ון מקיין אמר בהודעה שפרסם כי "מעולם לא ביזה עצמו נשיא אמריקני, באופן כל-כך משפיל בפניי רודן". יושב ראש בית הנבחרים של ארצות הברית, פול ראיין, גם הוא חבר המפלגה הרפובליקנית אומר כי אין ספק שרוסיה התערבה בבחירות לנשיאות, וכי על הנשיא טראמפ להבין שמוסקבה אינה בעלת ברית, ושעליה לשאת באחריות. סנטור רפובליקני, אחר, בוב קורקר, אמר כי דבריו של טראמפ גורמים לארצות הברית להיראות כמו אומה של יריבים חלשים.