נתניהו: תהליכים התעכבו בגלל עודף משפטיזציה

נתניהו: תהליכים התעכבו בגלל עודף משפטיזציה

רה"מ וסמוטריץ' מגיבים לכלכלנים שהזהירו מהרפורמה המשפטית: "רק תחזק את הכלכלה" • נתניהו על שאלת ההדחה של היועמ"שית: "אני מנוע מלענות על זה"
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
ביבי נתניהו מגיב כלכלנים
צילום: צילום: לע"ם

ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שר הכלכלה ניר ברקת ושר החוץ אלי כהן הגיבו היום (רביעי) לטענות כי הרפורמה המשפטית תפגע בכלכלה. נתניהו פתח ואמר כי המהלכים המתוכננים "יחזקו את כלכלת ישראל ויחזירו אותה למקום שבו רוב הדמוקרטיות בעולם". לדבריו, "הוצאת הגז מהמים זכתה למחאה ציבורית מאורגנת וממומנת. היום כולם מתברכים במהלך הזה - שהתעכב שנים בגלל עודף משפטיזציה. עודף משפטיזציה הוא כמו חול בגלגלי הכלכלה הישראלית".

בסוף מסיבת העיתונאים נשאל נתניהו על האפשרות להדיח את היועמ"שית והשיב: "אני מנוע מלענות על זה". הוא הדגיש: "אני פועל בדיוק לפי הסכם ניגוד העניינים שלי בעצת משפטנים ועורכי דין".

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הצטרף לדברים וטען כי "משפטיזציית יתר משפיעה על הכלכלה". הוא המשיך ואמר: "לא יודע אם אתם מבינים את העלות של משפטיזציה שמגולמת במחיר כל עסקה. אחד מניצני ההפיכה השיפוטית של אהרון ברק היה פגיעה בוודאות בדיני חוזים. ב"הלכת אפרופים" ביהמ"ש קבע כי על אף שהחוזה ברור - הוא יוצק לחוזה פרשנות אחרת. הוויכוח פה הוא ויכוח על כוח. יש מי שהתרגלו לקבל הרבה כוח ועכשיו הוא חוזר לעם".

בפנייה ישירה לכלכלנים שהתנגדו השיב סמוטריץ': "נתווכח ותצעקו, אבל אל תהיו שורפי אסמים. אל תפגעו בכוונה בישראל. אתם לא תצליחו כי הכלכלה הישראלית חזקה. זה שיש מתוכנו אנשים שמנסים לייצר מגמה שתדרדר את המשק והאמון, זה חוסר אחריות כלפי המדינה".

אחרי ראש הממשלה ושר האוצר עלה לדבר שר הכלכלה ניר ברקת. "אם יש בעולם העסקים מי שמעוניין לעסוק בפוליטיקה, אני מציע שיעזוב את העסקים ויצטרף לפוליטיקה", אמר ברקת. "תתמודדו לכנסת ואל תשתמשו בכלכלה שימוש פוליטי ציני".

שר החוץ אלי כהן הוסיף כי "יש קמפיין אופוזיציוני שתכליתו לפגוע בשם של ישראל בעולם". הוא קרא למתנגדים לממשלה - "פעלו באחריות והפסיקו עם ההפחדות המיותרות". לדבריו, "השתתפתי בכנס בדאבוס ונפגשתי עם שרי חוץ. באף פגישה לא הוזכרה הרפורמה המשפטית והשלכותיה על הכלכלה. כולם הדגישו בפניי את הרצון לחזק את שיתוף הפעולה עם ישראל בכלכלה. גם מדינות שאין לנו יחסים איתן מתכננות להעלות בקרוב את דרג היחסים בזכות הכלכלה. אף אחד לא הזכיר את הרפורמה המשפטית. אנחנו עובדים על הרחבת הסכמי אברהם וזה יביא ודאי להשקעות נוספות. עבדתי באחת מסוכנויות דרוגי האשראי. העובדה שמערכת הבחירות מוביאה ליציבות שלטונית משדרת עוצמה גם לחברות הדירוג, אז שאף אחד לא יספר סיפורים".

מאות כלכלנים חתמו הבוקר על עצומה. לדבריהם, "הכלכלה הישראלית זוכה להערכה רבה מצד המוסדות וגופי הדירוג הכלכליים הבינלאומיים. הפגיעה בעצמאות הרשות השופטת תגביר מאוד את הסבירות לפגיעה בדירוג האשראי של ממשלת ישראל, ובגיוסי ההון של חברות ישראליות".

> מכתב הכלכלנים – אזהרה או איום?

בין החותמים זוכה פרס נובל לכלכלה פרופ' דניאל כהנמן, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר פרופ' יוג'ין קנדל ופרופ' מנואל טרכטנברג, משנים לנגיד בנק ישראל בעבר, פרופ' עומר מואב יועץ לשר האוצר יובל שטייניץ, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר פרופ' אבי בן-בסט ובכירים נוספים.

הם מתריעים מצמצום ההשקעות בהייטק הישראלי והציגו חשש מפני "בריחת מוחות" מישראל. הם הוסיפו: "קיים חשש כבד שהחלשת מערכת המשפט תוביל לפגיעה ארוכת טווח בתוואי הצמיחה של המשק ובאיכות החיים של תושבי ישראל. מחקרי עבר של כלכלנים זוכי פרסי נובל הוכיחו, כי קיומו של כוח פוליטי רב בידי הקבוצה השלטת ללא איזונים ובלמים חזקים עלולים להוביל את המדינה לנחשלות כלכלית".

קצינים בחיל הים לגלנט: "שינויי החקיקה הדורסניים יביאו להחרבת הדמוקרטיה"

בתוך כך, קצינים בחיל הים שלחו מכתב לשר הביטחון יואב גלנט ובו כתבו לו: "מצפים לראות אותך עומד איתן וחזק אל מול גלי הסערה". כך פורסם לראשונה בחדשות 12. לדברי הקצינים, "שינויי החקיקה הדורסניים יביאו להחרבת הדמוקרטיה בישראל, וכתוצאה מכך לפגיעה אנושה במרקם החברתי ולפגיעה אנושה בבטחונה". לדברי המארגנים, מאות חובלים, לוחמים בשייטת 13 וקצינים חתמו על המכתב.

אתמול נפגשו ראש הממשלה בנימין נתניהו ונגיד בנק ישראל אמיר ירון. הנגיד השמיע לנתניהו את האזהרות שהוא שומע מכלכלנים בכירים ברחבי העולם ביחס להשלכות שעלולות להיות למהלכים מהסוג הזה, על דירוג האשראי של ישראל וכפועל יוצא על כלכלת ישראל. לדבריו בפגישה, הרפורמה המשפטית עלולה לפגוע קשות בכלכלת ישראל.

הפופולריים