המשרד לביטחון לאומי ומשרד המשפטים עובדים על ניסוח חוק חדש שיסדיר את נושא קיום ההפגנות בישראל, המבוסס היום על פקודת המשטרה הישנה ובעיקר על פסיקות של בתי המשפט לאורך השנים.
תזכיר החוק שנוסח, ונחשף בכאן חדשות לראשונה, מגלה כי בכוונת המדינה להחמיר מאוד את התנאים על מפגינים. כך בעוד שהיום רק הפגנות בנושא מדיני מובהק נדרשות ברישיון, על פי החוק החדש יידרש אישור מהמשטרה לכל הפגנה שבה 100 איש ומעלה. בעקבות הפרסום בכאן חדשות, השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, הודיע כי לא הכיר את התוכנית. השר הבהיר כי בכוונתו לעצור את קידום היוזמה.
על פי תזכיר החוק, סמכויות השוטרים בשטח יורחבו וכל שוטר יוכל להרחיק מפגינים ממתחם הפגנה למשך 3 שעות "ככל שהימצאותו במקום עלולה להפר את הסדר הציבורי". כיום, לשוטרים יש סמכות לעכב או לעצור אדם בעילות הרגילות, אך החוק החדש יאפשר לשיקול דעת השוטר בשטח למנוע מאזרחים להגיע להפגנה או להרחיקם ממנה, אם בעיני השוטר נוכחותם עלולה להפר את הסדר הציבורי. למשל, אדם בעל חזות דתית בהפגנת להט"ב, או מי שנושא דגל אש"ף. שוטר אף יהיה רשאי להשתמש בכוח במקרה כזה.
איך המשטרה קובעת כמה משתתפים בהפגנה? כך עובדת השיטה
תזכיר החוק, שנוסח לפני כארבע שנים ומאז נידון בין המשרדים, אף מאפשר לכל שוטר לקבל החלטה על פיזור הפגנה חוקית במקרה של "גילוי אלימות כלפי אדם או רכוש", או אם "מתרחשת הפרה חמורה של הסדר הציבורי או קיים חשש להפרה כאמור". משמעות סעיף זה היא ששוטר יכול להכריז על הפגנה כבלתי חוקית אם מפגין אחד נהג באלימות במהלכה.
השר לשעבר עמר בר לב מסר כי ההצעה הוצגה לו כשנכנס לתפקיד השר לביטחון הפנים, אך הוא פסל מיד את "רעיון העוועים המופרך הזה".
קנסות של אלפי שקלים למפגינים
סעיף דרמטי בחוק החדש יאפשר לשוטרים להטיל קנסות על מפגינים - קנס של 1,500 שקלים על משתתף בהפגנה "תוך הפרת הוראות המשטרה" וקנס של 5,000 שקלים למי ש"אינו מציית להוראות פיזור או להוראות שוטר". קנס דומה יוטל על מי שהורחק מהפגנה ושב אליה תוך פחות מ-3 שעות ועל מי שמארגן הפגנה בניגוד לתנאי החוק החדש.
תזכיר החוק החדש אף קובע כי הפגנות סמוך לבתי אישי ציבור יתקיימו במרחק של 100 מטרים לפחות מהבית. בעניין זה יגדיר לראשונה החוק את האפשרות להפגין מול בתי אישי ציבור.
לא רק בתל אביב: אלפים הגיעו לבית הנשיא בירושלים כדי להפגין. רבים קראו להרצוג לצאת לומר דברים ולהתייחס למצב@diklaaharon #חדשותהשבת pic.twitter.com/mI1PJQNzP6
— כאן חדשות (@kann_news) January 14, 2023
תהליך העבודה על החוק החדש עדיין מתנהל בין משרד המשפטים והמשרד לביטחון לאומי. מהמשרד לביטחון לאומי נמסר בתגובה: "הנושא מצוי בשלב של גיבוש הצעת חוק ממשלתית, ובין היתר, התקיים שיח עם משרד המשפטים לבחינת הסוגיות השונות הנוגעות לעניין. אין מקום להתייחסות משרדית מפורטת על תוכנו של השיח הפנים ממשלתי".
ממחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים נמסר: הנושא מקודם בימים אלה בהובלת משרד המשפטים, בשל המוקד שלו- הזכות להפגין, והצורך להסדיר היבטים שונים של הנושא, שחלקם אינם קשורים לעבודת המשטרה.