דרעי על הפסילה: יסגרו לנו את הדלת והחלון - נפרוץ את התקרה

דרעי: יסגרו את הדלת והחלון - נפרוץ את התקרה

ראשי מפלגות הקואליציה: "נפעל בכל דרך חוקית שתעמוד לרשותנו כדי לתקן את העוול שהגרם לדרעי" • המועמדים להחליף את דרעי כשרי בריאות ופנים: בר סימן טוב ובנו של יו"ר ש"ס
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
צילום: Olivier Fitoussi/Flash90
צילום: צילום: Olivier Fitoussi/Flash90

בג"ץ פסל היום (רביעי) את מינויו של אריה דרעי לשר בממשלה בהרכב של 11 שופטי עליון כולל הנשיאה אסתר חיות. דרעי יצטרך להתפטר מתפקידו כשר הבריאות ושר הפנים ולחזור לכהן כחבר כנסת מן המניין. בעקבות ההכרעה, המערכת הפוליטית סוערת. דרעי אמר לחברי הכנסת של ש"ס בביתו: ״יסגרו לנו את הדלת, ניכנס דרך החלון. יסגרו לנו את החלון נפרוץ את התקרה".

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיע לביקור בביתו של דרעי ואמר: "כשאח שלי במצוקה - אני בא אליו". גם שר התקשורת שלמה קרעי הגיע. לחברי כנסת מש"ס אמר דרעי: "הכל לטובה. אין לי ספק שיצא מזה טוב. אנחנו נלמד את הנושא בימים הקרובים ונחליט מה עושים".

רעיון אחד שעלה בתגובה להכרעת הדין הוא מינוי חלופי לתיקים בהם אריה דרעי החזיק כשר. כך למשל, מי שהיה מיועד להתמנות למנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, מועמד כעת לתפקיד שר הבריאות. במשרד הפנים, מועמדים לתפקיד: אריאל אטיאס, בנו של יו"ר ש"ס יענקי דרעי ומשה ארבל. דרעי הבן רמז בדף הטוויטר שלו: "על כיסאו לא ישב זר". 

"נפל דבר בישראל" נמסר בתגובה ראשונה מתנועת ש"ס "בית המשפט העליון המתיימר לדאוג למיעוטים, השליך היום לפח את קולם והצבעתם של 400 אלף מצביעי תנועת ש"ס המייצגת את ציבור המוחלשים בישראל שהלכו רק לפני חודשיים לקלפיות.  11 מנדטים, ידעו על הסדר הטיעון עם דרעי והצביעו לשס בראשות אריה דרעי.

"היום קבע בית המשפט למעשה כי הבחירות חסרות משמעות. החלטת בית המשפט פוליטית ונגועה באי סבירות קיצונית", המשיכו בתנועה לתקוף. "הפסילה השערורייתית של יו״ר ש"ס מכהונת שר, איננה רק פגיעה אישית בדרעי אלא פגיעה קשה וצורבת בכל מצביעי ש"ס ותומכיה. חלקים רחבים בחברה הישראלית מרגישים היום מודרים על ידי בית המשפט. תנועת ש"ס כולה מזועזעת מההחלטה השרירותית וחסרת התקדים של בג״צ, בניגוד לחוק והצדק, ורואה בה פגיעה קשה בזכות לבחור ולהיבחר שהיא נשמת אפה של הדמוקרטיה".

בהמשך,  ראשי מפלגות הקואליציה הוציאו הודעת תמיכה בדרעי ובש"ס: "יכולותיו יוצאות הדופן ונסיונו העצום דרושים למדינה. מעבר לעוול האישי הקשה שנגרם לשר דרעי עצמו, פסק הדין מהווה עוול עצום ללמעלה משני מיליון אזרחים, רוב העם, אשר הצביעו בעד ממשלה בראשות בנימין נתניהו שאריה דרעי ימלא בה תפקיד מרכזי ומשמעותי. אנו נפעל בכל דרך חוקית שתעמוד לרשותנו וללא דיחוי, כדי לתקן את העוול ואת הפגיעה הקשה שנגרמה להכרעה הדמוקרטית ובריבונות העם".

שר המשפטים יריב לוין מסר בתגובה: "צר לי מאוד על כך שראשי מערכת המשפט לא מצאו גם הפעם לכבד את הכרעת העם, את שיקול דעתו של ראש הממשלה, ואת החלטת הכנסת שהביעה אמון בממשלה המכהנת. אעשה את כל הדרוש על מנת שהעוול הזועק לשמים שנעשה לרב אריה דרעי, לתנועת ש״ס ולדמוקרטיה הישראלית - יתוקן במלואו".

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד הגיב מנגד כי "אם אריה דרעי לא יפוטר, ממשלת ישראל עוברת על החוק. ממשלה שאינה מצייתת לחוק, היא ממשלה לא חוקית. היא לא יכולה יותר לדרוש מהאזרחים לציית לחוק. אם אריה דרעי לא יפוטר, ישראל תקלע למשבר חוקתי חסר תקדים והיא כבר לא תהיה דמוקרטיה ולא תהיה מדינת חוק".

בקואליציה פתחו במתקפה חריפה, שר האוצר בצלאל סמוטריץ': "בשמאל טוענים שהדמוקרטיה בסכנה והאמת שככה זה נראה היום. לא יכול להיות שבמדינה דמוקרטית 10 שופטים יחליטו במקום רוב אזרחי ישראל מי צריך לכהן כשר ללא כל בסיס בחוק. הממשלה לא תתפרק. נמשיך בעזרת השם לקדם את הרפורמה במערכת המשפט עבור כלל אזרחי ישראל והחלטת בג"צ רק מוכיחה שוב כמה היא חיונית".

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר אמר כי "היום הובהר שביהמ"ש, שאינו נבחר, אינו מעוניין בפשרות וחפץ בשלטון ללא מיצרים על נבחרי הציבור. מי שעשו הפיכה משפטית ללא הסכמה והידברות, אינם מפנימים שהעם אמר את דברו בבחירות האחרונות באופן נחרץ. רפורמה עכשיו". 

שר התרבות והספורט מיקי זוהר הוסיף כי "מאות אלפים מאזרחי ישראל הלכו לקלפי, בחרו בצורה דמוקרטית באריה דרעי, ובית המשפט העליון החליט לבטל את הצבעתם. הרפורמה המשפטית נדרשת עכשיו, יותר מתמיד. חייבים להחזיר את אמון הציבור במערכת המשפט". 

סגן השר אורי מקלב הגיב על פסיקת דרעי: "זו פסיקה של עוול ברור מאוד לכל אחד המראה את הצורך בשינוי השיטה הקיימת במערכת המשפט. פסיקה זו תהפוך לטריגר המניע לשינוי חקיקה מהותיים בכדי לייצור את האיזונים המתבקשים במערכת המשפט". יו''ר מפלגת נעם, סגן השר ח"כ אבי מעוז אמר כי "בית המשפט העליון שוב שם את עצמו מעל החוק. היום יותר מתמיד כולם מבינים: הרפורמה המשפטית הכרחית להמשך קיומה של הדמוקרטיה הישראלית".

גם במערכת המשפט עלו תגובות. ראש לשכת עורכי הדין, עו״ד אבי חימי תמך: ״מקום בו הממשלה מתפרקת מהם, לבית המשפט העליון אין מנוס להיות עבורם מצפן משפטי ומוסרי. יש שופטים עצמאיים וערכיים בירושלים ויש לשמור ולהילחם על עצמאותם. לא נאפשר פוליטיזציה של מערכת המשפט, ונמשיך לשמור על מדינה דמוקרטית. החלטת בג״ץ תחזק את אמון הציבור במערכות השלטון בישראל והיא מדגימה מדוע בדיוק על בית המשפט להיות עצמאי״.

השתתפו בהכנת הידיעה: זאב קם, תמר אלמוג, עקיבא ווייס, שלי טפיירו ומשה שטיינמץ

הפופולריים