בג"ץ פסל היום (רביעי) את מינויו של יו"ר ש"ס אריה דרעי לשר בממשלה ברוב של עשרה שופטים. בהכרעת הדין נכתב כי "המינוי לוקה בחוסר סבירות קיצונית", בין היתר, בשל הרשעותיו הפליליות וכן "בשל המצג שהציג בפני בית משפט השלום שגזר את דינו, לפיו הוא פורש מהחיים הפוליטיים, והתנהלותו לאחר מכן". ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיע לביתו של דרעי והשניים ישבו לפגישה 40 דקות. נתניהו אמר לדרעי: "כשאח שלי במצוקה - אני בא אליו".
פסק הדין המלא
השופט יוסף אלרון, בדעת יחיד, סבר כי יש להותיר את מינויו של השר דרעי על כנו. יחד עם זאת, אמר כי על ראש הממשלה בנימין נתניהו לפנות ליו״ר ועדת הבחירות כדי שיקבע אם יש בעבירות המס שבהן הורשע דרעי משום קלון.
במפלגתו של דרעי מטילים את האחריות למציאת פתרון לנושא על ראש הממשלה. דרעי, ככל הנראה, לא יתפטר בעצמו וההנחה היא שנתניהו, לעומת זאת, יציית לקביעת בג"ץ ויפטר אותו מכהונתו - אבל בש"ס ידרשו מראש הממשלה פתרון מיידי אחר. נתניהו עצמו לא יוכל לכהן כשר בשל כתב האישום נגדו והלכת דרעי-פנחסי.
המועמדים לשרים חדשים בש״ס
פתרון נוסף שעלה הוא מינוי חלופי לתיקים בהם אריה דרעי החזיק כשר. כך למשל, מי שהיה מיועד להתמנות למנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, מועמד כעת לתפקיד שר הבריאות. במשרד הפנים, מועמדים לתפקיד: אריאל אטיאס, יענקי דרעי (הבן) ומשה ארבל.
בפני נתניהו עומדים שני פתרונות אפשריים:
1. למנות את דרעי לתפקיד ראש הממשלה החליפי - אפשרות שצפויה להיתקל גם היא בקשיים משפטיים.
2. להעביר חקיקה מהירה של ביטול עילת הסבירות ואז למנות מחדש את דרעי לשר - וזה הפתרון המועדף על רוב אנשי ש"ס.
שר הרווחה יעקב מרגי, חבר מפלגת ש"ס, אמר היום בתוכנית "קלמן ליברמן" בכאן רשת ב כי "אם אריה דרעי לא יהיה בממשלה - אין ממשלה". מרגי הוסיף בריאיון עם אסף ליברמן וקלמן ליבסקינד כי אין כל בעיה משפטית במינויו של יו"ר מפלגתו, למרות שהורשע בפלילים וכי נתניהו הוא שיכריע בסוגיה.
אמש חבר כנסת נוסף מש"ס התבטא בחריפות נגד בג"ץ בהתייחסות להכרעתו בנושא דרעי. בריאיון שנתן לערוץ הכנסת אמר אברהם בצלאל כי הוא "חושב שאם בג"ץ ייפסקו ויפסלו אותו הם יורים לעצמם בראש. הם יודעים את הרגישות שמתרחשת כרגע, הם מבינים איפה הציבור נמצא. אנחנו מכירים את המחאות ורואים מה קורה ברחוב בשבועות האחרונים".
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה כתבה בעמדה שהגישה לבית המשפט כי עליו לדחות את העתירות נגד "חוק דרעי", משום שהפסיקות בעבר לא מאפשרות לו להתערב בתיקון חוק יסוד. עם זאת, בעניין סבירות המינוי של דרעי כתבה כי הוא חורג באופן קיצוני ממתחם הסבירות ושעל נתניהו לבטלו משום שדבק קלון בהרשעתו בעבירות מס.
הקרב על הדמוקרטיה | האזינו להסכת עוד יום
בתחילת השנה הודה דרעי בעבירות מס והורשע. נגזרו עליו 12 חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים ועוד 180 אלף שקלים קנס. במשפט אמר השופט שמואל הרבסט: "הנאשם, איש ציבור מזה כשנים רבות, מדיר עצמו מעתה מרצון מעיסוק בצרכי ציבור". בדיון בג"ץ בעתירות התייחס לכך פרקליטו של דרעי, עורך הדין תל צור, ואמר כי הצהרתו שיפרוש מהכנסת הייתה "אירוע נדיר של אי הבנה".