המורדים, הקבינט והחרדים: מה מצפה לנתניהו בראשית הממשלה החדשה?

מה מצפה לנתניהו בימים הראשונים של הממשלה?

לאחר משא ומתן קואליציוני ארוך, הושבעה הממשלה ה-37 ברוב של 63 מול 54 מתנגדים. איך יצליח נתניהו להתמודד עם המורדים והמאוכזבים בליכוד, מה הייתה הדרישה של החרדים שנחסמה, והאם "חוק דרעי" עומד בפני פסילה? | כל הפרטים
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
נתניהו בהשבעת הכנסת
צילום: צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הממשלה ה-37 הושבעה היום (חמישי) ברוב של 63 מול 54 מתנגדים, והפכה להיות השישית שבראשה עומד בנימין נתניהו. ראש הממשלה הנכנס הבטיח שהממשלה בראשותו תחזיק "הרבה יותר זמן ממה שחושבים", ונראה שכבר בימים הראשונים מחכה לו לא מעט עבודה - המורדים והמאוכזבים מחלוקת התיקים, פגישת העבודה הראשונה של שר הביטחון גלנט שתתקיים מחר עם הרמטכ"ל, וכמובן החשש מפסילת "חוק דרעי" והמהלכים של המפלגות החרדיות.

המגעים של נתניהו עם המורדים והמאוכזבים בליכוד

חברי הכנסת דודי אמסלם, דוד ביטן וישראל כ"ץ נטשו את המליאה היום באמצע ההשבעה, כמחאה על חלוקת התיקים והעובדה שחלקם לא קיבלו תפקיד משמעותי בממשלה. הצלע הפחות מאוכזבת בשלישייה הזו אמורה להיות דווקא ישראל כ"ץ, שקיבל מנתניהו את תיק האנרגיה והחוץ ברוטציה, אך בכל זאת העדיף לנטוש את המליאה עם אמסלם וביטן.

מאוכזב נוסף הוא ח"כ דני דנון, שקיבל הצעה מראש הממשלה להחזיק בתיק שיתוף הפעולה האזורי עם ויתור על השליטה בקק"ל - תפקיד יוקרתי שאותו העדיף נתניהו לשמור לעצמו. דנון סרב להצעה הזו, כמו גם להצעה לקבל את תיק המודיעין, בטענה שמדובר בתיקים "קטנים". את מקומו במשרד המודיעין תפסה גילה גמליאל שתמונה לשרה.

הרכב הקבינט נחשף - מצומצם עם רוב לשרי הליכוד

בקבינט המדיני-ביטחוני בראשותו של נתניהו יכהנו רק 11 שרים, כאשר ישנו רוב מובהק לאנשי הליכוד שתופסים שבעה מקומות, ביניהם יריב לוין, מירי רגב, אבי דיכטר, יואב גלנט, ישראל כץ, אלי כהן ורון דרמר. לצידם בקבינט ישבו השרים איתמר בן גביר, בצלאל סמוטריץ ואריה דרעי. מחר תתקיים פגישת העבודה הראשונה של שר הביטחון גלנט עם הרמטכ"ל אביב כוכבי, בה יקבל עדכונים מבצעיים ומודיעיניים.

תמונת הניצחון של החרדים - והאם מינוי דרעי בסכנה?

שר הדתות הנכנס מיכאל מלכיאלי מש"ס החליט על הצעד הראשון שלו בתפקיד - דחיית רפורמת הכשרות של השר היוצא מתן כהנא. כדי להבטיח את ביטולה של הרפורמה באופן סופי אמנם נדרש תהליך של חקיקה, אך בינתיים השר מלכיאלי דוחה את השלב השני שלה, שלא ייכנס לתוקף.

"חוק דרעי" יעלה לדיון בבג"ץ בשבוע הבא בעתירה לבטלו. בראש ההרכב תעמוד השופטת אסתר חיות - שישבה בעבר בעתירה נגד מינוי דרעי וקבעה שהוא "גבולי". על פי ההערכות, השופטת חיות תקבע בדיון הקרוב שמינויו של יו"ר ש"ס הוא לא סביר. בהרכב יעמדו חמישה שופטים ליברליים ומולם ארבעה שנחשבים שמרנים. בהתאם לכך ניתן להעריך בזהירות שבג"ץ ייטה לפסול את המינוי מחמת אי סבירות.

במהלך המשא ומתן הקואליציוני דרשו המפלגות החרדיות לסגור את האגף ליהדות מתחדשת במשרד התפוצות - בקשה שנחסמה על ידי הליכוד. את האגף הזה, שמטרתו לקדם יהדות רפורמית וקונסרבטיבית, הקים שר התפוצות היוצא נחמן שי, ובליכוד החליטו להעביר מסר על ידי כך שמינו את עמיחי שיקלי, שכידוע מגיע מרקע קונסרבטיבי, למחליפו של שי. שיקלי אמר בניגוד לעמדת החרדים כי הוא "אינו מתכוון לפגוע ביהדות המתחדשת" והבטיח לתמוך "בכל הקהילות היהודיות".

השתתפו בהכנת הכתבה: יערה שפירא, מיכאל שמש, איתי בלומנטל, תמר אלמוג ויאיר אטינגר

הפופולריים