לאחר החתימה: ישראל ולבנון הגישו את הסכם הגבול הימי

לאחר החתימה: ישראל ולבנון הגישו את ההסכם

הצוותים משתי המדינות העבירו את המסמך החתום למתווך הוכשטיין • מנכ"ל משרד האנרגיה בהצהרה מנאקורה: "מעריכים את הלבנונים, הוכחנו שגם בין מדינות אויב ניתן לבנות גשרים" • נסראללה אחרי חתימת ההסכם: ניצחון גדול ללבנון, אין בו שום רמז לנורמליזציה
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
הסכם הגז עם לבנון - פוש וקאבר
צילום: קרדיט צרוב

ישראל ולבנון העבירו היום (חמישי) את הסכמי הגבול הימי החתומים למתווך האמריקני עמוס הוכשטיין ובכך הוא נכנס לתוקף. מנכ"ל משרד האנרגיה וראש המשלחת הישראלית, ליאור שילת, מסר בהצהרה לאחר חתימת ההסכם: "מעריכים את הלבנונים, הוכחנו שגם בין מדינות אויב ניתן לבנות גשרים". 

מוקדם יותר חתם ראש הממשלה יאיר לפיד על המסמך באופן רשמי אחרי אישורו בממשלה. גם נשיא לבנון מישל עון חתם על הסכם בצד הלבנוני. המשלחת הישראלית, בראש מנכ"ל משרד האנרגיה, מסרה את ההסכם בטקס משותף במעבר הגבול. 

מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה הגיב להסכם ואמר בנאום שנשא: "מה שקרה בסוגיה מההתחלה ועד התוצאות הוא ניצחון גדול מאוד ללבנון. למה שקרה יש תוצאות חשובות מאוד. אין שום בסיס לטענות על נורמליזציה. בנאקורה אין מו"מ ולא שום דבר. מהיום הראשון ועד היום האחרון אלו שיחות לא ישירות. הבכירים בלבנון הקפידו שהם לא חותמים על שום דבר שרומז על נרמול או שעולה ממנו ריח של נרמול". 

באירוע במעבר הגבול נכחו ארבע משלחות באותו חדר – ישראלית, לבנונית, אמריקנית והאו"ם. גם שגרירת צרפת בלבנון נכחה במקום. באותו החדר - ישראל ולבנון העבירו את המסמך החתום למתווך הוכשטיין, הוא אישר את תקינותו והעביר לצדדים מסמך שיאשר שההסכם נכנס לתוקף. לאחר מכן הוכשטיין יעביר את זה לנציג האו"ם שנמצא שם ואז הוא ייכנס לתוקף. 

נשיא לבנון מישל עון חתם על ההסכם 

 

 

נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן בירך על ההסכם ומסר: "היום תכנס לתוקף העסקה לסיום סכסוך הגבול הימי בין ישראל ללבנון. העסקה ההיסטורית הזו מקדמת את האינטרסים של שתי המדינות והאזור, והרגע הזה מסמן פרק חדש של שגשוג ותקווה. ברכות לכל המעורבים". 

לשרים הוצגו עיקרי הסכם העקרונות בין ישראל לטוטל אנרג'י הצרפתית. התשלום הראשון על חלקה של ישראל בגז הטבעי שנמצא במאגר צפוי עוד 6-3 שנים. 35% מכלל השווי הישראלי המעוון. בשלב הראשון יהיה תהליך שיימשך בין שנתיים לארבע שנים שבו יגלו האם בכלל יש גז במאגר צידון. אחר כך בין שנה לשנתיים שבהן יבדק האם יש התכנות כלכלית להפקה מכמות הגז שנמצאה בשלב הקודם ואז בחינה סופית על עניין התשלום שכולל את המקדמות. לקונצרן של טוטאל אמורה להכנס שותפה שלישית ולישראל יש זכות וטו על זהותה של השותפה השלישית כדי למנוע כניסה של גורמים לא רצויים לאזור.

בישיבת הממשלה תמכו רוב השרים בהסכם, חוץ משרת הפנים איילת שקד שהתנגדה להסכם. ראש הממשלה החליפי נפתלי בנט תמך ואמר בפתח ישיבת הממשלה לאישור ההסכם: "יום אחרי הבחירות צריך לפעול להקמת ממשלת אחדות רחבה". שר התקשורת יועז הנדל אמר גם כן: "התהליך שבו הוא ההסכם לא טוב. אבל ההסכם טוב". שר המשפטים גדעון סער בכניסה לישיבה "ההסכם נכון והוא עדיף לאין שיעור על החלופה של העדר הסכם, מבחינה מדינית, ביטחונית וכלכלית".

לפיד אמר בפתח הישיבה על כך שההסכם מחזק את ביטחון המדינה ואת חופש הפעולה שלנו מול חיזבאללה והאיומים מצפון. "זהו הישג מדיני, לא כל יום מדינת אויב מכירה בישראל - בהסכם כתוב", אמר לפיד. עוד הוסיף כי "זהו הישג כלכלי, אתמול החל ההפקה ממאגר כריש. ישראל תקבל 17% מהרווחים".

השרים הסכימו על הסמכת לפיד לבצע את ההחלטה לאישור ההסכם הימי וכי "הסטטוס קוו בקרבת החוף, לרבות לאורך קו המצופים הנוכחי, יישמר כפי שהוא וכי ההסכם קובע פתרון קבוע והוגן של הסכסוך הימי". בהחלטת השרים נכתב בסעיף בו שר האוצר ייתן הרשאה מיוחדת לפעילות שתבצע חברת טוטאל באזור בלוק מסוים, על רקע פקודת המבחר עם האויב, שנחשבת למרחיבה ואוסרת על כל סוג של פעילות כלכלית עם אויב או לטובתו. 


התכנסות הממשלה לאישור ההסכם

הוכשטיין אמר בארמון הנשיאות הלבנוני כי ההסכם יהווה תפנית בעבור הכלכלה הלבנונית ואין סעיפים בהסכם, שעלולים לעכב את הקידוח הלבנוני. עוד הוסיף המתווך כי זהו יום היסטורי עם השגת הסכם שעשוי לכונן יציבות בשני צדי הגבול, עם שתי מדינות ללא יחסים דיפלומטיים. לבסוף הצהיר כי אם תהיה הפרה של ההסכם - שני הצדדים יפסידו.

 


השתתפו בהכנת הידיעה: רועי קייס וסולימאן מסוודה

הפופולריים