הרצוג נפגש עם ביידן: הברית בין ישראל וארה"ב איתנה

הרצוג נפגש עם ביידן: הברית בינינו איתנה
הנשיא הודיע בפתיחת השיחה כי השניים ידונו במו"מ עם איראן ובאיום הגרעין • ביידן: ההסכם עם לבנון מביא תקווה חדשה ויציבות לאזור
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
ביידן והרצוג בפגישה
צילום:

נשיא המדינה, יצחק הרצוג, נפגש הלילה (רביעי) עם נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, שר החוץ אנתוני בלינקן, והיועץ לביטחון לאומי. בשיחות העלו האמריקנים את הצורך להפסיק את ההסלמה בשטחים והציעו יוזמות שיסייעו לכלכלה הפלסטינית.

בנושא האיראני, אמר הרצוג לביידן כי התנהלות איראן מוכיחה כי היא אינה פרטנר להסכם גרעין וכי ״אין עם מי לדבר״. האמריקנים מצידם לא ציינו אם יש בכוונתם לחזור לשיחות הגרעין. בנושא רוסיה, עלתה שאלת אספקת ציוד צבאי ישראלי לאוקראינה, אולם לא הוצבה דרישה מישראל לספק מערכות מסוימות.

ביידן ובכירי הממשל תקפו את ועדת זכויות האדם של האו״ם על שהקימה ועדת חקירה מיוחדת לענייני ישראל. בנוסף, הצדדים דנו בבעיית האנטישמיות הגוברת בעולם ובארה״ב. בביקורו, נפגש הרצוג גם עם מנהיגי הקהילה היהודית, שהביעו דאגה משילובם של גורמים קיצוניים בממשלה עתידית בישראל.

נשיא המדינה קיבל הזמנה מראשי בקונגרס לשאת נאום בפני מושב מיוחד של שני בתי הקונגרס לרגל יום עצמאותה ה-75 של ישראל. לא נקבע מועד לנאום.

עוד בנושא איראן, הרצוג הזכיר שהיום הוא היום ה-40 למותה של מהסא אמיני, המוות שהצית את המחאות הנוכחיות במדינה. הרצוג אמר כי המשטר האיראני מדכא את המחאות של אזרחי איראן, ש"רק מבקשים את חירותם". לדברי הרצוג, "זו רק עוד דוגמא לאופן בו איראן פועלת: מרסקת את אזרחיה, פועלת לעבר השגת נשק גרעיני, ומספקת כלי נשק קטלניים שהורגים אזרחים חפים מפשע באוקראינה.

אמש חשף הנשיא הוכחות לשימוש של רוסיה בכטב"מים איראניים באוקראינה. זאת הוכיחו במערכת הביטחון באמצעות ניתוח חזותי של שברי כטב"מים באוקראינה, שנמצאו זהים לאלו המפותחים באיראן. הרצוג מסר כי "פעם נוספת איראן מוכיחה שלא ניתן לסמוך עליה. כלי הנשק האיראניים משחקים תפקיד מרכזי בערעור היציבות העולמית, ועל הקהילה הבינלאומית להפיק את הלקחים".

נשיא המדינה הציג את התיעודים שנותחו לגורמים המדיניים עמם נפגש, בהם ניתן לראות כטב"מי נפץ מסוג "שאהד-136" שהוכנו לשיגור במסגרת תרגיל שהתקיים באיראן בדצמבר 2021. בתמונה נוספת ניתן לראות את אותו דגם כפי שנפל במסגרת הלחימה באוקראינה. בניגוד להכחשות האיראניות ונסיונות לטשטש את החותם האיראני על ידי הטבעת כיתובים ברוסית, ניתן לראות בתמונות שמייצבי כטב"מים זהים במבניהם, ממדיהם, ואופן מספורם.

כטב"מי נפץ מסוג "שאהד-136" שהוכנו לשיגור במסגרת תרגיל שהתקיים באיראן בדצמבר 2021

מייצבי כטב"מים תוצרת איראן עם כיתוב רוסי

בשיחה שקיים עם שר החוץ האמריקני, אנתוני בלינקן, אמר הרצוג: "היחסים בין המדינות חזקים מאי פעם, ביידן ידיד גדול של ישראל. אני מודה לכם על קידום העסקה עם לבנון. ליבנו יוצא לתושבי איראן הסובלים דיכוי". מסר דומה מעבירה גם ארה"ב לאיראן: "הפסיקו להרוג את בני עמכם ולהעביר כטב"מים לרוסיה".

בנוסף, נפגש הרצוג גם עם יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי, ואמר בפתיחת השיחה כי "תמיכה בישראל מעולם לא היתה עבורנו עניין מפלגתי. ביקורי בעת זו נועד להדגיש שהברית שלנו היא מעל לכל ויכוח מפלגתי וכך יהיה תמיד".

הרצוג אמר טרם עלייתו למטוס: "בפגישותיי המתוכננות עם נשיא ארצות הברית, עם בכירי הממשל, הסנאט והקונגרס, ומעצבי דעת קהל, אני מתכוון לדון בהתפתחויות החשובות באזורנו, החל מהסכמי אברהם, הסכם הגז עם לבנון והשאיפה לצרף עוד מדינות וגורמים למעגל השלום האזורי, וכמובן דגש על האיום האיראני אשר מערער את היציבות לא רק במזרח התיכון אלא בעולם כולו – ומחייב עמידה נחושה ומאוחדת כנגדו". 

בהמשך אמר: "נדון בנושאים נוספים, ובהם משבר האקלים שמאיים על האנושות כולה, וכן בהזדמנויות כלכליות ומדיניות, שהשותפות הישראלית-אמריקאית מביאה איתה. ביקורי כידוע מתקיים בעיצומן של מערכות בחירות – בישראל ובארצות הברית, והוא מהווה הזדמנות לשוב ולהדגיש שהידידות והשותפות האיתנה בין המדינות, נמצאת מעל לכל מחלוקת פוליטית, ומעל לכל מחנה פוליטי או מפלגתי".

הפופולריים