נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן שוחח אמש (שלישי) עם ראש הממשלה יאיר לפיד ובירך אותו על הסכם הגבול הימי שהושג עם לבנון. בציוץ בחשבון הטוויטר שלו הלילה אמר הנשיא האמריקני כי שוחח עם לפיד ועם נשיא לבנון מישל עאון ובירך אותם "על ההסכם פורץ הדרך לביסוס הגבול הימי בפעם הראשונה בין ישראל ולבנון". בהמשך אמר כי הוא גאה שהממשל האמריקני תיווך בהסכם שיהיה "עוגן ליציבות ושגשוג אזוריים".
I spoke with @IsraeliPM and @LBPresidency today to congratulate them on a breakthrough agreement to establish a maritime boundary for the first time between Israel and Lebanon.
— President Biden (@POTUS) October 11, 2022
My Administration was proud to facilitate this deal, an anchor for regional stability and prosperity.
גם שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן בירך על ההסכם ואמר כי ״חיוני כעת ששני הצדדים יסכמו במהירות את ההסכם ויעמדו בהתחיבויותיהם לעבוד יחד ליישומו לטובת האזור והעולם כולו״. בהודעה שפירסם שר החוץ בעקבות השגת ההסכם בין ישראל ללבנון, הוא אמר כי מדובר ב״הסכם היסטורי״ וכי פריצת הדרך שהושגה ״פותחת עידן חדש של שגשוג ויציבות במזרח התיכון״. ההסכם, לדברי בלינקן, ״מגן על הבטחון והאינטרסים הכלכליים של ישראל ושל לבנון ומסמן פתיחה של פרק חדש עבור תושבי האזור״.
ברקע, היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה פרסמה אמש את חוות הדעת שלה בנוגע לאישור הסכם הגבול הימי עם לבנון. בחוות הדעת הבהירה היועמ"ש, כי יש לקיים דיון האם להצביע על ההסכם בכנסת, אך אין חובה לעשות זאת. עם זאת, בשל הקרבה למועד הבחירות, ראוי שהממשלה תנהג בצורה הזאת.
עיקרי ההסכם עם לבנון עוסקים בהכרה בקו המצופים כסטטוס קוו, התבססות הקו הימי על קו 23 והעברת פיצוי כספי לישראל מהכנסות מאגר צידון. יו"ר הכנסת, מיקי לוי, הודיע הערב כי הוא מאפשר להניח את ההסכם על שולחן הכנסת מחר במליאה. הנחת ההסכם תאפשר לחברי הכנסת לעיין בפרטיו בהקדם האפשרי מיד לאחר הדיון שייערך בממשלה.
ביידן פורש חסות על ההסכם עם לבנון. גורמים אמריקאים: "ההסכם קריטי לשני הצדדים". ארה"ב תערוב לזכויותיה של ישראל ותבטיח שהכסף לא יגיע לידי חיזבאללה. לפי גורמים ישראליים, גם צרפת וקטאר מעורבות בהסכם#חדשותהערב@gilicohen10 pic.twitter.com/xw02jUvNut
— כאן חדשות (@kann_news) October 11, 2022
במקביל להסכם, פורסם כי ישראל תקבל מהממשל האמריקאי מכתב ערבויות, המבהיר כי ארה"ב מחויבת לזכויותיה הביטחוניות והכלכליות של המדינה, בתרחיש בו חיזבאללה או גורם אחר יחליט לאתגר את ההסכם שנחתם.
בבסיס המכתב קיימות ערבויות לקו המצופים כקו הגנה של ישראל, ושמירה על זכויותיה הכלכליות במאגר צידון, המצוי במים הלבנונים. בנוסף, תימנע הגעת הכנסות מהמאגר לידי חיזבאללה, בהתאם למשטר הסנקציות הקיים בארה"ב.
גורם המעורה בפרטי ההסכם מסר כי ההישגים שמביא איתו ההסכם רבים: המרכזי בהם הוא הסכם היסטורי עם מדינת לבנון ששומר על האינטרסים הביטחוניים של ישראל, ויביא עמו יציבות אסטרטגית אזורית, שתגיע עם העובדה שגם בלבנון תוקם אסדה. בנוסף, ההסכם מקטין את התלות של לבנון באיראן וחיזבאללה ויתרום ליציבותה, עקב העובדה שהכסף לא יוזרם לידי ארגון הטרור. מלבד זאת, מתקיימת שמירה על האינטרסים הכלכליים של ישראל, בכך שתקבל תמלוגים ממאגר צידון כשיפיק גז ואף לפני כן, כשהדבר תלוי בהסכם בין ישראל לחברה המפתחת.
היועמ"שית צפויה להציג בישיבת הממשלה את האפשרויות להעביר את ההסכם בתקופת בחירות#חדשותהערב@almog_tamar pic.twitter.com/460h9jK8Hk
— כאן חדשות (@kann_news) October 11, 2022
בכיר אמריקני אומר כי במהלך השיחה של הנשיא ביידן עם רה"מ לפיד והנשיא הלבנוני עון היה ברור כי שני הצדדים לא רוצים בהסלמה. לדבריו, זה מה שההסכם משיג - מניעת קונפליקט. הדבר גם מהווה תמריץ לשני הצדדים לפתח את הדברים החשובים בעבורם. בתשובה לשאלת כאן חדשות בנוגע להתבטאויות נתניהו, אמר כי בניגוד למה שאומרים פוליטיקאים, ההסכם יספק ביטחון לשתי המדינות.
בנוסף, ההערכה בישראל היא שיתקיים טקס חתימה, ככל הנראה בנקורה, אך במעמד דמויות מקצועיות בלבד. מלבד כך, היום דיווחנו כי לפי גורם ישראלי, גם קטאר הייתה מעורבת במגעים ובשיחות בדרך להסכם.