לאחר שישראל הגיעה להסכם על הקו הימי עם לבנון, עיקרי ההסכם נחשפים הערב (שלישי) ועוסקים בהכרה בקו המצופים כסטטוס קוו, התבססות הקו הימי על קו 23 והעברת פיצוי כספי לישראל מהכנסות מאגר צידון. יו"ר הכנסת, מיקי לוי, הודיע הערב כי הוא מאפשר להניח את ההסכם על שולחן הכנסת מחר במליאה. הנחת ההסכם תאפשר לחברי הכנסת לעיין בפרטיו בהקדם האפשרי מיד לאחר הדיון שייערך בממשלה.
ביידן פורש חסות על ההסכם עם לבנון. גורמים אמריקאים: "ההסכם קריטי לשני הצדדים". ארה"ב תערוב לזכויותיה של ישראל ותבטיח שהכסף לא יגיע לידי חיזבאללה. לפי גורמים ישראליים, גם צרפת וקטאר מעורבות בהסכם#חדשותהערב@gilicohen10 pic.twitter.com/xw02jUvNut
— כאן חדשות (@kann_news) October 11, 2022
במקביל להסכם, פורסם כי ישראל תקבל מהממשל האמריקאי מכתב ערבויות, המבהיר כי ארה"ב מחויבת לזכויותיה הביטחוניות והכלכליות של המדינה, בתרחיש בו חיזבאללה או גורם אחר יחליט לאתגר את ההסכם שנחתם.
בבסיס המכתב קיימות ערבויות לקו המצופים כקו הגנה של ישראל, ושמירה על זכויותיה הכלכליות במאגר צידון, המצוי במים הלבנונים. בנוסף, תימנע הגעת הכנסות מהמאגר לידי חיזבאללה, בהתאם למשטר הסנקציות הקיים בארה"ב.
גורם המעורה בפרטי ההסכם מסר כי ההישגים שמביא איתו ההסכם רבים: המרכזי בהם הוא הסכם היסטורי עם מדינת לבנון ששומר על האינטרסים הביטחוניים של ישראל, ויביא עמו יציבות אסטרטגית אזורית, שתגיע עם העובדה שגם בלבנון תוקם אסדה. בנוסף, ההסכם מקטין את התלות של לבנון באיראן וחיזבאללה ויתרום ליציבותה, עקב העובדה שהכסף לא יוזרם לידי ארגון הטרור. מלבד זאת, מתקיימת שמירה על האינטרסים הכלכליים של ישראל, בכך שתקבל תמלוגים ממאגר צידון כשיפיק גז ואף לפני כן, כשהדבר תלוי בהסכם בין ישראל לחברה המפתחת.
בכיר אמריקני אומר כי במהלך השיחה של הנשיא ביידן עם רה"מ לפיד והנשיא הלבנוני עון היה ברור כי שני הצדדים לא רוצים בהסלמה. לדבריו, זה מה שההסכם משיג - מניעת קונפליקט. הדבר גם מהווה תמריץ לשני הצדדים לפתח את הדברים החשובים בעבורם. בתשובה לשאלת כאן חדשות בנוגע להתבטאויות נתניהו, אמר כי בניגוד למה שאומרים פוליטיקאים, ההסכם יספק ביטחון לשתי המדינות.
בנוסף, ההערכה בישראל היא שיתקיים טקס חתימה, ככל הנראה בנקורה, אך במעמד דמויות מקצועיות בלבד. מלבד כך, היום דיווחנו כי לפי גורם ישראלי, גם קטאר הייתה מעורבת במגעים ובשיחות בדרך להסכם.
מנהיג חזבאללה, חסן נסראללה הגיב להסכם הערב ואמר בנאום: "אנחנו עומדים מאחורי המדינה. אם הבכירים שלנו מסכימים - אנחנו מאחוריהם, אך עדיין צריך להיות עירניים עד שלבנון תגיד שהנושא הושלם". בתוך כך, קרא נסראללה לפרסם את ההסכם כדי לתת עליו את הדעת, ולא לשם חיסול חשבונות. עוד הוסיף הצהרות בנושא הסכסוך עם ישראל: "מבחינתו הים שלנו נמתח עד עזה. כשתשוחרר פלסטין לא נדון על הגבולות.ההתנגדות הסתפקה בכטב"מים רק כדי להראות רצינות, כולנו יודעים שהאויב חושש ממלחמה יותר מהלבנונים".
הדרך לאישור ההסכם
היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, צפויה להציג מחר בממשלה את השיקולים, בעד ונגד, לשתי האפשרויות המרכזיות בנוגע להליכי אישור ההסכם. האפשרויות הן הנחת ההסכם בכנסת אל מול אישורו בכנסת בהצבעה. בעניין האישור הבהירה כי עדיף להביא את ההסכם להצבעה בכנסת "והיא ההולמת והראויה" אך אין מניעה רק להניח את ההסכם.
היועמ"שית צפויה להציג בישיבת הממשלה את האפשרויות להעביר את ההסכם בתקופת בחירות#חדשותהערב@almog_tamar pic.twitter.com/460h9jK8Hk
— כאן חדשות (@kann_news) October 11, 2022
בכל מקרה, כמו קודם גם עכשיו הכול תלוי ומבוסס על כך שהגורמים הרלוונטים, ובראשם גורמים ביטחוניים, ישכנעו שיש דחיפות ונחיצות בחתימה כעת, נוכח העובדה שמדובר בתקופת בחירות. היועמ"שית הדגישה לשרים כי יש קשיים אך אין מניעה משפטית לחתימה על ההסכם בתקופה זו. בנוסף, המדינה שנדרשת להגיב עד מחר בבוקר לאחת הבקשות שהוגשה לבג"ץ נגד ההסכם, תגובה ראשונית. סביר כי ביהמ"ש יאמר שהבקשה טרם הבשילה, שכן הממשלה אפילו לא דנה בנושא עדיין.