המשטרה ערערה היום (שני) על החלטת בית משפט השלום בירושלים לבטל את הרחקתם של ארבעת הגברים שהשתחוו וקראו "שמע ישראל" בהר הבית. המשטרה טוענת כי מעשי החשודים היו עשויים להפר את שלום הציבור, במיוחד עקב כך המועד בו נעשו, יום הנכבה. עוד נטען בערעור כי ציטוט דבריו של המפכ"ל, יעקב שבתאי, "אינם תחליף למדיניות המפורשת והמוצהרת של הממשלה", וכי הציטוט מנותק מהקשרו.
בערעור שהגישה לבית המשפט המחוזי בירושלים, מסרה המשטרה גם תיאור של האירוע בו נעצרו החשודים. לדברי המשטרה, הארבעה השתטחו על הרצפה בשטח הר הבית וצעקו "שמע ישראל" ו"תתביישו לכם". שוטרים שאבטחו את הביקור הרימו אותם מהארץ ועיכבו אותם. על פי חומר הראיות בתיק החקירה, החשודים השתטחו פעם נוספת בפישוק ידיים ורגליים תוך כדי קריאות "שמע ישראל" בקול רם. עוד עולה מהערעור, כי שניים מהמשיבים לא נענו להוראות השוטרים, וקצין אחז בידיהם ליווה אותם לנקודת המשטרה הסמוכה.
אחרי פסיקת בית המשפט: המשטרה עיכבה לחקירה יהודי שהגיע להר הבית, ולפי נוכחים במקום השתחווה שם. שני יהודים אחרים ניסו להיכנס למתחם עם טלית ותפילין ונחסמו@VeredPelman
— כאן חדשות (@kann_news) May 23, 2022
(צילום: רועי זאגא) pic.twitter.com/I0d91Y9a1z
בעקבות ביקורת רבה על פסיקתו, בית משפט השלום בירושלים פרסם היום את ההחלטה המלאה, שמבטלת את ההגבלה של המשטרה על אמירת "שמע ישראל" בהר הבית. בסוף דבריו הדגיש השופט: "לא אוכל לחתום את החלטתי מבלי להבהיר כי אין בה משום התערבות בעבודת המשטרה באכיפת הסדר הציבורי בהר הבית באופן כללי, ואף לא משום קביעה הנוגעת לחופש הפולחן בהר הבית".
הבוקר המשטרה עיכבה לחקירה כמה יהודים שהגיע להר הבית, ולפי נוכחים במקום השתחוו והפרו את כללי הביקור. שני יהודים אחרים ניסו להיכנס למתחם עם טלית ותפילין ונחסמו.
השר לשיתוף פעולה אזורי, עיסאווי פריג', מתח ביקורת על הפסיקה הבוקר. "החלטת השופט מזכירה לי איך טיפש אחד יכול לשרוף יער שלם", פריג' טען בריאיון לאריה גולן בתוכנית הבוקר הזה בכאן רשת ב. "זו לא החלטה משפטית, אלא מדינית. לכל אחד יש את מקום התפילה שלו. רחבת אל-אקצא היא מקום תפילה למוסלמים והכותל ליהודים. הרוב רוצה שהדברים ימשיכו כמו שהם. אסור לנו לשחק באש. אנחנו בכיוון של הסלמה".
האזינו לריאיון עם השר עיסאווי פריג' בכאן רשת ב
שר המשפטים גדעון סער התייחס לתגובות הרבות שעוררה הפסיקה, וצייץ בחשבון הטוויטר שלו: "אין מקום להתקפה אישית על שופטים. ניתן להתווכח על החלטות של בתי המשפט, אך השתלחות בשופטים עצמם אינה דרך ראויה ומקובלת בדיון ציבורי".
גם נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, הגיבה לביקורת שהופנתה כלפי מערכת המשפט, ואמרה בכנס של לשכת עורכי הדין: "בניגוד לטענות כאלו ואחרות המועלות כלפי הרשות השופטת וכלפי שופטיה, שמתייגות את החלטותיהם פעם בקצה אחד של המפה הפוליטית ופעם בקצה האחר – תלוי בדובר – שופטי ישראל מחויבים לדין ועל פיו בלבד הם פוסקים".
אחרי פסיקת בית המשפט: המשטרה עיכבה לחקירה יהודי שהגיע להר הבית, ולפי נוכחים במקום השתחווה שם. שני יהודים אחרים ניסו להיכנס למתחם עם טלית ותפילין ונחסמו@VeredPelman
— כאן חדשות (@kann_news) May 23, 2022
(צילום: רועי זאגא) pic.twitter.com/I0d91Y9a1z
בית משפט השלום בירושלים קיבל אתמול את עתירת ארגון "חוננו" וביטל הגבלות שהטילה המשטרה על נערים שקראו "שמע ישראל" בהר הבית. השופט כתב בהחלטתו כי לטעמו, לא ניתן לומר שהשתחוות וקריאת "שמע ישראל" מקיימים חשד סביר להתנהגות שעלולה להביא להפרת השלום - וציטט את המפכ"ל יעקב שבתאי, שאמר לאחד מכלי התקשורת שהמשטרה מאפשרת לכל מי שמגיע להתפלל בהר לקיים את פולחן הדת. גורם בסביבת המפכ"ל התקומם נגד ההחלטה ואמר כי "מדובר בפרשנות מעוותת של דבריו, שהוצאו מהקשרם".
בית המשפט בעד תפילת יהודים על הר הבית | שופט השלום ציון סהראי ביטל מגבלות שהטילה המשטרה על יהודים שהתפללו בהר - וציטט בהחלטתו את המפכ"ל שבתאי שאמר: "משטרת ישראל מאפשרת לכל מי שהגיע להתפלל בהר לקיים את פולחן הדת"@SuleimanMas1 #חדשותהערב pic.twitter.com/YELOulFJwA
— כאן חדשות (@kann_news) May 22, 2022
מהמשטרה נמסר: "כללי ביקור וסדר נהוגים בהר הבית לאורך שנים ארוכות ונאכפים על ידי משטרת ישראל בהתאם. בית המשפט ביסס את החלטתו על פגם שנפל לגישתו בהליך, וציין מפורשות שאין בהחלטתו משום קביעה כלשהי הנוגעת בחופש הפולחן בהר הבית. יובהר כי כללי הביקור במקום נותרו בעינם ומשטרת ישראל תמשיך לאכוף אותם כפי שהם".
ממזכירות הממשלה נמסר שאין ולא מתוכנן שינוי בסטטוס קוו בהר הבית. "החלטת בית משפט השלום עוסקת אך ורק בעניין התנהגות הקטינים שהובאה בפניו, ואין בה קביעה רוחבית בעניין חופש הפולחן בהר הבית", הם ציינו. "ביחס לתיק הפלילי הספציפי עליו מדובר, נמסר לממשלה כי המדינה תגיש ערר לבית המשפט המחוזי".