היוזמה לגיור חירום של העולים מאוקראינה: במהלך ישיבת הממשלה היום (שני) שעסקה בגל העלייה אמר השר אלעזר שטרן כי יש צורך להקים בתי דין מיוחדים, שיאפשרו גיור לפי חוק השבות לעשרות אלפי העולים מאוקראינה שיהדותם מוטלת בספק מבחינה הלכתית. כך פורסם בחדשות הערב בכאן 11. ״אם זה מצב חירום, צריך גיור חירום״, אמר השר שטרן. שר האוצר אביגדור ליברמן ביקש להקל אף יותר בתנאים ואמר: ״צריך לעשות גיור המוני, כמו בבבל״.
יוזמה לגיור חירום של העולים מאוקראינה | השרים אלעזר שטרן ואביגדור ליברמן דורשים הקלות בגיור של עולים מאוקראינה, שמבחינה הלכתית יהדותם מוטלת בספק. שטרן: "אם זה מצב חירום אז צריך גיור חירום"; ליברמן: "כמו בבבל, צריך לעשות גיור המוני"@shemeshmicha #חדשותהערב pic.twitter.com/napntfuayZ
— כאן חדשות (@kann_news) March 14, 2022
בישיבת התפתח עימות חריף על קליטת העולים מרוסיה ואוקראינה. שרת העלייה והקליטה, פנינה תמנו-שטה האשימה את חברי הממשלה בגזענות ואמרה: "אתם הלבנים לא מוכנים להעלות זכאי עלייה מאתיופיה". שרת הכלכלה, אורנה ברביאי, השיבה לה: "תארי לעצמך שהיינו אומרים - 'אתם השחורים'".
השרים איילת שקד ועודד פורר אמרו בדיון כי ראשי רשויות רוצים את העולים אצלם ביישובים, אולם שר האוצר אביגדור ליברמן השיב על כך: "כולם רוצים את האוקראיניות" והוסיף: "כשאנחנו היינו תחת אש לא ראיתי שאירופה מתגייסת להציל אותנו".
השרה מרב מיכאלי מתחה ביקורת על אמירתו של ליברמן וצייצה: "יש דברים שהם לא בדיחה. אובדן, מוות, בריחה, הם לא בדיחה. שר האוצר ביקש למחוק מפרוטוקול הדיון את האמירה המקוממת שלו על הנשים האוקראיניות. אני מקווה שזו הפעם האחרונה שדברים כאלה נאמרים על נשים, שמאז ומעולם משלמות את מחיר המלחמה שגברים מחליטים עליה".
בסיום הדיון אישרה הממשלה את תוכנית ההיערכות לקליטת העלייה. התוכנית כוללת בין השאר היערכות לפתרונות דיור. בטווח הקצר מציעה התוכנית סיוע בשכר דירה, שיפוץ מבנים בבעלות משרד השיכון והעמדתם לרשות העולים ומיצוי פוטנציאל של דיור זמין בטווח הקצר.
בטווח הבינוני כוללת התוכנית איתור מתחמים למגורים זמניים, לרבות במחנות צה"ל שפונו, לצד קידום תוכנית מתאר ארצית מפורטת להצבת דיור זמני. עוד נכללת בתוכנית היערכות להגדלת מלאי הדיור היביל ובחינת אפשרות לקבוע בהוראת שעה פיצול דירות לטובת שיכון לעולים. התוכנית כוללת גם היערכות להגדלת הדיור בטווח הארוך שתכלול בחינת צעדים להגדלת ההיצע בשוק הדיור וצעדים נוספים.
ישראל נערכת לקליטת מאה אלף עולים מאוקראינה ורוסיה | צפו בדף המסרים שהעביר בנט לשרים
בתוך כך הפיץ ראש הממשלה בנט הערב לשרים דף מסרים המציג את תפיסת הממשלה באשר להתנהלות בסוגיית קליטת הפליטים. בין השאר נכתב בדף כי ישראל נערכת לקליטת כ-100 אלף עולים מאוקראינה, רוסיה ומדינות האזור במסגרת חוק השבות - עד כה נחתו בישראל 3,200 עולים. בד בבד אישרה הערב הממשלה את הקמת בית חולים השדה באוקראינה. עלותו צפויה לעמוד על כ-21 מיליון שקלים.
קודם לכן, בישיבת הממשלה התייחס בנט להרחבת מתווה הפליטים, ואמר כי "ישראל מקבלת אוקראינים שברחו מאזורי סכנה. יש להם קרובים בארץ ואנחנו מאפשרים להם להישאר עד יעבור זעם". ראש הממשלה נשא דברים בטקס האזכרה ליוסף טרומפלדור וציין: "אנו עומדים בפתחו של גל עלייה. יהודים רבים רוצים להגיע לישראל מאזורי הלחימה באוקראינה, ולנו יש את החובה לא לאכזב אותם. לדאוג להם גם ביום שאחרי לדיור, לעבודה וחינוך. מקומם כאן איתנו".
מוקדם יותר, ראש רשות האוכלוסין וההגירה תומר מוסקוביץ הודה הבוקר בריאיון לקלמן ליבסקינד ואסף ליברמן בכאן רשת ב שאין להם הערכה לגבי כמה פליטים יוכלו להגיע לישראל לאחר הרחבת המתווה. "אבל נוכל לעצור את ההגעה מתי שנרצה", הוא הסביר. "כשהמציאות משתנה גם המדיניות צריכה להיבחן. לכן לא נכון לשים היום מכסה".
האזינו לריאיון המלא עם ראש רשות האוכלוסין תומר מוסקוביץ בכאן רשת ב
מוסקוביץ נשאל אם הוא חושב שההכרזה על מכסה של 5,000 פליטים הייתה צעד לא חכם, והשיב: "בדיעבד אולי לא היינו אומרים את זה, עובדה ששינינו את ההחלטה. היה חשוב לנו לשדר לאלו שנמצאים ברומניה, מולדובה ומדינות אחרות שהם צריכים לשקול עוד אפשרויות ולא רק הגעה לישראל".
שר המשפטים גדעון סער הביע תמיכה בהרחבת המתווה ואמר הבוקר בריאיון לאריה גולן בכאן רשת ב: "לאפשר כניסה לא אומר אוטומטית לתת מעמד של פליט, זה אומר שישראל נותנת מקלט ללילה – וזה דבר הגיוני ואנושי". סער הוסיף כי "למילה 'פליט' יש משמעויות משמעויות משפטיות מסוימות".
האזינו לריאיון המלא עם שר המשפטים גדעון סער בכאן רשת ב
שר המשפטים ציין כי המדינה השיבה לבג"ץ שמתווה הפליטים גמיש ויכול להשתנות בכל יום בהתאם לנסיבות. סער הוסיף שהוא לא מזדהה עם הביקורת בישראל על ההתנהלות בנוגע למלחמה באוקראינה. "נקטנו מדיניות ברורה לגבי התקיפה, הגשנו עזרה הומניטרית ובפועל לא סגרנו את הדלתות. לא צריך להגיש כתבי אישום נגד עצמנו", הוא טען.
לפי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה, עד כה הגיעו לישראל 8,555 אזרחים מאוקראינה, 849 מהם נכנסו ביממה האחרונה. מפרוץ המלחמה שוהים בישראל 5,154 אוקראינים שאינם זכאי חוק השבות או עולים. משרד העלייה והקליטה קיבל עד כה 4,110 עולים מפרוץ הלחימה, בהם 2,460 מאוקראינה.
בד בבד, בג"ץ הודיע הבוקר שיכנס דיון בתוך שבוע בעתירה שהגיש משרד עורכי הדין "תומר ורשה" בתמיכת שגרירות אוקראינה נגד מדיניות הפליטים של ישראל. אתמול הודיעה שרת הפנים איילת שקד על הרחבת מתווה כניסת הפליטים מאוקראינה לישראל. זאת בעקבות התנגדות היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, למתווה מכסות הכניסה. כפי שפורסם בכאן חדשות, גם ראש הממשלה נפתלי בנט הביע התנגדות בפני שקד, וביקש להרחיב את מספר הפליטים שייקלטו בארץ. זאת, בהתחשב בבקשה של שרים נוספים.
בהכנת הידיעה השתתפו תמר אלמוג, נופר משה פרדו ונטלי מתוקו