עקב הרחבת המתווה: בממשלה נערכים לשיכון אלפי פליטים

עקב הרחבת המתווה: בישראל נערכים לקליטת אלפים

אוקראינים עם קרובי משפחה יוכלו להיכנס בלי מכסות • הודעתה של שקד בראה ברקע התנגדות היועמ"ש • גם רה"מ בנט הביע התנגדות וביקש להרחיב את המכסה, בהתחשב בבקשתם של שרים נוספים • בממשלה נערכים להגעתם של רבבות פליטים ומגבשים תכניות לשיכונם, בין היתר באמצעות חדרי אירוח, אכסניות, אך גם מחנות עולים שיוקמו - ושהות בבסיסי צבא שננטשו
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
פליטים מאוקראינה נוחתים בישראל, 06.03.22
צילום: צילום: תומר נויברג, פלאש 90

שרת הפנים איילת שקד הודיעה היום (ראשון) על הרחבת מתווה כניסת הפליטים מאוקראינה לישראל, זאת בעקבות התנגדות היועצת המשפטית לממשלה למתווה מכסות הכניסה. כפי שפורסם בחדשות הערב בכאן 11, גם ראש הממשלה נפתלי בנט הביע התנגדות בפני שקד, וביקש להרחיב את מספר הפליטים שייקלטו בארץ. זאת, בהתחשב בבקשה של שרים נוספים.

הרחבת המתווה תאפשר כעת לאוקראינים עם קרובי משפחה בישראל להיכנס ללא מכסות. לפי המתווה, העלייה למטוס לארץ תותנה בהצגת אישור ממשרד החוץ, אותו ניתן לקבל על ידי הגשת טופס מקוון באתר המשרד. עוד נקבע כי המכסה של 5,000 אזרחים מאוקראינה אינה כוללת זכאי שבות וקרובי משפחה של אזרחים ישראלים. שרים בממשלה אומרים שהשינוי שהציגה הערב שרת הפנים משמעותו ביטול דה פאקטו של ״מכסת הפליטים״.

בממשלה מעריכים כי רבבות פליטים יגיעו לישראל ומגבשת תכניות לשיכונם, בין היתר באמצעות חדרי אירוח, אכסניות, אך גם מחנות עולים שיוקמו - ושהות בבסיסי צבא שננטשו. הנושא צפוי להיות מסוכם מחר בישיבת הממשלה.

בעקבות השינוי במתווה השיבה המדינה לבג"ץ כי יש לדחות את הבקשה לצו ביניים נגד קביעת מכסת נכנסים. לפי התשובה, ישראל תאפשר כניסת עוד 2500 אוקראינים ובנוסף לכך זכאיי שבות וכן אוקראינים שהם בני זוג או קרובי משפחה של אזרחים או תושבי קבע ישראלים. המדינה אומרת כי תוקף המתווה הוא לשבועיים או עד גמר המכסה, ונבחן בהתאם לנסיבות המשתנות ולכן אין מקום להתערב בו. בתגובת המדינה נכתב כי עתירה של עותר ציבורי ולא של שגרירות אוקראינה, והשגרירות הבהירה שהם תומכים בטענות העתירה אך אינם העותרים רשמית

בהצהרה שמסרה בנתב"ג אמרה השרה כי "כעם יהודי שהיה נרדף ואנחנו מבינים מה זה פליטות אנחנו פותחים את הלב והדלתות למי שאינו זכאי חוק השבות, אבל זה חייב להיעשות במידה מוגבלת. אפשר לעשות משהו פופוליסטי, אני בוחרת לעשות משהו נכון. אנחנו פותחים את שערינו אבל לא לכמות בלתי מוגבלת". 

מוקדם יותר, ראש הממשלה בנט שובר שתיקה בעניין משבר הפליטים וצייץ: "‏שעה שאנחנו נמצאים בה מחייבת אותנו להושיט יד ולהיות מקלט, גם אם זמני, לאנשים שנמלטו מהמלחמה ולהם קרובים כאן בישראל, שיכולים להיות עבורם למשענת. מברך על הרחבת המתווה של השרה ‎שק". 

שר התפוצות נחמן שי ממשיך למתוח ביקורת על המתווה, גם לאחר הרחבתו: "המתווה הזה עדיין בעייתי, שוב אנו מגבילים את הגעתם של הפליטים ומפרידים בין מי שלהם קרובי משפחה בישראל ואלה שאינם".

היום נודע לכאן חדשות כי במשרד המשפטים הצביעו על קשיים משפטיים אפשריים להגן על הגבלת כניסת אוקראינים לישראל – זאת בשל הסכם הפטור מאשרות עם אוקראינה. עמדת משרד המשפטים היא שאם רוצים ליישם את מדיניות מכסת הנכנסים יש לתקן את המצב החוקי, או לכל הפחות לאפשר כניסות בהיקף נרחב יותר לפליטים שיש להם קרובי משפחה בישראל. בדיון הבוקר הוצע כי תתאפשר כניסה למי שיש להם קרובי משפחה בדרגת קירבה שאותה יגדיר משרד הפנים.

כשהוא מבקר במעבר הגבול בין רומניה לאוקראינה, אמר היום שר החוץ יאיר לפיד כי "אפשר להכניס עוד פליטים, צריך להיות הרבה יותר נדיבים". על אף שהמתווה הנוכחי סוכם עם לפיד, שר החוץ אומר כי "אנחנו לא נסגור את שערינו ואת ליבנו בפני אנשים שאיבדו את כל עולמם. יש לנו חובה מוסרית להיות חלק מהמאמץ הבינלאומי לסייע לפליטים מאוקראינה למצוא בית חם ומיטה לישון בה. חובתנו  להיות לא רק יהודים טובים, אלא גם אנשים טובים.

"אנחנו נטפל בפליטים האלה כמו שהיינו רוצים שיטפלו בסבתא שלנו ובילדים שלנו. זה המבחן שלנו, אנחנו לא עמדנו בו מספיק טוב עד עכשיו. זה תוקן ביומיים האחרונים ואנחנו נדאג שמעכשיו זה יטופל אחרת לגמרי".

האזינו לריאיון עם הרב הראשי דוד לאו לכאן רשת ב

הרב הראשי דוד לאו גם כן התייחס הבוקר למכסת הפליטים שהציבה ישראל, ואמר בריאיון לאסתי פרז בכאן רשת ב: "אנשים שלא ימצאו מקום במדינה אחרת – ישראל צריכה לקבל אותם, עד שיהיו יכולים לשוב לבתיהם. שלא יהיה מצב שאדם בורח מהאש, מהאיבה ואין לו לאן להגיע, אין חוף מבטחים".

הרב לאו הסביר בתוכנית "בחצי היום" שיש הבדל בין מתן מקלט ובין מתן תושבות ואזרחות ואמר: "זה משהו אחר לגמרי, ובהחלט יש למדינת לאום את הזכות והחובה לשמור עליה כך. אבל קודם כל, צריך לפתוח את הדלת". הרב הראשי התייחס לשאלת התיווך הישראלי והוסיף: "אני לא רוצה להיכנס לשאלות מדיניות. אם יש אפשרות באמת לסייע - ודאי שזה דבר שצריך לקרות". 

בנתב"ג ינחתו היום כ-600 עולים מאוקראינה - שיא של עולים ביום אחד מאז פרוץ המלחמה. לפנות בוקר הגיעו לישראל 122 עולים מפולין, ובצהריים עתידים לנחות כ-170 עולים ממולדובה. שרת העלייה והקליטה, פנינה תמנו שטה, מסרה: "אנחנו מודעים לקשיים שעימם מגיעים העולים ועומדים לצדם ולמענם בכל התחומים. הם מועברים ישירות מנתב"ג לחדרי מלון שנשכרו בעבורם ומקבלים חיבוק חם מעובדי המשרד". 

לפיד: לפלישה אין הצדקה, יש להפסיק את הירי והתקיפות

בנוסף לדבריו על הטיפול בפליטים, לפיד גינה הבוקר בחריפות את הפלישה הרוסית לאוקראינה, ומסר בהצהרה משותפת עם שר החוץ הרומני: "ישראל כמו רומניה, מגנה את הפלישה. אין לה הצדקה. אנו קוראים לרוסיה להפסיק את הירי והתקיפות ולפתור את הבעיות סביב שולחן הדיונים".

לפיד ציין, בתום פגישה עם מקבילו הרומני בוגדן אאורסקו בבוקרשט: "ישראל תסייע ככל שביכולתה להגיע לפתרון של שלום. אנחנו עובדים בתיאום מלא עם בעלת בריתנו, ארצות הברית, ועם שותפינו האירופים כדי לנסות לסיים את הטרגדיה האלימה הזו מהר ככל האפשר". 

נשיא אוקראינה זלנסקי וראש הממשלה נפתלי בנט שוחחו אתמול שוב. לפי הודעת לשכת ראש הממשלה, השיחה ארכה יותר משעה ועסקה בדרכים להפסיק את הלחימה באוקראינה ובמאמציה של ישראל בעניין.  הנשיא האוקראיני הוא זה שיזם את השיחה בין השניים. בהודעה בחשבון הטוויטר שלו כתב כי שוחח עם בנט על התוקפנות הרוסית ועל האפשרות לשיחות שלום. בהמשך כתב כי ביקש סיוע בשחרור דמויות ציבוריות נוספות שנעצרו על ידי צבא רוסיה. 

אתמול פורסם בחדשות הערב בכאן 11 כי זלנסקי הציע לבנט להיפגש עם נשיא רוסיה פוטין בירושלים כמה פעמים בעבר, אך הנשיא הרוסי סירב. דיפלומטים מערבים אמרו הערב לכאן חדשות כי לשיחות שקיים בנט עם פוטין ועם זלנסקי אין לפי שעה השפעה על השטח.

המלחמה באירופה – והמזרח התיכון | עוד יום

בהכנת הידיעה השתתפו עמיחי שטיין, גילי כהן, מיכאל שמש, עידן שרון ותמר אלמוג 

הפופולריים