סיעת כחול לבן הודיעה היום (שני) על חרם הצבעות על הקואליציה: בהודעה מטעם הסיעה נמסר היום שחברי כחול לבן לא ישתתפו בחקיקה הממשלתית "בשל הפגיעה המסתמנת בביטחון המדינה ובשל הפרת התחייבויות קואליציוניות לאורך חודשים". שר הביטחון בני גנץ עזב את הפגישה עם ראש הממשלה נפתלי בנט: ״הוא לא מוכן להיפגש בזמן שמתדרכים נגדו״.
המשבר בממשלה | בכיר בכחול לבן: "אם בנט ולפיד לא ינהלו את האירוע - הממשלה תתפרק"@shemeshmicha #חדשותהערב pic.twitter.com/TNCGJC2mgf
— כאן חדשות (@kann_news) February 21, 2022
בכיר בכחול לבן אמר הערב לכאן חדשות:" בנט ולפיד צריכים לנהל את האירוע אחרת הממשלה תתפרק. לא יכול להיות שהשוליים יובילו וינהלו את הממשלה, זה לא יחזיק מעמד". בחדשות הערב בכאן 11 דווח שראש הממשלה נפתלי בנט ושר החוץ יאיר לפיד זעמו על כך שהודעת גנץ על חרם הגיעה שעה לפני פגישה מתוכננת שלו עם בנט.
שר המשפטים גדעון סער על החרם של שר הביטחון גנץ וכחול לבן ב-#חדשותהערב: "לא חושב שהקואליציה תתפרק. בממשלה אתה נאבק על עמדתך וכשמתקבלת החלטה היא מחייבת את כל שריה. אני קורא לשרים ממפלגות אחרות, שפחות היו בשלטון בשנים האחרונות אז פחות מכירים - לקיים את העיקרון הזה"@MichalRabi pic.twitter.com/hI8rzavWPH
— כאן חדשות (@kann_news) February 21, 2022
שר המשפטים גדעון סער אמר הערב בריאיון למיכל רבינוביץ' בחדשות הערב בכאן 11 כי הוא לא חושב שהממשלה תתפרק עקב החרם של כחול לבן. "אני מבין את שר הביטחון, אבל אם היה שואל לעצתי הייתי מייעץ שלא לנקוט בצעד הזה", אמר שר המשפטים. סער הסביר כי "בממשלה אתה נאבק על עמדתך וכשמתקבלת החלטה היא מחייבת את כל השרים. אני קורא גם לשרים ממפלגות אחרות, שפחות היו בשלטון בשנים האחרונות אז הן פחות מכירות – לקיים את העיקרון הזה"
בקואליציה מתדרכים בחריפות נגד גנץ: ״הוא רוצה לפרק את הממשלה ולרוץ לזרועות ביבי. זאת התנהגות ילדותית של גנץ שחושב שכולם מטומטמים. לא מדובר בבטחון המדינה אלא בפנסיות של חברים שלו". בכירים בקואליציה: "מאוד הופתענו מהצעד של גנץ וזה אחרי שכל בכירי הקואליציה גיבו אותו".
חגיגת הפנסיות בצה"ל | הליכה לבחירות על סוגיית ההכשרה בדיעבד של מתן תוספת שערורייתית לאנשים שמקבלים פנסיה תקציבית, של אלפי עד עשרות אלפי שקלים בחודש - תהיה שגיאה פוליטית. עדיפה פשרה או פתרון מידתי
— כאן חדשות (@kann_news) February 21, 2022
הפרשנות של @amsterdamski2 ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/8L4EsCxdGE
לטענת הגורמים, "גנץ בעצם תקע את כל החקיקה שהייתה אמורה לעבור היום כולל נקודות זכות למשלמי המיסים". הם אמרו: "שוב גנץ מתנהג כחמוץ ומנסה לערער את היציבות של הקואלציה כמו ילד קטן. אולי הוא שוב מדמיין ממשלה עם ביבי". בהיעדר רוב, בגלל החרם של גנץ, הקואליציה משכה את החקיקה הממשלתית שעל סדר היום של המליאה.
שר הביטחון בני גנץ בוועידת מקור ראשון: "אני חש לעיתים שאני נאלץ לשמור בנוכחותי בממשלה על מערכת הביטחון. אסור להפוך את צה"ל לשק חבטות פוליטי. ביקורת – כן. השתלחות – לא"@shemeshmicha pic.twitter.com/djava7nyXm
— כאן חדשות (@kann_news) February 21, 2022
לפני כשבוע נפגש גנץ עם בנט ושר האוצר יאיר לפיד ואמר שלא יוכל להמשיך במצב שבו חוקים והחלטות ביטחוניות שעברו בממשלה לא עולים בכנסת כי אין לזה רוב. גם הנוכחים בישיבת הנהלת הקואליציה הבוקר מספרים שבכחול לבן רמזו שיעשו צעד כזה - ועדיין ההפתעה הייתה גדולה עם ההודעה של גנץ.
גנץ אמר בישיבת הסיעה: "צר לי שגורמים פוליטיים ופופוליסטיים, חלקם פוסט ציונים ממש, החליטו לפגוע בביטחון המדינה במודע, בחיילי החובה, במשרתי הקבע ובאנשי המילואים ששומרים על המדינה, והם יותר חשובים למאבק באיראן לא פחות מכל מטוס או מערכת מתוחכמת. אי אפשר שפעם אחר פעם הקצוות ימשכו את המרכז בממשלה. מי שלא מצביע בעד החלטות הממשלה מסכן את המשך קיומה".
על רקע דיון בין החברים על התנהלות הסיעה מול הממשלה, נרשם ויכוח בכחול לבן. יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ מיכאל ביטון אמר לשרת החדשנות אורית פרקש הכהן "אל תפני אליי, את לא לויאלית". השרה פרקש הכהן ענתה לו: "את לא יודע מה אני עושה במסגרת התפקיד שלי, אתה לא יודע כמה אני לויאלית".
מכחול לבן נמסר: "התדרוכים הפחדניים והעלומים של בכירים מטעם עצמם כנגד לוחמי ומשרתי צה״ל היא חציית קו אדום. הדאגה של גנץ ללוחמי ומשרתי צה״ל היא מתוך דאגה עמוקה לביטחון המדינה וקיומו של צה"ל כצבא חזק וכשיר. אם יש גורמים המוכנים לפגוע בלוחמי צה"ל על משרתיו משיקולים פוליטיים ופוסט ציוניים - גנץ לא יאפשר זאת".
הוסר החרם: רע"ם תצביע היום עם הקואליציה
הסכמות עם רע"ם בקואליציה: סיעת רע"ם הסירה בצהריים את האיום להמשיך בחרם על הצעות החוק של הקואליציה שעולות במליאת הכנסת. זאת לאחר שבקואליציה העלו לסדר היום של המליאה חוק של ח"כ אימאן חטיב יאסין מרע"ם המאפשר להורים לילדים קטנים לסרב לעבוד בשעות הלילה. האיום של רע"ם עלה היום שוב לאחר שוועדת הכנסת דחתה את בקשת הסיעה להעביר את חוק האזרחות לדיון בוועדת הפנים שבראשה ח"כ ואליד טאהא.
יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ ניר אורבך, ענה לבקשתו של טאהא ואמר כי מדובר בחוק שמגן על האינטרסים הביטחוניים של מדינת ישראל. "חבר הכנסת טאהא, כמי שיושבים יחד בקואליציה, אני לא יכול להתעלם ממה שקרה גם בנגב וגם בשומר חומות, שחלק גדול ממחוללי המהומות שם היו אנשים שהגיעו לכאן בעקבות איחוד משפחות. ולכן מבחינתי יש משמעות מאוד גדולה לגדר הביטחונית שמציבים פה באמצעות החוק. אנחנו לא חיים בשוויץ, אנחנו חיים בתוך מורכבות, והחוק הזה הוא בליבת האינטרסים הביטחוניים של מדינת ישראל. ולכן גם בפעם הקודמת החליטה הוועדה להעביר אותו לועדת חוץ וביטחון".
מיכאלי: נעשה הכול כדי לתקן את עסקת החבילה
שרת התחבורה מרב מיכאלי אמרה הבוקר בריאיון לתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב כי מפלגתה תעשה הכול כדי לתקן את עסקת החבילה עם ההסתדרות שאושרה אתמול בממשלה: "אני לא אישה של איומים ולא של מאבקים עקרים או כיפופי ידיים. אנחנו אומרים דבר נורא פשוט - דווקא בגלל שהמדיניות של הממשלה הצליחה כל כך, אסור לנו לפגוע בעובדים והעובדות שמשתכרים בשכר מינימום".
האזינו לריאיון המלא בכאן רשת ב
עוד הוסיפה על העסקה: "היא מנוסחת באופן שפוגע בשכר המינימום, מבטל את ההצמדה שלו לשכר הממוצע, מה שישחוק אותו בוודאות לאורך הזמן הקרוב. אני מאמינה בהידברות, יש לי יחסים טובים מאוד עם שר האוצר". מיכאלי המשיכה ואמרה: "היחסים בקואליציה, וודאי בממשלה הם טובים. חבל לדבר על זה במונחי משבר".
לאחר אישור עסקת החבילה להעלאת שכר המינימום, במרצ ובעבודה מתכוונים לחבור לאופוזיציה כדי לתקן את התוכנית בכנסת. בסיעות השמאל דורשים להעלות את שכר המינימום ל-6,500 שקלים בשנתיים@yaara_shapira #חדשותהערב pic.twitter.com/WDXhkpDwxQ
— כאן חדשות (@kann_news) February 20, 2022
בנושא אחר, אמרה השרה מיכאלי, כי אם ייחתם הסכם גרעין בין המעצמות לאיראן - ישראל תחתום על הסכם משלה מול ארה"ב. "מה שאנחנו צריכים לדאוג לו זה שאם ייחתם ההסכם - אנחנו נחתום על הסכם נפרד מול ארה"ב שיטפל בכל הצדדים של מהאם ומה עלול לקרות. זה צריך להיות המאמץ שלנו", אמרה השרה וחברת הקבינט המדיני-ביטחוני.
מיכאלי הוסיפה: "איראן מתקדמת לעבר הפצצה במידה רבה בגלל העזיבה החד צדדית של ההסכם על ידי טראמפ. ראינו מה קרה בפעם הקודמת שמה שנעשה זה ללכת נגד ארה"ב, אז גם נחתם הסכם גרעין וגם נפגעו היחסים באופן שבו הנזק לישראל רחב הרבה יותר".
ראש הממשלה בנט הצהיר הערב כי ישראל לא תקבל את איראן כמדינת סף גרעינית. מה האפשרויות שעומדות בפני ישראל במצב שנוצר עם החזרה הצפויה להסכם הגרעין?
— כאן חדשות (@kann_news) February 20, 2022
הפרשנות של @MoavVardi ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/p8Lifjnskw
עוד התייחסה למתיחות הגוברת בין רוסיה לאוקראינה ולניטרליות הישראלית בנוגע למשבר: "ישראל צריכה לדאוג לאינטרסים שלה ולביטחון שלה. יש לנו גבול בצפון שבו רוסיה מאוד נוכחת, ואנחנו צריכים לנהל את הסיכונים שלנו". עם זאת הוסיפה: "בוודאי שאנחנו מאמינים בשלום ככלי מספר אחת לביטחון, אבל אנחנו צריכים להתנהל באופן שלוקח את כל הדברים בחשבון".