ראש הממשלה, נפתלי בנט, שנמנע היום (ראשון) בהצבעה בממשלה על הקמת ועדת חקירה ממלכתית לחקר פרשת הצוללות, אומר בשיחות סגורות כי הוא אינו מאמין בוועדה שתקום וכי העלה את הנושא בממשלה כי הדבר היה חשוב לשותפיו לקואליציה. בנט נתן חופש הצבעה לשרי ימינה, אבל שרי המפלגה והוא היו מתואמים מראש בנוגע להצבעות שלהם. כזכור, השר כהנא תמך בהקמת הוועדה והשרה שקד התנגדה.
בנט בשיחות סגורות: לא מאמין בוועדת חקירה לפרשת הצוללות, זה היה חשוב לשותפיי. הדיווח של @shemeshmicha ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/g5Ze0geN4I
— כאן חדשות (@kann_news) January 23, 2022
מה מוסמכת לעשות ועדת החקירה ומי יעמוד בראשה?
ועדת חקירה תקום, והשאלה עכשיו היא מהן סמכויותיה ומה תוכל לעשות, במיוחד כשבמקביל מתנהל הליך פלילי. ראשית, זו הפעם הראשונה ששלוש ועדות חקירה או בדיקה מתנהלות בו זמנית. ועדת חקירה ממלכתית היא הרמה הגבוהה ביותר של ועדת חקירה או בדיקה וכמוהה היו ספורות בלבד מאז קום המדינה.
ועדת חקירה לפרשת הצוללות תקום, אבל מהן הסמכויות שלה ומה היא תוכל לעשות, במיוחד כשבמקביל מתנהל הליך פלילי? @almog_tamar עושה סדר#חדשותהערב pic.twitter.com/jpiRwRHp1N
— כאן חדשות (@kann_news) January 23, 2022
ועדת חקירה ממלכתית מוסמכת לעשות בעצם הכול: לזמן כל עד שרוצה, לחייב אותם להופיע, לבקש כל מסמך. לוועדה יש סמכות להסיק מסקנות, כולל מסקנות אישיות. בעבר ראינו מקרים שבהם בכירים נאלצו לעזוב את תפקידם בשל מסקנות ועדה חקירה ובגדול הממשלה אמורה ליישם את המסקנות האישיות, אלא אם יש לה נימוק מיוחד למה לא לעשות את זה.
בראשות ועדת חקירה ממלכתית אמורים לכהן שופט או שופטת של העליון – בעבר או בהווה. את ראש הוועדה ואת חבריה ממנה נשיאת בית המשפט העליון. הנשיאה אסתר חיות טרם פנתה למועמדות והמועמדים אפשריים אבל זה צפוי לקרות בקרוב. זה אולי נשמע פשוט, אבל זה ממש לא - העליון מצוי כרגע בהרכב חסר ולכן סביר שהנשיאה לא תמנה שופט או שופטת מכהנים פנויים.
גם לגבי שופטי עבר, אין המון אפשרויות. הנשיאה הקודמת יושבת בראש ועדה אחר, זו החוקרת את אסון מירון. כרגע נראה שיש בערך חמישה או שישה שמות שנחשבים ריאלים. וזאת לא הייחודיות היחידה או האתגר היחיד של הוועדה. יש עוד שניים: האחד - מגבלות ביטחוניות. משום שהוועדה עוסקת בעניינים ביטחוניים הדיונים יהיו ככלל בדלתיים סגורות. עורכי דין צריכים אישור כדי לייצג בוועדה כזאת, חלק מהחומרים חסויים ועוד.
אתגר שני - התיק הפלילי שמתנהל בו זמנית. אז נכון שהוועדה לא תעסוק בעניינים שיש בתיק הפלילי, ולא בנאשמים שם, ונכון שכתוב בהחלטה שיהיה תיאום עם היועץ המשפטי לממשלה - שכבר יספיק להתחלף עד אז - אבל עדיין הנושא מעלה לא מעט שאלות ואולי אפילו אפשר לומר שזה הקושי הגדול ביותר שצפוי לוועדה הזאת.