ראש הממשלה נפתלי בנט עדיין מתלבט מה להצביע בישיבת הממשלה הקרובה ביום ראשון, אז תעלה ההצעה להקמת ועדת חקירה ממלכתית בפרשת הצוללות, והוא צפוי להימנע. כך פורסם הערב (שישי) ב"השבוע" בכאן 11.
מצד אחד בנט לא יכול כראש ממשלה להתנגד להצעה שעולה להצבעה בתוך ממשלתו, מסבירה הכתבת המדינית של כאן חדשות גילי כהן. מנגד, הוא לא יכול להרשות לעצמו לשלם את המחיר הפוליטי של הצבעה בעד, אך הוא עדיין ישלם מחיר פוליטי בהימנעות – וזאת כדי להשקיט את חבריו לממשלה.
לקראת הצבעה על הקמת ועדת חקירה לעניין רכש הצוללות: הדיווח של @gilicohen10: בנט צפוי להימנע, כחלק מ"תשלום פוליטי" להשקטת חבריו לממשלה • ועדת החקירה היא לא נגד נתניהו, אומר @RonenManelis, היא בעד צה"ל, מדינת ישראל ותהליכי הרכש שמתקיימים במדינה
— כאן חדשות (@kann_news) January 21, 2022
השיחה מתוך #השבועעםגאולה pic.twitter.com/HBxEQzkY7y
האם ועדת חקירה לפרשת הצוללות היא נגד נתניהו?
האם צריך להפסיק את השיח לפיו שוועדת החקירה בנושא הצוללות היא נגד נתניהו? דובר צה"ל ומנכ"ל המשרד לנושאים אסטרטגיים לשעבר רונן מנליס - חושב שכן. ב"השבוע" הוא מסביר כי "זו ועדת חקירה שהיא בעד צה"ל, בעד מדינת ישראל, ובעד תהליכי הרכש שמתקיימים במדינה".
עוד אומר מנליס: "מדינת ישראל תצביע בעד ועדת חקירה שתבדוק תהליכי יסוד בתוך המדינה, וזה הדבר הנכון לעשות. זה לא קשור לראש הממשלה נתניהו. נכון שהוא היה חלק מהתהליך, אבל צריך לשים אותו בצד".
על הדיווחים בדבר המחיר המופקע ששילמה ישראל בעסקה, אומר מנליס: "ב-2016 ו-2017, כשנתניהו ניסה ללחוץ את מערכת הביטחון להצביע בעד קניית שלוש הצוללות – הטענה הייתה שיש מחיר מבצע והוא לעולם לא יעלה. מה שהוכח עכשיו כלא נכון".
עוד מסביר מנליס כי דווקא בגלל העלייה במחיר נשאלת השאלה למה צריך שש צוללות. "ארבעה רמטכ"לים לשעבר – איזנקוט, גנץ, אשכנזי וחלוץ – אמרו שישראל צריכה לכל היותר חמש צוללות", אומר מנליס. "נכון שמערכת הביטחון היום שינתה את דעתה, אבל העלייה במחיר אמורה לעורר שאלות. הצוללות האלו אינן עומדות מול יכולת שנמצאת בצד השני, אלא נכס אסטרטגי שיש לישראל".