סגן השרה יאיר גולן: מתיישבי חומש הם "תתי-אדם"

סגן השרה יאיר גולן: מתיישבי חומש הם "תתי-אדם"
הח"כ ממרצ דיבר בריאיון לערוץ הכנסת על מתנחלים מחומש ש"עושים פוגרומים בכפר בורקה ומנפצים מצבות". הביטוי "תתי-אדם" עורר תגובות זועמות מרחבי הקשת הפוליטית. בנט גינה: "גובל בעלילת דם"
מחבר מיכאל שמש מחבר מיכאל שמש
יאיר גולן, פברואר 2020
צילום: צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

התבטאות חריגה של סגן שרת הכלכלה יאיר גולן: חבר הכנסת ממרצ עורר הבוקר (חמישי) סערה כשכינה את המתיישבים בחומש "תתי-אדם". גולן סיפר בריאיון ליעקב אילון בערוץ הכנסת כי המתנחלים במקום "עושים פוגרומים בכפר בורקה ומנפצים מצבות". ראש הממשלה בנט גינה את הדברים: "מזעזעים, מכלילים וגובלים בעלילת דם". 

לאחר שראש הממשלה גינה את דבריו, פרסם גולן הבהרה, ובה כתב: "התייחסתי בדבריי למשחיתי קברים, תוקפי תמימים, הורסי רכוש לא להם. איך נכון להתייחס לאנשים כאלה, איך נכון לכנות אנשים שכאלה? הגיע הזמן לומר את האמת - זו לא היהדות שלנו". 

ההתבטאות של גולן עוררה, כאמור, תגובות חריפות במערכת הציבורית. "אמירה קשה ומקוממת, המזכירה תקופות קשות בהיסטוריה", כינה אותה יו"ר ש"ס אריה דרעי. יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' כתב שמדובר ב"כינוי שניתן ליהודים על ידי הנאצים". ח"כ מיקי זוהר מהליכוד צייץ כי "מי שמתחיל באמירה כמו: 'זיהוי תהליכים', בסוף גם מגיע לכנות יהודים 'תתי אדם'".

במועצת יש״ע אמרו בתגובה: "נראה שהאיש הזה איבד כל רסן וצל של שפיות. סגן השר יאיר גולן שכבר ידוע כגזען אפל וחשוך, שוב מתגלה ככזה. ראש הממשלה נפתלי בנט, לגנות את דבריו של סגן השר זה לא מספיק, אנחנו מבקשים ממך לפעול נגד ההסתה הפרועה שקורית בממשלה הזו על תושבי יהודה ושומרון. לא ניתן שתושבי יהודה ושומרון, והחלוצים של חומש יהפכו לשק החבטות של נבחרי הציבור".

גם מחברי הקואליציה זכה גולן לגינויים. "תת-אדם הוא ביטוי ידוע לשמצה בו השתמשו הנאצים כדי לתאר 'אנשים נחותים' לפי האידיאולוגיה הנאצית. יאיר, כאדם שמזהה תהליכים, אתה האחרון שצריך לדבר כך, כתב השר מתן כהנא. "אני מתבייש בביטוי המכוער והמיותר", כתב השר חילי טרופר. 

גם חבריו של יאיר גולן למרצ לא אהבו את ההתבטאות. "מתנחלי חומש הם לא תתי-אדם, הם פורעי חוק ויש לפנות אותם", כתבה יו"ר סיעת מרצ מיכל רוזין. ח"כ מוסי רז צייץ: "המתנחלים בחומש הם בני אדם. הם טועים וטעותם מזיקה מאוד, הם עוברים על החוק ויש לפנות אותם ולהעמידם לדין".

מהעבר השני, אמרו בארגון שלום עכשיו כי "המתקפה המתוזמרת של המתנחלים ותומכיהם על יאיר גולן, היא ניסיון שקוף להסיט את הדיון מהאמת הכואבת - מאחז חומש הוא מוקד של אלימות מתנחלים". בארגון אומרים כי "כל יום שהמאחז העברייני לא מפונה הוא כתב כניעה של ממשלת ישראל לנערי הגבעות ולפטרון שלהם יוסי דגן, שתביא בהכרח לעוד אלימות מתנחלים. אם כל אלה שהזדעזעו מיאיר גולן היו מגנים בזמן אמת את האלימות נגד חיילים ופלסטינים, פחות דם היה נשפך".

בחירת העורכת