חשש בירושלים: שיחות הגרעין ידשדשו והאופציה הצבאית תיפול על ישראל

שיחות הגרעין ידשדשו וישראל תאלץ לפעול לבד

ביום שני יחזרו מדינות המערב לשולחן המו"מ עם איראן. רונן מנליס ומואב ורדי על הציפיות של המעצמות שהשתנו, השפעת המדיניות של נתניהו – ומה הסבירות להשגת הסכם גרעין מחודש בסבב הנוכחי?
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
וינה שיחות محادثات فيينا
צילום: Reuters

רגע לפני חידוש שיחות הגרעין ביום שני, פאנל השבוע עם גאולה אבן סער מעלה את התסריטים האפשריים להתפתחויות מול איראן. ראש תחום החוץ של כאן 11, מואב ורדי, מזכיר תחילה: "רבים במערכת, שהיום גם עומדים בראשה, חשבו ב-2015 שזה הסכם שהוא הרע במיעוטו, ושייתרונותיו עולים על חסרונותיו. הבעיה היא שהזמן שעבר וההפרה של איראן את ההסכם ההוא, גורמים לכך שהיום אם חותמים עליו - זה כמו להפוך את המקושקשת חזרה לביצה - אי אפשר. האיראנים התקדמו בכמה פרמטרים, כך שחזרה להסכם של לפני שבע שנים לא משיג את מה שצריך".

צפו בפאנל המלא מתוך השבוע עם גאולה

"וכאן הבעיה - ישראל נמצאת במצב לא טוב", טוען ורדי. לדבריו, ארצות הברית של ביידן לא רוצה להפעיל כוח במזרח התיכון, בין היתר בגלל אפגניסטאן וסין. אם יחתם הסכם בשיחות בוינה, הוא יהיה הסכם מאוד גרוע. אם לא יחתם הסכם - האפשרות הטובה יותר לישראל היא שהאמריקנים יחליטו לפנות לאפיקים אחרים, אולי לאופציה צבאית.

מה לגבי האפשרות הגרועה? לפי ורדי, היא תתממש במצב שהשיחות ידשדשו והאופציה הצבאית תיפול על ישראל. "השאלה היא אם לישראל יש את היכולות לפגוע באופן אנוש בתוכנית הגרעין האיראני, אחרת המחיר יהיה גדול מהתועלת. נדמה שישראל רוצה להרוויח זמן כדי להכין יכולת אופרטיבית צבאית מול טהראן - עקב ההבנה שהיא תצטרך לפעול לבד".

להטריל את איראן | האזינו לפרק בהסכת "עוד יום"

האם יש לישראל יכולת צבאית לפעול לבד מול איראן?

תא"ל במיל' ודובר צה"ל לשעבר, רונן מנליס, מסביר כי התוכניות מול איראן מתנהלות לאורך שנים. עם זאת, מנליס מאשר: "זה נכון שהוחלט להאיץ את המוכנות. היכולת הצבאית קיימת אבל צריך לשפר אותה - זאת לא מחסנית ריקה, אבל יש סימן שאלה לכמה זמן היא יכולה לדחות את ההתחמשות הגרעינית האיראנית. מה שמשלת ישראל רוצה זה להגיד למעצמות שיש לנו את הקלף הצבאי הזה. לדעתי בחדרי חדרים כן מקשיבים לירושלים".

דובר צה"ל לשעבר מדגיש את הצורך של ישראל להיות מתואמים עם המעצמות בחזית אחת מול איראן. "מגיעים לשיחות הגרעין עם הבנה עולמית שהבעיה בהסכם היא לא ישראלית, אלא איראן". מנליס מציין כי "העובדה שהאיראנים מנסים לבנות יכולת גרעינית במשך 20 שנה ולא מצליחים היא בזכות מי שעמד בראשות ממשלת ישראל - נתניהו ואנשיו, וגורמי הביטחון והצבא".

לצד זאת אומר תא"ל במיל' כי "ההחלטה של ממשלת נתניהו ללחוץ על העולם, בדגש על האמריקנים, ולצאת מהסכם הגרעין ב-2018 הייתה בעייתית. זאת כיוון שבניגוד לאפשרות שיהיה לנו עשור ללא גרעין, קיבלנו משנת 2018 לחיצה על הגז האיראני".

אז מה הסיכוי שיושג הסכם גרעין חדש בקרוב?

ראש דסק החוץ ורדי מעריך בזהירות כי הסבירות שיושג הסכם גרעין כבר השבוע היא מאוד נמוכה. "הסכם טוב לא יהיה לישראל בשבועות הקרובים", חיזק מנליס. "השבועות האלה כן מאוד חשובים בשביל השאלה לאן הולכים מכאן - האם עושים הקפאה תמורת הקפאה, או הולכים לחלופות אחרות".

הפופולריים