הקשר בין הסכר באתיופיה למתיחות בעזה: בפגישת הפסגה שנערכה היום (שני) בשארם א-שייח' בין ראש הממשלה נפתלי בנט לנשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי, ביקש א-סיסי מבנט לסייע בפיתרון משבר המים של מדינתו עם אתיופיה - כך פורסם הערב (שני) בחדשות הערב בכאן 11.
על מה מדובר? אתיופיה בונה סכר שצפוי להוריד למצרים את אספקת המים בכמעט 40%. מצרים רוצה סיוע ישראלי כדי לגייס את הנשיא האמריקני ג'ו ביידן לטובתם במשבר הזה - אינטרס שעלה היום שוב בפגישה של א-סיסי עם בנט. מצידה של ישראל, אין רצון לתפוס צד בין אתיופיה למצרים, אבל ממשלת בנט אולי יכולה לזרוק מילה לממשל בארצות הברית או לחילופין לסייע במתקני התפלה.
פגישת בנט-אי-סיסי | האם משבר המים בין אתיופיה למצרים יכול לסייע להשגת שקט ברצועת עזה?@roysharon11 #חדשותהערב pic.twitter.com/eQJ0xzjcPa
— כאן חדשות (@kann_news) September 13, 2021
כמו כן, ישראל העבירה לאחרונה מסרים לארצות הברית כי היא מעוניינת במציאת פתרון למשבר. אם ישראל תספק לנשיא מצרים מה שהוא מבקש, אז לא-סיסי תהיה מוטיבציה גבוהה יותר ללחוץ על יחיא סינוואר עם כל הכלים שיש לו. בתרחיש הזה, אם מצרים תלחץ על מנהיג חמאס להתגמש בעסקת שבויים, ואם תהיה עסקה - מה שלא נראה כרגע - אז ישראל תאפשר שיקום ברצועה, מה שעשוי להוביל לשקט בדרום.
בשורה התחתונה, אפשר לומר שפתרון משבר המים בין מצרים לאתיופיה יכול לסייע בהשגת שקט ברצועת עזה. אם יורדים לקרקע המציאות, בינתיים ישראל מאפשרת הקלות אזרחיות לרצועה, אבל סינוואר רוצה יותר - הרבה יותר, ולכן כרגע ישראל נמצאת על ה"מסלול הבטוח" לקראת עימות בעזה.
המגעים להסדרה: בנט ביקש להגביר את הפיקוח על מעבר רפיח, א-סיסי מצפה לתמיכה בשיקום הרצועה
גורם מדיני: בנט שוחח עם נשיא מצרים על הרגעת המצב בעזה - וביקש להגביר את הפיקוח על מה שעובר במעבר רפיח, מחשש להתעצמות חמאס. א-סיסי הביע בהודעותיו תמיכה בפתרון שתי המדינות, אך הגורם המדיני לא התייחס כלל לסוגייה. הדיווח של @gilicohen10 ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/IfSmdKgwt5
— כאן חדשות (@kann_news) September 13, 2021
הפגישה בין בנט לא-סיסי הייתה למעשה הפגישה הפומבית הראשונה של הנשיא המצרי עם ראש ממשלה ישראלי - על אדמת מצרים. לפי גורם מדיני, בנט שוחח עימו על הרגעת המצב בעזה - וביקש להגביר את הפיקוח על מה שעובר במעבר רפיח, מחשש להתעצמות חמאס. א-סיסי הביע בהודעותיו תמיכה בפתרון שתי המדינות, אך הגורם המדיני לא התייחס כלל לסוגייה. על אף שמתאם השבויים והנעדרים, ירון בלום, היה במשלחת הישראלית ונכח בפגישת השניים, לא היה איזכור לכך בהודעה הישראלית או המצרית.
בהמשך למגעים להסדרה ברצועת עזה, הנשיא המצרי העלה מול בנט את סוגיית השיקום ואמר כי חשוב כי הקהילה הבין-לאומית תתמוך במאמצים המצריים לשיקום עזה - ומצפה גם לתמיכה ישראלית בנושא. מבחינת מצרים, היא זו שרוצה לתת את המעטפת לשיקום הרצועה מאז מבצע "שומר החומות" ואף הצהירה על השקעה של חצי מיליארד דולרים באמצעות חברות קבלן, אך ישנה מחלוקת בין ישראל למצרים בנוגע לחומרים שיוכנסו דרך מעבר רפיח, מחשש שיוכלו לשמש לטרור.
פגישת בנט-א-סיסי | על רקע ההסלמה, הנשיא המצרי מצפה לתמיכה ישראלית במאמצי קהיר לשקם את רצועת עזה; המחלוקת בין ישראל למצרים היא על החומרים שיועברו. הדיווח של @kaisos1987 ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/wm4itiul2b
— כאן חדשות (@kann_news) September 13, 2021
בהכנת הידיעה השתתפו גילי כהן ורועי קייס