ראש הממשלה נפתלי בנט נפגש הערב (שישי) עם נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן - אחרי דחייה של יממה בגלל הפיגוע באפגניסטאן. הפגישה הפרטית בין המנהיגים נמשכה יותר מ-50 דקות. בהצהרתו דיבר הנשיא בעיקר על האירועים האלימים בקאבול, אך ציין כי ישנן "אופציות נוספות" להתמודדות עם איראן, אם הדרך הדיפלומטית תקרוס. ביידן אמר לבנט: "הפכנו לחברים קרובים". בנט דיבר בעיקר על איראן ואמר: "הימים האלה מוכיחים מה יקרה כשאיראן תשיג נשק גרעיני".
פסגת ביידן-בנט | הפגישה הפרטית נמשכה יותר מ-50 דקות. הנשיא אמר כי ישנן אופציות נוספות להתמודדות עם איראן אם הדרך הדיפלומטית תקרוס, אך דיבר בעיקר על אפגניסטאן. כל צד הלך על מה שחשוב לו - ובעיקר על מה שחשוב לקהל בבית. הדיווח של @gilicohen10, שליחת כאן חדשות לוושינגטון pic.twitter.com/Ml9qYqQNcS
— כאן חדשות (@kann_news) August 27, 2021
עוד אמר ביידן לבנט: "נבטא את התמיכה הבלתי מוטלת בספק בביטחונה של ישראל. אני תומך באופן מלא בחידוש מלאי כיפת הברזל". למה זה חשוב? כי אחת המטרות של בנט היא להבטיח את הסיוע הביטחוני, וגם - לבקש סיוע נוסף. בנט הוסיף: "אנחנו בשכונה הכי קשה באזור. כולם רוצים להרוג ישראלים, לכן ישראל חייבת להיות חזקה בצורה יוצאת דופן מכל הסביבה שלנו". לאחר כמה שעות ביידן כתב בטוויטר על הפגישה עם בנט ופרסם תמונה מהשיחה בארבע עיניים בחדר האוכל: "היה לי לכבוד, מחויבים לביטחון ישראל".
פסגת ביידן-בנט | נשיא ארה"ב אמר שהוא תומך בחידוש המלאי של כיפת ברזל. למה זה חשוב? אחת המטרות של בנט היא להבטיח את הסיוע הביטחוני, וגם - לבקש סיוע נוסף. הדיווח של @gilicohen10, שליחת כאן חדשות לוושינגטון pic.twitter.com/bJxtwMCSQk
— כאן חדשות (@kann_news) August 27, 2021
אחרי האיחור: ביידן ביצע מחווה כלפי בנט
בנט הגיע לבית הלבן מעט אחרי השעה 18:00. הוא התקבל על ידי ראש הפרוטוקול האמריקני הסל רוברטס. בנט חתם בספר האורחים הרשמי ולאחר מכן התקבל על ידי הנשיא ג'ו ביידן. הפגישה התקיימה בחדר האוכל הנשיאותי הפרטי ולא בחדר הסגלגל - מחווה לבנט.
פסגת בנט-ביידן | גם ממשל ביידן רוצה בהצלחת ממשלת בנט. שיחת הטלפון אתמול בין השניים, לאחר דחיית הפגישה, הייתה לא שגרתית והעידה ששני הצדדים רוצים בהצלחת הקשר. הדיווח של @gilicohen10, שליחת כאן חדשות לוושינגטון pic.twitter.com/NQeM0pzebl
— כאן חדשות (@kann_news) August 27, 2021
אחרי ההצהרות החלה פגישת העבודה בהשתתפות הצוותים. מהצד האמריקני ישתתפו בפגישה בין השאר שר החוץ אנתוני בלינקן, היועץ לביטחון לאומי ג׳ייק סאליבן, שגרירת ארצות הברית לאו"ם לינדה תומאס-גרינפילד ובכירים נוספים. מהצד הישראלי ישתתפו היועץ לביטחון לאומי וראש המל"ל ד"ר איל חולתא, מזכיר הממשלה שלום שלמה, ראש הסגל של ראש הממשלה טל גן צבי, המזכיר הצבאי אלוף אבי גיל, שגריר ישראל לארה"ב ולאו"ם - גלעד ארדן, והיועצת המדינית שמרית מאיר.
המסר שהעבירו יועציו של ראש הממשלה בנט לאנשי הנשיא לפני הפגישה היה: "אנחנו יודעים מה זה להתמודד עם אירועים מבצעיים וביטחוניים מורכבים, נתאים עצמנו אליכם". לאור ההתפתחויות, בנט יישאר בוושינגטון גם במהלך סוף השבוע.
ביידן יחיה גם בלי פגישה עם בנט: הכאוס באפגניסטאן עלול לחרוץ את גורל כהונתו | שמואל רוזנר, פרשנות
בפתח פגישתו שלשום עם שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן אמר לו בנט: "אני יכול להבטיח שלא תמצאו חברה אמינה יותר מאיתנו. אני מביא מישראל רוח חדשה, ואותה אני רוצה להביא ליחסים שלנו. נדבר על איך נבלום את הפעילות האיראנית באזור, על היציבות האזורית ועל שינויי האקלים".
פסגת בנט-ביידן: בחינת הבגרות הראשונה של ראש הממשלה | מואב ורדי, פרשנות
שר החוץ האמריקני אמר מצידו כי "מחויבות ארצות הברית לביטחונה של ישראל תמיד הייתה". הוא הוסיף: "נדבר גם על יחסיה של ישראל עם מדינות נוספות באזור וגם על הנושא הפלסטיני, שחשוב לכולנו". בנט ובלינקן סיכמו גם כי "חשוב לעבוד על הכנסת ישראל לתוכנית הפטור מוויזות, הן עבור אזרחים ישראלים והן עבור אזרחים אמריקנים", כך מסר משרד החוץ האמריקני.
לקראת פסגת בנט-ביידן | גורם מדיני: האמריקנים מעבירים מסרים לכל הצדדים כדי להביא לרגיעה בגבול. הדיווח של @gilicohen10 שליחת כאן חדשות עם פמליית רה"מ לוושינגטון#חדשותהערב pic.twitter.com/7bkQfxEe4c
— כאן חדשות (@kann_news) August 25, 2021
במקביל, בכיר בממשל האמריקני צוטט בסוכנות הידיעות רויטרס אומר כי הממשל מודאג יותר ויותר מהפעילות הגרעינית של איראן, אך הוא סבור שהנשיא ג'ו ביידן ידחה את הפצרות בנט להפסיק את המאמצים להחיות את הסכם הגרעין מ-2015. "כמובן שהתחייבנו לדרך דיפלומטית, אנחנו חושבים שזו הדרך הטובה ביותר", אמר הבכיר על רקע המשא ומתן עם איראן. "אם זה לא עובד, יש דרכים אחרות שאליהן צריך להמשיך", הוא הוסיף מבלי לפרט.
בפגישתו עם שר ההגנה של ארצות הברית לויד אוסטין אמר האמריקני: "הממשל מחויב לביטחונה של ישראל, ולזכותה להגן על עצמה. זה בא לידי ביטוי בסיוע הביטחוני, והממשל שלנו מחוייב לכך שכיפת ברזל תמשיך להגן על אזרחי ישראל. אנחנו גם מחויבים לשמור על יכולתה של ישראל להגן על עצמה מפני איראן ושלוחותיה".