שר החוץ האלג'יראי רמדאן אל-עמאמרה הודיע היום (שלישי) כי מדינתו תפסיק את היחסים הדיפלומטיים עם מרוקו השכנה וקשר את ההחלטה גם בביקורו של שר החוץ הישראלי יאיר לפיד ברבאט, ובהתקרבות בין ישראל למרוקו. אל-עמאמרה כינה את שר החוץ המרוקני "המסית הראשי לאיומים וההאשמות הישראליות על אלג'יריה". ערוץ אל-ג'זירה דיווח כי אל-עמאמרה טען שניתוק היחסים לא יפגע באזרחים המרוקנים החיים במדינה, וכי הקונסוליות של מרוקו באלג'יריה ימשיכו לפעול כרגיל.
האם ביקורו של לפיד ברבאט הוביל לניתוק יחסי מרוקו ואלג'יריה? שר החוץ האלג'יראי הודיע היום על ניתוק היחסים עם היריבה הוותיקה, ויצא נגד דברי שר החוץ הישראלי בביקורו בבירת מרוקו@kaisos1987 #חדשותהערב pic.twitter.com/0zpeMe2U2F
— כאן חדשות (@kann_news) August 24, 2021
שר החוץ האלג'יראי אמר בהצהרה על ניתוק היחסים כי "מרוקו הפכה לזירה של השתלחות באלג'יריה. הפעם האחרונה זה קרה באיומים שנשא שר החוץ הישראלי בביקור במרוקו". הדיפלומט האלג'יראי התייחס להצהרות שיוחסו ללפיד, כביכול על הקשר בין איראן לאלג'יריה.
ראש ממשלת מרוקו, סעד א-דין אל-עותמאני, הגיב לניתוק היחסים ואמר כי "מדובר בהתפתחות מצערת ואנשאללה נעבור אותה בקרוב". אל-עותמאני מסר לאתר האמריקני בערבית "קולות מרוקו" שמבחינתו שובם של היחסים זה "בלתי נמנע". אל-עותמאני, המזוהה עם האחים המוסלמים ואף אירח את משלחת חמאס ברבאט, לא היה נוכח בפגישות עם שר החוץ לפיד בביקורו במרוקו.
במהלך מסיבת העיתונאים שהתקיימה לפני כשבועיים, נשאל לפיד "האם במסגרת הביקור והשיחות עלה הנושא של הטרור לא רק בנושא האיראני, אלא אם גם בהקשר האזורי הנוכחי, גם אלג'יר והתמיכה שלה בחמאס, ארגוני טרור באפריקה?". לפיד ענה "בנושא הטרור האזורי יש לנו דאגה משותפת שאיראן הגיעה גם הנה וגם פה היא מתחילה להפעיל פרוקסי".
הסכסוך בין אלג'יריה למרוקו הוא עתיק יומין על רקע ההאשמות המרוקניות כי אלג'יריה תומכת בחזית הפוליסריו, התנועה הבדלנית בחבל סהרה המערבית שמוגדר בזירה הבינלאומית כשטח שנוי במחלוקת. בחודשים האחרונים היחסים הורעו עוד יותר בצל ההתקרבות של מרוקו לישראל וחידוש היחסים. אלג'יריה אף טענה כי מרוקו סייעה לישראל להתקבל מחדש לאיחוד האפריקני כמדינה משקיפה לאחרונה. במקביל היא האשימה שתנועות בדלניות במדינה המעורבות בהצתת הענק בתקופה האחרונה קיבלו תמיכה ממרוקו וישראל.
מסביבת שר החוץ לפיד נמסר בתגובה: ישראל ומרוקו מהוות חלק חשוב מציר פרגמטי וחיובי באזור, מול ציר שנוהג הפוך וחברות בו איראן ואלג'יריה. מוטב שאלג'יריה תתמקד במכלול הגדול של בעיות עימן היא מתמודדת, ובראשן בעיות כלכליות קשות.