סערת חוק הרכוש: ראש ממשלת פולין מטאוש מורבייצקי תקף היום (ראשון) בחריפות את שר החוץ יאיר לפיד, לאחר שהורה להחזיר את השגריר בוורשה לישראל. "ההחלטה להוריד את דרגת הייצוג הדיפלומטי בוורשה חסרת בסיס וחסרת אחריות", טען ראש הממשלה הפולני. "דבריו של לפיד מעוררים את זעמו של כל אדם ישר".
עוד הוא הוסיף כי "השימוש בטרגדיה זו לצרכי אינטרסים מפלגתיים הוא מביש וחסר אחריות. אם ממשלת ישראל תמשיך לתקוף את פולין בצורה כזו, תהיה לכך השפעה שלילית מאוד על יחסינו - הן הבילטראליים והן בפורומים בים לאומיים". מורבייצקי כינה את הפעולות האחרונות של ישראל "אגרסביות" וטען שהתוצאה שלהן היא "עלייה בשנאה לפולין ולפולנים במדינה הזו".
לפיד בתגובה: "לא פוחדים מאיומים אנטישמים"
לפיד השיב מצידו: "ההשפעה השלילית על יחסינו החלה ברגע שפולין בחרה ב-2018 להתחיל להעביר חוקים שמטרתם לפגוע בזכרון השואה ובעם היהודי". לדבריו, "הזמנים שבהם פולנים פגעו ביהודים בלי תגובה חלפו ולא יחזרו. ליהודים יש היום מדינה גאה וחזקה משלהם. אנחנו לא פוחדים מאיומים אנטישמים, ואין לנו שום כוונה למצמץ למול התנהגותה המבישה של ממשלת פולין האנטי-דמוקרטית".
גם בצד השני התגובות זועמות לאישור הסופי של חוק הרכוש הפולני אתמול, על ידי הנשיא אנדז'יי דודה. "התנהגות ממשלת פולין בשנים האחרונות ראויה לכל גינוי אנושי ודמוקרטי", מסרו בארגון שארית הפליטה ברגן-בלזן בישראל. "פולין מתעלמת מעקרון חשוב של הדמוקרטיה הליברלית - ערך הרכוש הפרטי. דבר לא השתנה והלקח לא נלמד".
החוק הפולני: מה המטרה הריאלית של ישראל? | הפרשנות של שמואל רוזנר
משבר עם פולין | גורמים בממשלה סבורים שיש לנקוט בסוג של "תג מחיר", בתגובה לאישור חוק הרכוש, ולסגת מההצהרה השנויה במחלוקת עליה חתם רה"מ לשעבר נתניהו עם הפולנים@gilicohen10 #חדשותהשבת pic.twitter.com/oGZ4XAmvXO
— כאן חדשות (@kann_news) August 14, 2021
נוסף להחזרת השגריר בוורשה, השר לפיד אף הורה לשגריר הפולני בישראל, שנמצא כעת בחופשה במדינתו - לא לשוב ארצה. "פולין הפכה למדינה אנטי-דמוקרטית, שאינה מכבדת את הטרגדיה הגדולה ביותר בהיסטוריה האנושית", אמר. ראש הממשלה נפתלי בנט הגיב להחלטה בצאת השבת: "ישראל רואה בחומרה את אישור החוק שמונע מיהודים לקבל פיצוי על רכוש שנגזל מהם בתקופת השואה, ומצרה על העובדה שפולין בוחרת להמשיך לפגוע במי שאיבדו את עולמם. מדובר בהחלטה מבישה ובזלזול מחפיר בזיכרון השואה. זהו צעד חמור שישראל לא תוכל לעמוד מולו בשיוויון נפש".
אנחנו נישאר בחושך. לבד | הזווית
החוק מגביל את זכויותיהם של יהודים על נכסים שהחזיקו לפני מלחמת העולם השנייה. לפי החוק, לא ניתן להמשיך לנהל תביעות משפטיות על רכוש, שבית המשפט הכריע לגביהן לפני יותר מ-30 שנה. המשמעות היא שתביעות על הרכוש שהחלו או התנהלו בתקופת השלטון הקומוניסטי בפולין – מסוף מלחמת העולם השנייה ועד לתחילת שנות ה-90 – יימחקו, ולא ניתן יהיה לערער עליהן או להמשיך בהליך.