אחרי שעבר בפרלמנט: נשיא פולין חתם על חוק הרכוש

המתיחות גוברת: נשיא פולין חתם על חוק הרכוש
לפיד הורה על החזרת השגריר בוורשה להתייעצות: "פולין אישרה חוק אנטישמי" • בנט: "צעד חמור שישראל לא תוכל לעמוד מולו בשוויון נפש"• החוק מגביל את זכויותיהם של יהודים על נכסים שהחזיקו לפני מלחמת העולם השנייה • גורם בממשלת פולין: ההאשמות הישראליות אינן מקובלות עלינו
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
נשיא פולין אנדז'יי דודה חותם על חוק הרכוש
צילום: -

נשיא פולין אנדז'יי דודה חתם היום (שבת) על חוק הרכוש, שמגביל את זכויותיהם של יהודים על נכסים שהחזיקו לפני מלחמת העולם השנייה. בתגובה, שר החוץ יאיר לפיד הורה על החזרת השגריר בוורשה לישראל להתייעצות ללא הגבלת זמן. בד בבד, ישראל מקיימת שיחות תיאום עם ארצות הברית על דרכי תגובה נוספות. 

ראש הממשלה נפתלי בנט הגיב להחלטה בצאת השבת: "ישראל רואה בחומרה את אישור החוק שמונע מיהודים לקבל פיצוי על רכוש שנגזל מהם בתקופת השואה, ומצרה על העובדה שפולין בוחרת להמשיך לפגוע במי שאיבדו את עולמם. מדובר בהחלטה מבישה ובזלזול מחפיר בזיכרון השואה. זהו צעד חמור שישראל לא תוכל לעמוד מולו בשיוויון נפש".

שר החוץ לפיד מסר: "פולין אישרה היום, לא בפעם הראשונה, חוק אנטישמי ולא מוסרי. פולין הפכה הערב למדינה אנטי דמוקרטית, לא ליברלית, שאינה מכבדת את הטרגדיה הגדולה ביותר בהיסטוריה האנושית. לעולם אסור לשתוק. ישראל והעם היהודי בוודאי לא ישתקו".

שר הביטחון בני גנץ קרא לשותפות של ישראל בעולם לגנות את החוק וציין כי "השבת רכוש היא חלק קטן אך משמעותי בתהליך למימוש זכויותיהם של אלה ששרדו, והכרה באנשים שנספו באחד מאירועי רצח העם הגדולים בהיסטוריה". השרה מירב כהן מיש עתיד הוסיפה: "לא נוכל להתעלם מאופן העברת החוק בהיעדר כל שיח עימנו, ואנו נעמוד על תיקון העוול ההיסטורי הזה, עד לסילוקו מן העולם".

גורם בממשלת פולין אמר לכאן חדשות: "ההאשמות הישראליות אינן מקובלות עלינו. מדובר בדירדור היחסים בין שתי המדינות - שומרים לעצמנו את הזכות להגיב בכל האמצעים הדיפלומטיים".

החוק עבר השבוע בפרלמנט הפולני ועורר תגובות נזעמות מצד בכירים ישראלים, חתימת הנשיא היא צעד האחרון שנדרש לאישורו. בכיר ישראלי ציין שנשקלת האפשרות שישראל תחזור בה מההצהרה שנחתמה עם ממשלת פולין ב-2018 בדבר חלקם של הפולנים בשואה – מהלך שצבר בעצמו ביקורת רבה. 

ח"כ יוראי להב הרצנו מיש עתיד אמר היום: "‏זהו חוק אנטישמי שנותן תוקף ל'הרצחת וגם ירשת'. ההתעקשות של הפולנים להמשיך ולהתייחס ליהודים - שאותם רדפו, רצחו וגזלו - כמטרד שיש לסלקו מהדרך, מבישה ומזעזעת". סביר שעם צאת השבת יתייחסו לסוגיה גם אישים ישראלים נוספים.

ביום חמישי אמר שר החוץ יאיר לפיד שישראל וארצות הברית מתאמות את תגובותיהן בנושא. לאחר שהחוק עבר בפרלמנט השבוע, לפיד גינה את ההחלטה ואמר כי "ההחלטה פוגעת בזיכרון השואה ובזכויות קורבנותיה. פולין יודעת מהו הדבר הנכון לעשות – לבטל את החוק״.

ההחלטה מגיעה בתקופה מתוחה בין הממשלות. ביום חמישי פורסם בכאן חדשות שממשלת פולין מעכבת את מינויו של השגריר הישראלי הבא במדינה יעקב ליבנה. השגריר המיוחד ומשרד החוץ הגישו לפני כמה שבועות את הבקשה למנותו לשגריר, שעדיין לא נענתה. גורמים בפולין טוענים: "אם לא היו התבטאויות לפיד ובכירים ישראלים אחרים, ומערכת יחסים הייתה טובה - היינו כנראה מאיצים את אישור המינוי". 

מה חוק הרכוש בעצם אומר? 

לפי החוק, לא ניתן להמשיך לנהל תביעות משפטיות על רכוש, שבית המשפט הכריע לגביהן לפני יותר מ-30 שנה. המשמעות היא שתביעות על הרכוש שהחלו או התנהלו בתקופת השלטון הקומוניסטי בפולין – מסוף מלחמת העולם השנייה ועד לתחילת שנות ה-90 – יימחקו, ולא ניתן יהיה לערער עליהן או להמשיך בהליך.

מדובר במכה אנושה ליכולת של שארית המשפחות היהודיות שנותר להן רכוש בפולי, ושמנסות להשיגו. הטיעון הפולני הוא שמטרת החוק היא לעשות סדר בתחום של בעלות על נכסים במדינה, שעד כה היה מאוד פרוץ. לטענות הפולנים, החוק לא קשור בכלל ליהודים או לשואה. 

בריאיון שהעניק היום לסוכנות הידיעות הפולנית PAP אמר נשיא פולין אנדז'יי דודה כי עם חתימתו על החוק החדש "יבוא לסיומו עידן של כאוס משפטי, והמדינה הפולנית תגן על אזרחיה מפני חוסר צדק". דודה דחה את הטענות כי החוק פוגע בניצולי שואה ובצאצאציהם.

הפופולריים