אחרי נפילת חוק האזרחות הבוקר (שלישי) במליאת הכנסת, הגיב ראש הממשלה נפתלי בנט ואמר כי מי שהצביע נגד החוק "מביבי דרך טיבי ועד שיקלי" בחר בפוליטיקה קטנה. "הם יצטרכו לתת דין וחשבון עוד הרבה זמן לאזרחי ישראל", הוסיף ותקף: "האופוזיציה פגעה בביטחון המדינה".
רה"מ בנט על נפילת חוק האזרחות: "האופוזיציה פגעה בביטחון המדינה בכוונה תחילה מתוך תסכול. ביבי, טיבי ושיקלי בחרו בפוליטיקה קטנה על פני טובת ישראל - והם יצטרכו הרבה זמן לתת דין וחשבון על המעשים שלהם"@DanaYarkechy pic.twitter.com/pkT6Mk9XIg
— כאן חדשות (@kann_news) July 6, 2021
במסיבת עיתונאים שבה הציג תוכנית להורדת הרגולציה, התייחס בנט לחבר הכנסת עמיחי שיקלי, שהצביע נגד החוק בסופו של דבר: "אני חושב שהוא נקלע לבלבול, לבי איתו. שעה לפני ההצבעה הוא אמר 'אני לא אצביע בשום מצב בעד הורדת השערים לכניסה רבתי של פלסטינים'. לנתניהו יש נושאים אישיים שהוא צריך לטפל בהם, אבל הוא גורר אחריו הרבה אנשים טובים שלא יזכרו לטובה את הלילה הזה. לא ברקת, לא דיכטר, לא ישראל כ"ץ. אנשים טובים שנאלצים נגד כל אמונתם לפגוע בצורה מודעת בביטחון מדינת ישראל".
בנט התייחס לח"כ שיקלי, שהצביע נגד חוק האזרחות: "אני חושב שהוא נקלע לבלבול. שעה לפני ההצבעה הוא אמר - 'אני לא אצביע בשום מצב בעד הורדת השערים לכניסה רבתי של פלסטינים'. נתניהו גורר אחריו הרבה אנשים טובים, שנאלצים לפגוע בצורה מודעת בביטחון המדינה" pic.twitter.com/ggLN2oHzil
— כאן חדשות (@kann_news) July 6, 2021
אחרי שבנט אמר על שיקלי כי הוא "נקלע לבלבול" כשהצביע נגד חוק האזרחות, חבר הכנסת הסורר תקף בתגובה יו"ר מפלגתו וצייץ בטוויטר: "נפתלי יקר, אתה מבורבר בניווט, עוד לא מאוחר לחשב מסלול מחדש ולפעול להקמת ממשלה לאומית בדיוק כפי שהתחייבת".
בתוך כך, קריאות בימינה להכריז על שיקלי כפורש מהסיעה. חברת ימינה שירלי פינטו אמרה כי שיקלי הוכיח שהוא "נטו ביביסט ולא איש אידאולוגיה שמחפש את הג'וב הבא וכל מה שנתניהו הבטיח לו". בריאיון לקרן נויבך בתוכנית "סדר יום" בכאן רשת ב, אמרה פינטו: "חד משמעית צריך להודיע על שיקלי כפורש. זו לא התנהגות של חבר מהקואליציה וזה פוגע בכולנו. נדע למצוא את הפתרונות לתקציב המדינה אבל לתת לח"כ כזה להסתובב חופשי עם כזה כוח, כשאי אפשר לסמוך על מילה שהוא אומר - אי אפשר להתנהל ככה. צריך להכריז עליו כפורש ולהטיל עליו סנקציות".
האזינו לריאיון עם שירלי פינטו
יו"ר רע"ם, מנסור עבאס, התייחס הבוקר לנפילת החוק והדרמה במליאה: "צריך לעשות בדק בית ולבדוק כל חבר כנסת לאן פניו מועדות. הייתה פה הפתעה. אנחנו קיימנו את חלקנו ואני דורש מהממשלה לקיים את ההסכם", אמר בריאיון לאריה גולן בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב.
האזינו לריאיון עם מנסור עבאס בכאן רשת ב
השר זאב אלקין תקף את הליכוד והעומד בראשו בכאן רשת ב: "נתניהו היה בטוח שההצבעה תיפול, ולעומת זאת גוש נתניהו נתן לרשימה המשותפת ניצחון בתור אידיוטים שימושיים. זה אפס תועלת מבחינתם והיחידים שנפגעו הם אזרחי מדינת ישראל. הם פגעו בביטחון המדינה".
האזינו לריאיון עם השר זאב אלקין
השר עיסאווי פריג' ממרצ הסביר כי תכנן להצביע נגד החוק במתכונתו הקודמת ואמר שהציע מתווה שמטרתו להביא תקווה לאלפי משפחות. "צריך להעניק לציבור הישגים. זה חוק גזעני. אם זה לא מהווה איום ביטחוני זו זכותו של כל אזרח להינשא", אמר השר פריג'.
האזינו לריאיון עם השר עיסאווי פריג'
בציונות הדתית כתבו הודעה: "בוקר עצוב. בנט ושקד העניקו את נכסי צאן הברזל של מדינת ישראל לתומכי הטרור. כדי לקנות את אצבעו של עבאס שקד הסכימה להעניק לפלסטינים את "זכות השיבה" בתשלומים. הממשלה סירבה לקיים ולו דיון אחד על מנת להגיע להסכמות עם האופוזיציה. בושה".
יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' אמר בכאן רשת ב: "שקד טוענת שהיא רצתה להאריך את תוקף הוראת השעה, אבל זה לא נכון. היא חתמה על הסכמים לאיחוד 3,000 או 4,000 משפחות, לכן לא תמכנו. שקד בידיים של עבאס וחייבת להם את חייה הפוליטיים כרגע".
האזינו לריאיון עם יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ'
חבר הכנסת מיקי זוהר המשיך לטעון כי הממשלה מסוכנת לישראל. "אי אפשר לחגוג דבר כזה. חוסר הניסיון הבולט של הקואליציה הוביל לכך שהם העלו את החוק כהבעת אמון בממשלה - מה הם ציפו, שנצביע בעד? אין אמון בממשלה הזו, זו קואליציית טלאים. חוק יסוד ההגירה יביא לפיתרון הסוגייה", אמר זוהר לאריה גולן.
האזינו לריאיון עם ח"כ מיקי זוהר
חוק האזרחות נפל הבוקר במליאת הכנסת לאחר דיון דרמטי בן שש שעות. שרת הפנים שקד הודיעה במהלך הלילה כי הושגו הבנות מול חברי הכנסת של מרצ ומול חלק מחברי רע"ם בחוק. למרות זאת, החוק נפל בהצבעה, לאחר שח"כ עמיחי שיקלי לא הצביע בעד החוק והותיר את התוצאות על תיקו 59 בעד ו-59 נגד.
חברי הכנסת של מרצ ושני ח"כים מרע"ם, ביניהם מנסור עבאס, תמכו בחוק. במסגרת הפשרה שהושגה בין ימינה למרצ ורע"ם, סוכם על הארכת החוק בחצי שנה במקום שנה, הענקת תושבות ל-1,600 פלסטינים ששוהים בישראל, והקמת ועדה בראשות מזכיר הממשלה שתבדוק פתרונות הומניטריים.