משבר חוק האזרחות: ראש הממשלה נפתלי בנט, שרת הפנים איילת שקד ויו"ר רע"ם מנסור עבאס נפגשו הערב (שני) בתיווך של שלושה גורמים כדי לנסות להגיע להסכמות. הפתרון שנידון לפתרון המשבר כעת הוא שרע"ם לא תמנע את העברתו, בעוד ששקד, בהיותה שרת הפנים, תתחייב באופן פומבי לפתור בעיות הומניטאריות בחברה הערבית.במהלך היום אנשי אלקין פנו לח"כים של רע"ם בנפרד כדי לשכנעם להמנע בהצבעה.
הקרב על חוק האזרחות: איילת שקד ומנסור עבאס ייפגשו הערב בתיווך ראשי הקואליציה בניסיון לפתור את המשבר. אלקין שלח נציגים לכל ח"כ של רע"ם בנפרד כדי לנסות לשכנע אותם להימנע בהצבעה@yaara_shapira #חדשות הערב pic.twitter.com/ge9k5GEzQa
— כאן חדשות (@kann_news) June 21, 2021
בתוך הקואליציה יש כמה רעיונות לפתרון המשבר, והנחת העבודה שאם יצליחו להגיע לסיכום עם רע"ם, שאר המתנגדים יתיישרו לפי זאת. המתנגדים לחוק הם כל ארבעת חברי רע"ם, עיסאווי פריג' ומוסי רז ממרצ ואיבתיסאם מראענה מהעבודה. המגעים והניסיונות ליצור תיקונים בחוק הם בעיקר עם מנסור עבאס.
מהצד השני, הצד הימני של הקואליציה, נמצאת שרת הפנים איילת שקד - שיישום החוק כלול בתחום משרדה. היא וחבריה לסיעה מתנגדים נחרצות לשינויים. למשל, לרעיון שעלה, להתחיל בוועדת החוץ והביטחון בכנסת דיונים לקראת רפורמה מקיפה שתקבע הקלות מסוגים שונים בחוק - כמו לצורכי טיפול רפואי, הנפקת רישיון נהיגה, או אפילו אישורי התאזרחות למי שנמצאים בארץ כבר שנים ארוכות.
המשבר הראשון בקואליציה: מה עומד מאחורי המחלוקת סביב חוק האזרחות, מי המתנגדים ומה הפתרונות המסתמנים? @yaara_shapira עושה סדר#חדשות הערב pic.twitter.com/x0VIuzgu8s
— כאן חדשות (@kann_news) June 21, 2021
אז הוצע רעיון אחר – ששקד תתחייב בפני רע"ם שכל עוד היא שרת הפנים, היא תדאג שיאושרו בקשות הומניטריות פרטניות לחריגות מהחוק. אלא שברע"ם, די כצפוי, רואים בזה התחייבות שכתובה על הקרח. כך שעלה גם פתרון נוסף פשוט להעלות את החוק להצבעה כמו שהוא. רע"מ וחלק מחברי העבודה ומרצ יתנגדו, או יימנעו, אבל בקואליציה יש רבים שעדיין מאמינים שאין סיכוי אמיתי שמפלגות הימין באופוזיציה יאפשרו לחוק ליפול.
בליכוד אפילו יש כאלה שדוחפים לתמיכה אקטיבית בחוק. וגם, נראה שמספיק למשל שסיעת הציונות הדתית לא תשתתף בהצבעה - כדי שהחוק יעבור. אבל הקואליציה טרייה וחבריה חוששים מהקשיים הפוטנציאליים בכל אחד משלושת הפתרונות – ולכן מתקשים להחליט על פעולה. וכל יום שהדילמה ממשיכה להיגרר - הוא עוד יום שבו האופוזיציה חוגגת על חשבונם.