שבוע למנדט של לפיד | בהצהרה שנשאה היום (רביעי) איילת שקד, תקפה הח"כית מימינה את בצלאל סמוטריץ' וכינתה אותו "גדול מכשילי ממשלת הימין". היא המשיכה ואמרה כי היא ובנט ממשיכים במאמצים הגדולים להקמת ממשלת ימין וקראה לגדעון סער ומפלגת "תקווה חדשה" להצטרף לממשלה עם נתניהו.
עם זאת, עדיין לא שללה שקד הצטרפות ברגע האחרון לממשלת שינוי וגיבתה את נפתלי בנט: "בעוד שאחרים רק מקצינים עמדות ועולים על עצים, אנחנו פועלים בכל כוחנו לפשר ולהקים ממשלה, ועל כך אנחנו משלמים מחיר ציבורי כבד" בהמשך אמרה, כי "בנט ואני הופכים כל אבן על מנת להקים ממשלה לאומית, בינתיים ללא הצלחה".
שקד המשיכה לתקוף את סמוטריץ' ואמרה: "לפני שעתיים עמד כאן בצלאל סמוטרית' ושיקר לציבור בפנים. בזמן שטילים עפו על ישראל וסמוטריץ' היה עסוק בקמפיינים, נפתלי בנט יצא למערכה בתקשורת הבינלאומית". היא טענה כי המגעים לממשלת שינוי הופסקו בצל ההסלמה הביטחונית ולא התקיים משא ומתן ישיר או עקיף בנושא. בהמשך אמרה כי סמוטריץ' התחייב שבידו עריקים שיצטרפו לממשלת ימין. "גם כאן הוא שיקר", אמרה. "אני שואלת אותו: עברו כבר 14 יום מאז שהורדנו את ממשלת השינוי: איפה שני הח"כים שהבטחת?".
מוקדם יותר היום, תקף יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' את ראשי ימינה ואמר: "בנט ושקד המשיכו תחת אש להקים ממשלת שמאל בתמיכת הערבים. אתמול שמעתי במפורש מאנשי ימינה שהם בדרך לשם. הם הציעו לי הצעות מרחיקות לכת כדי שאסכים אני להיכנס איתם לממשלת שמאל. לעולם לא אמכור את ערכיי".
יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' בהצהרה: אתמול שמעתי במפורש מאנשי ימינה שהם בדרך לממשלת שמאל עם הערבים. היום קיבלתי מהם הצעות מרחיקות לכת. לעולם לא אמכור את ערכיי. בנט סיכם הכל מראש עם לפיד. הוא משקר, איילת משקרת@shemeshmicha pic.twitter.com/XDbQSrgCy0
— כאן חדשות (@kann_news) May 26, 2021
"נפתלי בנט ואיילת שקד הרדימו בשבועות האחרונים את מצביעי הימין", סמוטריץ' טען. "בנט סיכם עם לפיד שהוא, לפיד, ינהל בשמו את המשא ומתן וישלים את ההסכמים, ואילו הוא, בנט, יבוא ברגע האחרון, כביכול מחוסר ברירה. חברות וחברים, בנט משקר. איילת משקרת". שקד הודיעה שתמסור הערב הצהרה.
במפלגת הציונות הדתית טוענים שאתמול בפגישה אצל הרב דרוקמן שקד הציעה לסמוטריץ׳ לחבור למשלה עם לפיד במקום רע״ם. בימינה מנגד אומרים שהדברים לא נכונים וששקד הציעה לו שיסכים לממשלת ימין שתישען על רע"ם.
הושגו הסכמות בין יש עתיד ומרצ
יש עתיד ומרצ הודיעו הבוקר שהגיעו להסכמות בסעיפים הקואליציוניים. בין הדברים שסוכמו: הגדלה משמעותית של תקציב הבריאות, שכוללת הרחבה של סל התרופות ותוספת תקנים למערך הרפואה ובריאות הנפש.
עוד הוסכם לחוקק חוק למאבק במשבר אקלים שיכיל יעדים לצמצום פליטות פחמן, מעבר לאנרגיות מתחדשות, פינוי המפעלים המזהמים ממפרץ חיפה ושיפור התחבורה הציבורית והשיתופית. עוד הוחלט כי מרצ תקבל שלושה תיקים - משרד הבריאות לניצן הורוביץ, המשרד להגנת הסביבה לתמר זנדברג והמשרד לשיתוף פעולה אזורי לעיסאווי פריג'.
8 ימים למנדט של לפיד | סוכמו עיקרי הפרטים עם מפלגות גוש המרכז-שמאל. בכיר בגוש נגד בנט: הוא לא אפוי, אפשר בתוך יממה להקים ממשלה@shemeshmicha #חדשותהערב pic.twitter.com/drRv89GR0r
— כאן חדשות (@kann_news) May 25, 2021
חברת הכנסת תמר זנדברג ממרצ ציינה הבוקר בריאיון לאסף ליברמן בכאן רשת ב: "יש הבנה כללית מצד השותפים, גם אלו מהימין שלא נמצאים כרגע סביב השולחן, שנושאים במחלוקת – בהם משפט – לא יקודמו בשיא המרץ בתקופת הכהונה של הממשלה הזו. יש מספיק מה לעשות".
חבר הכנסת מאיר כהן מיש עתיד אמר הבוקר לאריה גולן בכאן רשת ב שיו"ר ימינה נפתלי בנט הוא חלק חשוב מהממשלה שתקום. על הטענה שח"כ איילת שקד לא תגיע לקואליציה כזו, הוא ציין: "אני מאוד מקווה שהיא תגיע, אני חושב שממהרים להספיד את המפלגה הזו". עוד ציין כהן שהוא משער שגם רע"ם תצטרף לקואליציה, לגבי הרשימה המשותפת הוא הוסיף: "משיחותיי עם חלק מאנשי הרשימה המשותפת אני לא יודע אם הם יבואו או לא, אבל יש מהם גיבוי מלא לכל ממשלה שתקום".
אתמול יש עתיד הגיעה להסכמות קואליציוניות מול ישראל ביתנו. במסגרת ההסכם נקבע שהיו"ר אביגדור ליברמן ישמש כשר האוצר וראשות ועדת הכספים תועבר לידי מפלגתו. שתי המפלגות הגיעו להסכמות גם על חוק פרויקטים לאומיים שבמסגרתו יוקמו שני בתי חולים נוספים בנגב והגליל, שדה תעופה בנבטים, רכבת קליע ופרויקטים לאומיים נוספים. עוד סוכם שתיקבע הכנסה מינימלית לקשיש בגובה של 70% משכר המינימום.
מתחילת השבוע ביש עתיד מקיימים מגעים עם כל הסיעות בגוש מתנגדי נתניהו, ואפילו החלו מגעים בעצימות נמוכה עם גדעון סער. במגעים שיש עתיד מנהלת עכשיו היא לא מציעה לאף אחד את התיקים שהסכימו מראש להקצות לימינה. זאת, כדי לשמור להם מקום. אך בשלב זה יש נתק בין בנט ללפיד, ולעומת זאת צוותי המשא ומתן של הליכוד ושל ימינה דווקא מנהלים מגעים אינטנסיביים.