בג"ץ קבע היום (ראשון) בהרכב מורחב כי התיקון לחוק יסוד, שאיפשר הגדלה של התקציב ההמשכי ב-11 מיליארד שקלים לאחר שבאוגוסט האחרון נדחה המועד האחרון להעברת תקציב בכנסת, הינו "שימוש לרעה בסמכות הכנסת". השופטים אמנם לא ביטלו את החוק, אך עצם הביקורת החריפה על חוק יסוד נחשבת לחריגה, ובנוסף הוציאו השופטים "התראת בטלות" שמזהירה מפני חקיקה דומה בעתיד.
בפסק דינו בעתירת התנועה לאיכות השלטון נגד התיקון לחוק יסוד, שכונה "פשרת האוזר", קבע בג"ץ כי "בתוך המשבר הפוליטי חסר התקדים שישראל נמצאת בו, נראה שחוקי היסוד ותקציב המדינה הפכו לכלי משחק". עוד הודגשה בפסק הדין הבעייתיות בכך שמצד אחד נמנעים מלאשר תקציב, ומצד שני מכשירים הוצאה ממשלתית, כולל כספים קואליציוניים שמחלוקים כאילו כן יש תקציב.
עם זאת, כיוון שרוב התוספת התקציבית כבר חולקה, ו-2020 הסתיימה, הסתפק בית המשפט באזהרה מפני חקיקה דומה בעתיד, ולא ביטל את חוק היסוד.
שלטון החשב הכללי: איך נראית מדינה בתקציב המשכי
יו"ר הכנסת יריב לוין תקף בחריפות את בג"ץ בעקבות פסיקתו: "ההחלטה משוללת כל סמכות ומזעזעת. אנו עדים לאירוע מטורף כאשר קומץ של שישה אנשים מתכסים בגלימת המשפט כדי לבצע הפיכה שלטונית.
"מדובר בהחלטה נעדרת כל תוקף, בהיותה מנוגדת לעקרונות הבסיסיים ביותר של ריבונות העם, הפרדת הרשויות ושלטון החוק. אעמוד במלוא העוצמה אל מול הניסיון לבטל את הדמוקרטיה ואגן על מעמדה ועל סמכותה של הכנסת".
גם יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' תקף: "עכשיו בג"ץ יכול לבטל את חוק הלאום ולמעשה כל חוק שלא ימצא חן בעיניו. הפתרון הוא פשוט - לא לציית לאבסורדים שלו. אין דרך אחרת. אין לבג"ץ ארנק או חרב. לנו, נציגי העם ושליחי הריבון, ברוך השם יש".
ח"כ איילת שקד אמרה: "'פשרת האוזר' היא קומבינה שלא הייתה צריכה לבוא לעולם, ועדיין בית המשפט חרג מסמכותו, בפסיקה מקוממת, המהווה צעד נוסף בהפיכה שיפוטית. ושוב, החלוקה בין דעות השופטים בפסק הדין לא מפתיעה ומעידה כאלף עדים על הצורך בהמשך מינוי שופטים שמרנים שישמרו על עקרון הפרדת הרשויות".
ראש האגף הכלכלי בתנועה לאיכות השלטון, עו״ד אריאל ברזילי שעתר לבג״ץ, אמר בתגובה לפסק הדין: ״בית המשפט קבע היום שהמהלך החמור של ממשלת ישראל להשתמש בשיקולים פוליטיים ואישיים קצרי-טווח בתוך חוקי היסוד והמסגרת המשטרית של מדינת ישראל – בתור מקלט לאדם המנסה להימלט ממחויבותו להסכם קואליציוני – הוא ניצול ציני של כוח פוליטי לרעה".
בתנועה למשילות ודמוקרטיה יצאו נגד החלטת בית המשפט: "פסיקת בג"ץ היום בדעתה של השופטת חיות, שקבעה 'התראת בטלות' לחוק יסוד שחוקקה הכנסת, היא צעד חמור נוסף של בית המשפט לקעקע את ריבונות העם והדמוקרטיה הישראלית. כאשר בית המשפט הפך למעשה למבקר אפילו של חוקי היסוד, ובכך ל'מחוקק העל' במדינת ישראל".
השתתפה בהכנת הידיעה: יערה שפירא