היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט סבור כי דין העתירה נגד הטלת המנדט להרכבת ממשלה על בנימין נתניהו להידחות. כך כתב היום (רביעי) בתגובת המדינה שהוגשה לבג"ץ. לדבריו, אין עילה להתערבות שיפוטית בכך. את העתירה הגישו 70 בני אדם, בראשם נשיאת אוניברסיטת בן גוריון לשעבר, פרופ' רבקה כרמי.
"עיקר טענות העותרים עוסקות בשאלת כשירותו של נתניהו לשמש בתפקיד ראש הממשלה (ואף במישור הוצאתו לנבצרות) ובשאלת שיקול הדעת בהטלת תפקיד הרכבת הממשלה על נתניהו, הוכרעו זה מכבר בעניין התנועה לאיכות השלטון", הסביר היועץ. "נפסק כי אין מניעה להטיל את תפקיד הרכבת הממשלה על נתניהו על אף היותו עומד לדין פלילי, ואף בשל כך אין עילה להתערבות בהחלטת נשיא המדינה".
עו"ד דפנה הולץ לכנר, שמייצגת את העותרים, הגיבה לתשובת מנדלבליט: "תגובת היועץ המשפטי לממשלה מתעלמת לחלוטין מהבהרות בית המשפט העליון לפיהן, במקרה שלפנינו היקף שיקול הדעת של הנשיא בהטלת הרכבת ממשלה הוא רחב ומהותי לעומת שיקול הדעת הצר שהיה לו במקרה שנדון שם. שכן, באותו מקרה היה זה לאחר שהמנדט חזר לכנסת ו-72 חברי כנסת הודיעו לנשיא על מי להטיל הרכבה. באותו מצב, קבע בית המשפט, שפעולת הנשיא היא למעשה טכנית ופרוצדורלית בלבד, לעומת המקרה שלפנינו כשההחלטה היא בידיו".
לדבריה, "היועץ מתעלם לחלוטין מקביעות השופטים לפיהם שיקולי טוהר המידות של נבחרי ציבור הם מרכיב בשיקול הדעת. השופט מלצר אף הדגיש כי אם יש מועמד עם כתב אישום ומועמד נוסף ללא כתב אישום זה שיקול להעדיף את המועמד ללא כתב האישום. מה עוד שבמקרה שלפנינו לאף אחד מהם אין 61 ממליצים ועל כן משקל כמות הממליצים (52 או 45) הינו נמוך יחסית".