ארצות הברית הודיעה רשמית הערב (רביעי) כי תשיב את הסיוע הכלכלי לפלסטינים, שלוש שנים לאחר שבוטל על ידי הנשיא לשעבר דונלד טראמפ. ממשל ביידן צפוי להעביר לרשות הפלסטינית כ-235 מיליון דולרים, 150 מהם דרך אונר"א – סוכנות הפליטים של האו"ם, 75 מיליון דולר יוקצו לתמיכה כלכלית, ועשרה מיליון דולר לסיוע בפיתוח. גורמים המעורים בנושא מסרו שארצות הברית צפויה גם לחדש את הסיוע למנגנוני הביטחון הפלסטיניים.
בהודעת שר החוץ האמריקני, אנתוני בלינקן, נכתב עוד כי ארצות הברית צריכה להבטיח רפורמות בכל הקשור לפעילות הסוכנות, וכי היא קוראת לתורמות אחרות לסייע גם הן לקידום היציבות והפיתוח אצל פלסטינים וישראלים כאחד.
דובר משרד החוץ האמריקני, נד פרייס, אמר בתדרוך לעתונאים כי ארצות הברית הייתה בקשר עם ישראל בכל הדרגים, באשר לחידוש הסיוע האמריקני לפלסטינים, וכי ישראל עודכנה על ההחלטה להעביר מחדש כספים לפלסטינים. פרייס ציין כי חידוש הסיוע האמריקני נעשה תוך שמירה על החוק האמריקני וכי הוא עולה בקנה אחד עם הערכים והאינטרסים של ארצות הברית וכן אלו של ישראל ושל הפלסטינים.
משרד החוץ בישראל הגיב להחלטה והבהיר שאונר"א במתכונתה הנוכחית מנציחה את הסכסוך, וכי חידוש הסיוע חייב להיות מלווה בשינויים באופי הסוכנות ובמטרותיה. גם שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן גינה את ההחלטה האמריקנית ומסר ששוחח עם משרד החוץ האמריקני והביע את התנגדות ישראל להחלטה לחדש את הסיוע לסוכנות אונר"א, לפני שתשנה את אופי פעילותה. "ישראל מתנגדת בתוקף לפעילות האנטי ישראלית והאנטישמית המתקיימת במתקני אונר"א", ציין ארדן. "אנו מאמינים שלסוכנות האו"ם ל'פליטים' אין זכות קיום במתכונתה הנוכחית".
ברשות הפלסטינית בירכו על המהלך האמריקני. בהודעה מטעם לשכת יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, נמסר, כי חידוש הסיוע הפיננסי לסוכנות אונר"א, יעזור לספק חינוך ובריאות למאות אלפי תלמידי ולמיליוני תושבים שחיים במחנות הפליטים הפלסטיניים. עוד צוין כי ההנהגה הפלסטינית, בראשות אבו מאזן, מוכנה לעבוד עם הגורמים הבין-לאומיים כדי להגיע לפתרון מדיני לסכסוך עם ישראל.
הנציב הכללי של אונר"א, פיליפ לזריני, קידם בברכה את הודעת הממשל על חידוש הסיוע האמריקני לסוכנות. לדבריו, מדובר בחדשות טובות. הוא הוסיף כי הוא מקווה שארצות הברית תשוב להיות שותפה אסטרטגית של סוכנות הסעד והתעסוקה לפליטים, כפי שהיה בעבר. עוד הוסיף לזריני כי מצב הסוכנות כיום הינו בכי רע, וכי שוררות בקרב הפליטים תחושות קשות של נטישה מצד הקהיליה הבין-לאומית, תוך שהוא מביע את תקוותו שהצעד האמריקני יאפשר את המשך פעילות הסוכנות.
לפני כשבועיים הודיע ממשל ביידן על סיוע ראשון, בסך 15 מיליון דולר, שעבר לרשות הפלסטינית ולרצועת עזה במסגרת מענק חירום למאבק בקורונה. כעת, שלוש שנים לאחר שממשל טראמפ ביטל את הסיוע וניתק את הקשרים הדיפלומטיים עם הרשות, הוא משיב כמעט את מלוא התמיכה.
בהכנת הידיעה השתתפו נתן גוטמן, גילי כהן, עמיחי שטיין וגיא בריצמן.