המרוץ למנדט: מחר (שני) יגיעו בזה אחר זה נציגי ונציגות המפלגות אל בית הנשיא ויתבקשו להודיע על מי הן ממליצות לקראת הטלת המנדט. המגעים המשיכו גם הלילה עם פגישתם של יו"ר יש עתיד יאיר לפיד ויו"ר ימינה נפתלי בנט. השיחה בין השניים התקיימה אחרי שביום שישי יו"ר ימינה נפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. על אף שעדיין לא ברור על מי ימליץ בנט, כבר היום ניתן לחזות את מפת ההמלצות, אם לא יהיו הפתעות של הרגע האחרון.
לנתניהו מובטחות 52 המלצות, המספר הגבוה ביותר מבין המועמדים - 30 מהליכוד, תשע מש"ס, שבע מיהדות התורה ועוד שש מהציונות הדתית. נתניהו ישמח לקבל המלצות גם משבעת חברת הכנסת של ימינה ומארבעת חברת הכנסת של רע"מ - אבל כרגע נראה שרוב הסיכויים שאיש מהם לא ימליץ על נתניהו.
<> מספר הממליצים הצפוי לנתניהו - 52.
<> מספר הממליצים הצפוי ללפיד- 50.
<> מספר הממליצים הצפוי לבנט - 13
על לפיד צפויות להמליץ חוץ מיש עתיד (17) גם ישראל ביתנו (7), מרצ (6) העבודה (7), ובסבירות די גבוהה גם כחול לבן של גנץ (8). חמשת חברי הרשימה המשותפת נמצאים עדיין בסימן שאלה. זה מציב את יו"ר יש עתיד עם 45 המלצות כולל גנץ, ובמקרה הכי טוב על 50 ממליצים - עם כל חברי המשותפת פרט לנציג בל"ד. זה פחות מלנתניהו, אבל משאיר פתח לשיקול דעת של הנשיא, מכיוון ובהנחה שאף אחד מהשניים לא יגיע ל-61.
על בנט, במקרה הזה, ימליץ הוא עצמו ואולי גם גדעון סער - כלומר, 13 ממליצים בלבד ליו"ר ימינה - ואז אין סיכויים אמיתיים שיקבל את המנדט. רע"מ לא נכללה בספירה הזו, ועולה שאלה גדולה אם היא תמליץ על מישהו
המרוץ למנדט: לנתניהו מובטחות 52 המלצות, הסיכויים שייקבל את המלצתם של בנט ועבאס - קטנים. על לפיד עשויים להמליץ 48 ח"כים, זאת מאחר שלפיד ובנט אינם צפויים להמליץ האחד על האחר. @yaara_shapira עם כל התרחישים#חדשותהשבת pic.twitter.com/DUhxUn7SeQ
— כאן חדשות (@kann_news) April 3, 2021
השאלה מי יקבל את המנדט חשובה, מכיוון שהנשיא ממש לא בטוח שאם המועמד הראשון ייכשל - הוא יטיל שוב את המנדט על מועמד נוסף. מרגע שיוענק - יתחיל מרוץ נגד השעון של הצד שיחזיק בו, ומאמץ נגדי של הגוש האחר, לחסום הרכבת קואליציה.
ההצעה שקיבלו החרדים - והסירוב
במפלגות החרדיות דחו לאחרונה הצעה שהועברה אליהן להצטרף לממשלת 61 שבראשה יעמוד בנט, וללא ישראל ביתנו והישענות מבחוץ על המפלגות הערביות. הבוקר פורסם בכאן רשת ב שלחרדים הוצע להצטרף לממשלה שתכלול את ימינה, תקווה חדשה, כחול לבן, יש עתיד, העבודה ושתי המפלגות החרדיות - ש"ס ויהדות התורה.
נפתלי בנט לא רוצה להתחייב בפני אף אחד ואינו מוכן ללכת על האולטימטום של לפיד, אך אומר כי יעשה הכול כדי למנוע בחירות חמישיות. הדיווח של @gilicohen10 #חדשותהשבת pic.twitter.com/3f7CKxLWtT
— כאן חדשות (@kann_news) April 3, 2021
היתרונות עבור החרדים בקואליציה כזו - היא אינה כוללת את אביגדור ליברמן ומרצ, ואינה מצריכה הישענות מבחוץ על הקולות של חברי הכנסת הערבים. נוסף לכך, מדובר בקואליציה מאוזנת מבחינת מפלגות גוש הימין מול מפלגות גוש המרכז-שמאל. החרדים סירבו להצעה והבהירו שלא ניתן לשבת עם לפיד באותה ממשלה, גם כשהוא אינו עומד בראשה, מאחר שאין דרך להגיע להסכמות בממשלה שכזו על חוקי גיוס, נושא הגיור ופסקת התגברות.
פגישתם השנייה השבוע של בנט ולפיד הסתיימה הלילה לאחר שעתיים וחצי. "הייתה פגישה טובה ותתקיים פגישה נוספת בקרוב", מסרו ביש עתיד. ככל הנראה, אף שלפיד דרש זאת, בנט לא מתכוון להתחייב פומבית שלא יישב תחת נתניהו. קודם לפגישה אמרו גורמים בימינה לכאן חדשות כי בנט נוטה לתמוך בנתניהו, אך לא ימליץ עליו. בנט בשיחות סגורות: אעשה הכל כדי למנוע בחירות חמישיות.
ביום שישי נתניהו ובנט נפגשו במשך כשלוש שעות, לאחר קרוב לשנה וחצי שלא נפגשו בארבע עיניים. בתום הפגישה אמר יו"ר ימינה: "בגלל חרמות ותחושה של כל אחד ש'רק אני צודק', כבר איבדנו את ביתנו לפני 2,000 שנה. לכן אמשיך במאמצים כדי להביא להקמת ממשלה טובה בהקדם". בד בבד, בכירים בליכוד התבקשו לשוחח עם חברים במפלגתו של בנט, כמו איילת שקד ואלון דוידי, ולנסות לשכנע אותם שעדיפה להם חבירה לנתניהו.