יממה לפני הבחירות בישראל: בריאד מעבירים איתות לירושלים באמצעות מאמר חריג בעיתון הפלסטיני הנפוץ "אל-קודס" כי יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, לא יסכים לנרמול יחסים עם ישראל לפני שתוקם מדינה פלסטינית בעלת ריבונות מלאה, וכי המדיניות הנוכחית של ישראל בהנהגת נתניהו ביחס לפלסטינים אינה מאפשרת נרמול בין המדינות.
במאמר נטען כי יורש העצר בן סלמאן השקיע מאמצים רבים שעשויים לשנות את פני הסוגייה הפלסטינית ואף עמד בקשר עם שני הצדדים, כולל הצד הישראלי, אך כרגע העדיף שלא להתקדם עם מאמציו בכיוון הזה. ביומיים האחרונים ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הבטיח, להפעיל קו תעופה ישיר בין תל אביב למכה בעבור עולי רגל מוסלמים שמשתתפים בחג'.
את המאמר פרסם דוקטור נוואף עובייד, ששימש יועץ ממשלת סעודיה בין השנים 2002 ו-2015. סביר להניח שהוא לא היה מתפרסם ללא אור ירוק מהשלטונות בסעודיה. כותרתו של המאמר היא "האם נראה את הדגל הישראלי בקרוב מתנוסס בריאד?" והתשובה בתוכנו היא שלילית באופן שלא משתמע לשתי פנים.
ערוצי התקשורת בין סעודיה לישראל ממשיכים לפעול ולאחרונה התקיימו שיחות טלפוניות בין גורמים בכירים. במוקד השיחות: הדאגה של סעודיה מחילופי הממשל בארצות הברית והחשש מהמדיניות של ממשל ביידן
— כאן חדשות (@kann_news) February 23, 2021
הדיווח של @kaisos1987 #חדשותהערב pic.twitter.com/SPkZZzY3TQ
במאמר נכתב עוד כי הסכמי אברהם, גם אם היו צעד קטן בכיוון הנכון, הם רחוקים מהיסודות של יוזמת השלום הסעודית – שתי מדינות וקווי 67'. נטען כי הם לא גרמו לישראל לשנות את גישתה כלפי הפלסטינים. על ראש הממשלה נתניהו נאמר כי הוא מהמנהיגים שמעוררים הכי הרבה סלידה בעולם הערבי ושמדיניותו הורסת כל תקווה לתוכנית שלום אפשרית וטובה.
יורש העצר בן סלמאן, לפי כותב המאמר הסעודי, סבור כי על מנהיגי האזור לשים בראש סדר העדיפויות את נושא הפיתוח וגיוון הכלכלה כדי לחלץ את העמים מהשחיתות והעוני ולא להשתמש בסכסוך הישראלי-פלסטיני כתירוץ. מאידך הוא מודע לסכנה הגדולה של הכרה בישראל בתנאים הנוכחיים, שכן זה ישליך לא רק על סעודיה ועל כל האזור.
במאמר גם הוצגו הסברים לכך שסעודיה בעלת המעמד המיוחד בעולם הערבי והאסלאמי ושומרת שני המקומות הקדושים לא יכולה כעת לנרמל את היחסים עם ישראל בין השאר בגלל האיבה לישראל שעדיין נטועה בתודעה של האזרחים בעולם הערבי וגם בתוך הרחוב הסעודי. בנוסף נאמר כי הקיצוניים ישתמשו בנרמול כדי להגביר את הזעם כלפי ההנהגה הסעודית ויראו בכך נטישה של ערכי האסלאם ושל העמדות המסורתיות של הממלכה: "הממלכה תהיה זהירה מאוד באימוץ מדיניות כלשהי שתתקע טריז בינה לבין העם הסעודי, ושתערער את מוקד הכוח של הממלכה מתוקף היותה מדינה מנהיגה ומרכזית בעולם הערבי והאסלאמי".
בפסקת הסיום מצוין כי דלת הנורמליזציה עם ישראל נפתחה וכנראה לא תיסגר, אבל בהקשר הסעודי זה מותנה בכך שהפלסטינים ישיגו מדינה בעלת ריבונות מלאה. אם ירצה יורש העצר בן סלמאן ללכת באמצעות ידיו של העם הסעודי לעבר ההכרה בישראל - זה יהיה באמצעות שימוש בכלי הנרמול עם ישראל כאמצעי לחץ לשינוי גורל העם הפלסטיני, וזה רחוק בצל המדיניות הישראלית הנוכחית. דברים אלה מתחברים לאמירותיו של השר במשרד החוץ הסעודי, עאדל אל-ג'ובייר, בסוף השבוע שהבהיר שלא יהיה נרמול עם ישראל לפני הסכם שלום עם הפלסטינים. גם גורמים בסביבת המלוכה הסעודי ששוחחו עם כאן חדשות ביממה אחרונה אמרו כי גם אם יש רצון סעודי ללכת על המהלך, זה קשה עד בלתי אפשרי ללא פתרון הסוגייה הפלסטינית.