סקר הסקרים של כאן חדשות והמדד: נתניהו יציב, לפיד עם 21

סקר הסקרים: נתניהו יציב, לפיד עולה ל-21

שבוע בדיוק לבחירות, בנט עם 12 מנדטים, סער עם 11. מרצ ורע"ם לא עוברות את אחוז החסימה, אבל שתיהן קרובות מאוד לרף הדרוש כדי להיכנס לכנסת • גוש נתניהו מתחזק ועולה ל-50 מושבים בלי ימינה • בדרך ל-61: מה רוצה בנט, מה רוצה עבאס?
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
בועות פוליטיקאים
צילום: יונתן זינדל, יוסי אלוני, שריה דיאמנט, אוליביה פיטוסי, הדס פרוש

שבוע בדיוק לבחירות לכנסת ה-24 וסקר הסקרים של כאן חדשות ואתר המדד צופה לליכוד 30 מנדטים, ללא שינוי מהשבוע שעבר. יש עתיד ממשיכה לטפס, והיא כעת עם 21 מנדטים, עלייה של מושב מהסקר הקודם ובסך הכל עלייה של שלושה מנדטים בשבועיים. ימינה שומרת על כוחה עם 12 מנדטים.



מגמת הירידה של תקווה חדשה בראשות גדעון סער נמשכת, והיא עם 11 מושבים בלבד. הרשימה המשותפת מאבדת מנדט ועומדת על שמונה מושבים. ישראל ביתנו בלי שינוי מהשבוע שעבר - שמונה מושבים. ש"ס עם שמונה מנדטים, יהדות התורה עם שבעה. 

מפלגתה של מרב מיכאלי, העבודה, יציבה עם שישה מנדטים. הציונות הדתית של סמוטריץ' ובן גביר מתחזקת ועולה לחמישה מנדטים, כחול לבן עם ארבעה מנדטים, והמפלגות שלא עוברות את אחוז החסימה הן מרצ ורע"ם של מנסור עבאס, אבל שתיהן קרובות מאוד לרף הדרוש כדי להיכנס לכנסת.

על פי סקר הסקרים, גוש נתניהו מתחזק ועולה ל-50 מושבים בלי ימינה, אם בנט ייכנס - לנתניהו יש קואליציה של 62 מושבים. הגוש להחלפת נתניהו נחלש ועומד על 58 מנדטים בלבד.

זהירות, סקר: מה אפשר ללמוד מסקרי בחירות? האזינו להסכת "עוד יום"

בדרך ל-61: מה רוצה בנט, מה רוצה עבאס

הצגנו מהדורה נוספת של מדד הסקרים, נודה על האמת: זה היה לא קל. למה לא קל? לא משום שהמספרים לא הסתדרו בנוסחה. הם הסתדרו בנוסחה. הנוסחה עובדת כרגיל. היא לוקחת את כל הסקרים, משקללת, מכניסה למכבסה של חוק בדר-עופר, שוקלת את הסכמי העודפים, פולטת מספרים. כך תיראה הכנסת. ובכל זאת, לא היה קל. למה?

המדד: תחזית הקואליציה של גולשי כאן חדשות

כי אנחנו לא לגמרי מאמינים למספרים. לא לגמרי מאמינים לנוסחה. נכון, אנחנו כתבנו אותה והכנסנו אותה למערכת המחשב. נכון, אנחנו מציגים אותה. אבל יש לנו ספקות. והבעיה האמיתית היא, שכמו שאנחנו לא מאמינים לנוסחה של עצמנו, קשה לנו להאמין גם לשאר הסקרים והנוסחאות. לכולם יש אותה בעיה. באמריקנית היו קוראים לזה: Too Close to Call. קרוב מדי מכדי לקבוע. הטלוויזיה, וגם הקוראים, מבקשים בהירות. רוצים תשובה. המציאות מספקת ערפל. אז מה עושים? משדרים ובוכים. מציגים את המספרים, ומוסיפים נספח. מה שאתם קוראים כאן זה הנספח.

המדד: תחזית הבחירות של גולשי כאן חדשות

מה נעשה בנספח? נציג כמה הסברים ותובנות למי שרוצים לקבל תמונה מורכבת ולא בהירה. תמונת מציאות כפי שהיא משתקפת בסך כל הנתונים שאנחנו רואים. אבל כמובן, נתחיל במה שהצגנו בטלוויזיה. הנה הוא: באדום, מפלגות בסיכון לא לעבור. באדום מקווקו, מפלגות שכרגע לא עוברות על פי נוסחת המדד, אבל קרובות מאוד לעבור. מפלגות שיש סיכוי לא רע שיעברו.

עכשיו נסבך את התמונה היחסית בהירה הזאת, ונוסיף לה נתונים. הנה שבעת הסקרים האחרונים של כלי תקשורת בישראל, ומסומנות ארבע מפלגות בסיכון (אפשר לראות את כל הסקרים כאן). כמו שקל להתרשם, התמונה הגדולה בסקרים די אחידה. ברור שהליכוד היא המפלגה הגדולה, ברור שיש עתיד היא השנייה בגודלה, ניכר שימינה עברה את תקווה חדשה, ניכר שהמפלגות החרדיות די יציבות. בסך הכול, תמונה שמסתדרת יפה. כך ביחס למפלגה הגדולה והמפלגות הבינוניות. כך ביחס למפלגות הקטנות. יש הסכמה מי המפלגות הקטנות. יש בהירות ביחס למפלגות בסיכון.

איפה נוצרת בעיה? היא נוצרת פה ושם, בפער של חצי אחוז, אולי אחוז, שמעלה או מוריד מפלגות מתחת לאחוז החסימה. בעיקר, יש כמה סקרים שבהם מרצ לא עוברת. יש כמה שבהם רע״ם לא עוברת. זאת הסיבה שבגללה מדד הסקרים מוריד דווקא אותן מתחת לאחוז החסימה.

את כל זה אתם מן הסתם יודעים. אבל בואו תראו מה קורה כאשר מחברים את התמונה הזאת לפאזלים של קואליציה. כבר עשינו תרגיל כזה לפני כמה ימים, אבל עכשיו אנחנו מוסיפים לו עוד סקרים ועוד אפשרויות קואליציוניות. בתחשיב המקורי היו שלוש קואליציות:

מלא-מלא: ליכוד, חרדיות, ימינה וציונות דתית. כלומר, קואליציה ששולחת את בנט לתמוך בנתניהו.

ברית האחים: הקואליציה שעליה חולמים כל אנשי ונשות ״רק לא נתניהו״. לא מזמן קראנו לה ״בנט עד מרצ״, אבל נראה שכדאי להפסיק עם זה. ימינה אומרת שלא תשב עם מרצ, אז זה מבנט ועד העבודה, כולל תקווה חדשה, כחול לבן, יש עתיד, ישראל ביתנו והעבודה. חסרון בולט של ההרכב הזה: לא בטוח שאפשר לקרוא לזה ״קואליציה עם רוב ימני״, וימינה התחייבה לקואליציה עם רוב ימני. לכן צריך להניח שקואליציה כזאת קצת פחות סבירה, אלא אם תהיה הדרך היחידה למנוע בחירות חמישיות.

אחים וחרדים: זו כנראה האלטרנטיבה שבנט ישקול ברצינות. גם בלי נתניהו, גם דומיננטיות ימנית. ימינה, תקווה חדשה, ש״ס, יהדות התורה – כל אלה מימין. ולאלה יצורפו יש עתיד וכחול לבן (ואם ממש לא תהיה ברירה, אולי גם העבודה, שלא הכנסנו לחישוב).

מה הוספנו? שני הרכבים אפשריים, שניהם נשענים על ההנחה – הרחוקה מלהיות ודאית – שרע״ם תסכים להצטרף לקואליציה, או לתמוך בה מבחוץ. לכן הוספנו את קואליציית ״ימין ורע״ם״, שהיא למעשה קואליציית ״מלא מלא״ פלוס רע״ם. ועוד הוספנו את ״חרדים ורע״ם״. זו הקואליציה ״אחים וחרדים״ בתוספת רע״ם. בסך הכל, שבעה סקרים, חמש קואליציות (והמדד המשוקלל, שסימנו באדום מקווקו כדי להפריד אותו).

מה קיבלנו? אתם יכולים להביט בגרף כדי לראות, אבל נסב את תשומת לבכם לכמה דברים חשובים.

 

1.      אין אף קואליציה אחת שמקבלת רוב (61) בכל הסקרים. אף אחת.

2.      אין אף קואליציה אחת שלא מקבלת רוב באף סקר. אף אחת.

3.      אין אף סקר שנותן רוב לכל הקואליציות. אף אחד.

4.      אין אף סקר שלא נותן רוב לאף קואליציה. אף אחד.

5.      מה המפתח לקואליציה: כל סקר שמעביר את מרצ ורע״ם לא נותן קואליציה לימין.

6.      כל סקר שמעביר את רע״ם נותן אפשרות לקואליציית ימין-רע״ם.

7.      בנט עד העבודה, ובלי מרצ, היא קואליציה בלי התכנות. לחולמים – כדאי להתעורר.

8.      חרדים ורע״ם היא הקואליציה עם הממוצע הכי גבוה, ימין ורע״ם היא הבאה בתור. כלומר, בנט הוא לא ממליך המלכים היחיד בזירה.

9.      יותר קל אם יש פחות מפלגות. כלומר, הסיכוי לקואליציה עולה בלי מרצ ורע״ם (כמובן, לא בהכרח לקואליציה שהרוב רוצים).

הנה, בגרף, ובטבלה. בגרף, קל לראות איך מדד הסקרים שלנו, בגלל האופן שבו הוא מחושב, ובגלל שכרגע הוא מוציא את מרצ ורע״ם, קל הרבה יותר להרכיב קואליציה. מי יודע, אולי המדד יתברר כקרוב יותר למציאות. בטבלה סימנו באפור את התוצאות שמאפשרות קואליציה. זה מקל מאוד לראות איפה טמונות ההזדמנויות האמתיות, לפחות לפי מצב הסקרים היום.

הפופולריים