דיפלומטים מערביים לכאן חדשות: החלטת בית הדין בהאג מסכנת את עתידו

דיפלומטים מערביים: ההחלטה מסכנת את עתיד ביה"ד

הדיפלומטים אמרו לכאן חדשות כי חברות בבית הדין מודאות מהפוליטיזציה שלו • גלנט לכאן רשת ב: זו החלטה פוליטית, המילה "בית דין" היא מטעה | השאלות והתשובות
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג. 2019
צילום: צילום: אי-פי

החלטת התובעת בבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג לפתוח בחקירה נגד ישראל מעלה ביקורת חריפה בקרב חלק מהקהילה הבינלאומית. דיפלומטיים מערביים אמרו היום (חמישי) לכאן חדשות כי ההחלטה עלולה לסכן את עתידו של בית הדין. 

הדיפלומטים אמרו כי ישנן לא מעט חברות בבית הדין שמודאגים מזה זמן מה מהפוליטיזציה הגוברת של חלק מחקירות בית הדין הבינלאומי בהאג – ואף העבירו מסרים ברוח זהה לגורמים בבית הדין. בנוסף לכך, הם מעריכים שממשל ביידן אולי היה מוכנה לשקול מחדש את ההתנגדות ל-ICC וביטול הסנקציות שהטיל עליו ממשל טראמפ. אך החלטת התובעת צפויה להשפיע על יחסי ארה"ב ובית הדין.

שר החינוך  וחבר הקבינט המדיני-ביטחוני יואב גלנט התייחס הבוקר בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב להחלטת התובעת. בריאיון לרן בנימיני אמר: "זו החלטה פוליטית, המילה 'בית דין' היא מטעה. נגן על עצמנו בכוחות עצמנו, ולשמחתנו יש לנו ידידות בעולם".

האזינו לריאיון עם גלנט בכאן רשת ב

הוא נשאל אם הוא חושש שבית הדין בהאג יוציא נגדו צו מעצר והשיב כי הוא "אינו חושש כלל מהחבורה העבריינית הזאת שמייצגת בחלקה מדינות של רודנות ושל משטר אימים, ובמקביל תובעת אותנו".

שר החוץ האמריקני אנטוני בלינקן פרסם הלילה הודעה על החלטת התובעת בהאג. לדבריו, ארצות הברית מתנגדת בתוקף לההחלטה ומאוכזבת מאוד. עוד אמר בלינקן כי התובעת עצמה דיברה על כך שבית הדין צריך לקבוע את סדר העדיפויות של החקירות ולא להתקדם או להשקיע משאבים בפתיחת חקירות שיש בהן תהיות ושבסופו של דבר יתברר שאין בסיס משפטי לחקירה - וייתכן מאוד שהדבר גם במקרה הזה.

עוד נכתב כי ארצות הברית מאמינה שהדרך להביא להסכם בין הצדדים עובר בשולחן המשא ומתן, ולא בדרך המשפטית - מה שרק יגביר את המתח בין הצדדים. היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, התייחס גם הוא להחלטה ואמר כי "בית הדין הפלילי הבין-לאומי נעדר כל סמכות בעניין זה. ההחלטה להתקדם לחקירה ביחס לישראל שגויה ונעדרת את הבסיס המשפטי האיתן שנדרש, לשיטתה של התובעת עצמה, כדי להתקדם בעניין זה".

בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג הודיע אתמול כי יפתח בחקירה רשמית בנוגע ל"מצב בפלסטין". בית הדין יחקור עבירות שבוצעו שבטח זה החל מ-13 ביוני 2014 - התאריך ממנו נעשתה הפנייה לבית הדין. התובעת פאטו בנסודה מסרה כי לא מדובר בהחלטה פוליטית. בישראל מעריכים שההחלטה על פתיחה בחקירה תשפיע על מאות אנשים, חלקם בכירים - בעבר ובהווה, בהם גורמים מדיניים וצבאיים.

בישראל העבירו מסרים לרשות הפלסטינית לפיהם ישראל תתקשה לקדם מהלך מדיני או צעדים בוני אמון בשטח מול הפלסטינים, אם הרשות תזרים מידע לבית הדין בהאג באופן שיסייע בהאצת החקירה. כך פורסם לראשונה בחדשות הערב בכאן 11. מקורות פלסטינים מסרו לכאן חדשות כי במסרים שהועברו לאחרונה הובהר שתהיינה השלכות לפתיחת חקירה ונשקלות כמה אפשרויות. לשכת אבו מאזן טרם פרסמה תגובה, אף שגורמים נמוכים יותר בירכו על כך. 

הפופולריים